Američki gastro portal objavio listu devet restorana i kafića koje morate posjetiti u Zagrebu

Foto: Facebook

POPULARNI američki gastro portal Eater objavio je popis najpoželjnijih zagrebačkih restorana, otvorenih u posljednjih godinu dana.

Njihova novinarka Marcella Veneziale već neko vrijeme piše iz Zagreba, a kako tvrdi, restoranska scena Zagreba je "uzbudljivija nego ikada, zbog otvaranja novih mjesta".

"Kuhari i ugostitelji spremni su eksperimentirati, bilo putem hrane koju serviraju, bilo putem formata koji vole. Posjetitelji hrvatske prijestolnice mogu uživati ​​u latinskoj kuhinji uz živu glazbu (Fidel Gastro), grickati pršut i sir dok piju vino koje su odobrili sommelieri (Pupitres Bar) ili sresti vegane i mesojede na istom mjestu (Veganšpek). Tu je i miks šampanjca i hamburgera (50 A Burger & Champagne Bar), slastičarnica francuskog stila s desertima za Instagram (Time) i opušteni bar pored Botaničkog vrta (Botaničar)", napisala je.

Na svoj je popis uvrstila devet mjesta koja je poredala po geografskoj lokaciji.

1. Fidel Gastro

"Kao što kaže njegovo maštovito ime, ovaj restoran koji se opisuje kao fusion restoran želi pokrenuti revoluciju spajanjem internacionalne kuhinje (uglavnom latinske) i žive jazz glazbe", piše Marcella.

Menijem dominira meso, nastavlja se u tekstu, a ističu se Nikkei biftek s chimichurryjem s yuzom, sojom i ponzu umakom te svinjski medaljoni u mojo marinadi.

2. Pupitres Bar

"Vino se tisućljećima uzgaja u Hrvatskoj, a tek sad počinje dobivati više ugleda. Oni koji žele saznati više o hrvatskim buteljiranim vinima trebaju se uputiti u Pupitres Bar somelijerke Jelene Šimić Valentić", savjetuje Marcella.

U ponudi je velika selekcija najboljih domaćih i stranih vina te pršut, sir i druge zalogajčići, piše Eater.

3. Botaničar

"Za one koji traže malo zelenila uz piće, Botaničar je opuštena verzija. Ovaj bar nalazi se pored Botaničkog vrta, a rustikalni materijali i moderni detalji doprinose prirodnom ugođaju", piše autorica.

U ponudi su kokteli, craft piva, manje poznata hrvatska vina i medovače.

4. Duck Fast Bistro

"Dio je rastućeg paketa zagrebačkih restorana koji poslužuju kreativna i kvalitetna jela s opuštenom vibrom. Svježi sastojci svakodnevno se nabavljaju na glavnoj gradskoj tržnici Dolac. Meni se često mijenja, a uključuje dagnje, salatu s taleggio sirom i cherry rajčice te odrezak od tune s prženim povrćem", ističe Marcella.

Dodaje da je prostor malen i opuštajuć.

5. Slastičarnica Time

"Slastičarnice su jako bitne u Zagrebu, a nitko vjerojatno nije dobio toliko pažnje kao Time. Rezultat je slatke suradnje između slastičara školovanog u Parizu Roberta Hromalića i restorana Time koji servira rafinirane, sezonske deserte i pića. Ponuda deserata mijenja se svakih nekoliko tjedana, a odnedavno uključuje tart od madagaskarske vanilije i cheesecake s limunom. Nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje deserata koji žele iskušati zagrebačke okuse s francuskim pomakom", dodaje Marcella.

6. B35

"Spinoff poznatog zagrebačkog restorana Baltazar (B kao Baltazar i 35 kao broj godina koliko on posluje), otvoren je u proljeće 2017., a potom je ponovno otvoren najesen s novim glavnim chefom Dariom Biondom. Jela inspirirana Mediteranom kuhana su sa sastojcima iz vrta restorana, a uključuju dalmatinske škampe, ganache od gusje jetre i burratu", ističe autorica.

7. 50 A Burger & Champagne Bar

"Street food u ovom malenom restoranu mami ljubitelje hamburgera i pjenušaca. Tu ćete naći sve, od klasičnog cheeseburgera do Hvara, nazvanog prema otoku na kojem je restoran osnovan koji se radi s marmeladom od luka i smokava, karameliziranim lukom i gorgonzolom. Ramen, fritule, krafne u ponudi su kao dio suradnje s Timeom. Pića nisu ograničena samo na šampanjac, tu su i kokteli te craft piva", otkriva Marcella.

8. Veganšpek

"Teško je naći jedno mjesto za društvo u kojem su vegani, vegetarijanci i mesojedi. No Veganšpek je takvo mjesto. Otvorila ga je Karolina Blažeković koja je sudjelovala u lokalnom showu Tri, dva, jedan - kuhaj!, a nudi jela a la carte te dnevni meni. Tu su smeđa riža, seitan, prženo povrće u ulju sezama, gulaš od hobotnice te odrezak. Deserti su bez glutena i sa zdravijim sastojcima, no mogu se pronaći i tradicionalni deserti. U pića su uključeni kokteli, ali i kave s bademovim, sojinim i rižinim mlijekom.

9. Noel

"Jedan od restorana u Zagrebu o kojima se najviše pričalo, Noel donosi suvremeni pogled chefa Gorana Kočiša na hrvatsku kuhinju. Rotirajući meni donosi dimljenu pastrvu s narančama, algama i rotkvicama, hladnu juhu od kruške sa sufleom od plavog sira te pečenu slavonsku prasetinu", ističe Marcella.

Nagrađivani sommelier Ivan Jug bira ponajbolja hrvatska i svjetska vina, zaključuje. 

Pročitajte više