"Asteroid će sigurno pogoditi Zemlju, to je samo pitanje vremena"

Screenshot: YouTube

PRIJE dva mjeseca internetom se širio video u kojem se tvrdilo da će Zemlju 23. lipnja pogoditi veliki asteroid. Prema najavama trebao je udariti u Portoriko, a kao što to uvijek bude u takvim videima, autor je bio siguran da vlasti sve znaju, ali namjerno šute o tome. Njegova prognoza bili su milijuni mrtvi i kaos u svijetu.

Kao što vidite, 23. lipnja je prošao, ništa se od toga nije ostvarilo, no stručnjaci ipak tvrde da kako vrijeme prolazi sve su veće šanse da će jednog dana asteroid ipak udariti u zemlju.

Posljednji veliki udar meteora u Zemlju odvio se prije četiri godine. Tad je mali asteroid uletio u Zemljinu atmosferu nad središnjom Rusijom brzinom od približno 18 kilometara u sekundi, odnosno 64.800 kilometara na sat. Eksplodirao je iznad Čeljabinska, a ozlijeđeno je 1200 ljudi.

Prema riječima profesora Alana Fitzsimmonsa sa sveučilišta u Belfastu, znanstvenicima je poznato 90 posto asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju, no mogli bi postojati milijuni koji bi mogli uzrokovati katastrofu ako udare u Zemlju.

"Asteroidi u blizini Zemlje otkrivaju se svakog dana i uglavnom su bezopasni, a iako smo dobri u njihovom pronalasku, nećemo od toga imati koristi ako nismo spremni na djelovanje", rekao je.

Asteroide prati NASA, a s Fitzsimmonsom se slaže i dr. Joseph Nuth iz centra Goddard Space prema kojem je Zemlja relativno nepripremljena za udar asteroida. Opasni steroidi i drugo svemirsko kamenje do Zemlje dolaze svakih 50 do 60 milijuna godina.

"Povijest bi se mogla ponoviti i moramo biti oprezni. Učinili smo veliki napredak u znanstvenom istraživanju i imamo tehnologiju na raspolaganju, no moglo bi se dogoditi da nešto padne sutra ili prekosutra", tvrdi.

Naime, asteroidi reflektiraju samo 10 do 15 posto sunčeve svjetlosti i teleskopima sa Zemlje teško ih je pronaći u svemiru. NASA zna za 730.000 asteroida u svemiru, od čega je 16.000 u blizini Zemlje, a njih 1784 su potencijalno opasna.  

Pročitajte više