Pokazao hrvatskim srednjoškolcima stara računala: "Bili su iznenađeni i zbunjeni"

Foto: Facebook

BRANKO NOVOSEL, entuzijast i sakupljač retro informatičke opreme i programa iz Pitomače, priredio je u Strukovnoj školi Đurđevac izložbu i predavanje o povijesti računala u sklopu koje su srednjoškolci imali prilike pogledati retro kompjutere. 

U četiri školska sata učenici su krenuli na uzbudljivo putovanje kroz povijest računala. Prošli su kroz razvoj računalne tehnologije, počevši od prvih mehaničkih uređaja i prvih memorija (Core memory), sve do prvih kućnih računala kao što su Sinclair ZX80, ZX Spectrum, Commodore 64 te ikonskih računala poput Applea II, Macintosha, Atarija ST-a i Amige.

Istraživali su i impresivan napredak, od malih, s par kilobajta, računala do prvih superračunala poput CDC-a 7600 i Cray-1. 

"Mislim da je ovo prvo takvo predavanje u Hrvatskoj s toliko računala. Izložio sam 20 računala iz 80-ih godina. Išao sam i malo više unatrag do abakusa, mehaničkih kalkulatora, sve do prvih prijenosnih digitalnih, kao i prve hrvatske iz Digitron Buja", objasnio je. 

Počeci u Hrvatskoj 

Na predavanju su se također prisjetili pionira u programiranju igrica u Hrvatskoj. Damir Muraja, zajedno s kolegama, stvorio je prvu borilačku igru za kućna računala - Kung Fu, koju su 1984. godine prodali poznatoj britanskoj tvrtki Bug-Byte.  

Angelo Zgorelec iz Koprivnice postao je svjetski poznat vizionar zbog svog pionirskog doprinosa u pokretanju prvog računalnog časopisa u Velikoj Britaniji. Časopis Personal Computer World osnovao je još 1978. godine.

Još jedan poznati programer iz kraja 80ih godina je Janko Mršić-Flogel. Pisao je niz igara za QL računalo i obogatio se još kao mladić krajem 80-ih. Uz bok njemu je i programer Mak Jukić sa prvim grafičko/tekstualnim avanturama - igrom Hulk. Pisao je kao i kolege u to doba u mašinskom jeziku za ZX Spectrum računalo.

Prva prijenosna računala i prvi kalkulator iz Hrvatske 

"Sve su imali priliku vidjeti i dotaknuti, a kroz mikroskop smo čak zavirili u unutrašnjost čipova. Učenici su također imali priliku vidjeti prva prijenosna računala kao što su Canon Pocketronic i Texas Instruments Datamath. Ravnopravno uz njih stajao je i jedan od među prvim kalkulatorima iz Hrvatske, Digitron Buje DB 802", objasnio je autor izložbe. 

Najveće iznenađenje na izložbi 

Na izložbi je bilo izloženo 20 računala uz zanimljive dodatke i proširenja kao što su floppy diskovi, Lightpen i memorije, a izložena su i računala iz Kine i Egipta.  

"Na početku predavanja čuvali smo tajnu, jedno računalo bilo je skriveno i prekriveno. Kako smo napredovali kroz povijest razvoja računala, došli smo do 16-bitnih računala. Tada sam otkrio to skriveno računalo u trenutku kada je Steve Jobs na našem videozidu predstavio Macintosh 1984. godine", dodao je Novosel. 

Kako su reagirali srednjoškolci? 

Učenici su imali priliku vlastitim rukama istražiti i isprobati računala iz 80-ih godina, a inicijativu za izložbu dao je profesor Željko Brček, bivši profesor autora izložbe Branka Novosela. 

"Prvi i drugi razredi srednje škole nisu imali saznanja o postojanju kućnih računala ni modelima. Nisu vidjeli ni unutrašnjost čipova. Bili su znatiželjni i zbunjeni da postoji povijest razvoja kućnih računala, igara i da su hrvatski programeri izrađivali odlične igre prije 39 godina", rekao je Novosel za Index. 

"Treći i četvrti razredi imali su dovoljno znanja i podloge da su mogli s većim interesom sve pratiti i uživo vidjeti kako rade Apple II i Macintosh računalo. Sve u svemu, proširili su svi svijest o povijesti razvoja računala", zaključio je, dodajući kako mu je namjera organizirati predavanja i u drugim srednjim i višim školama, muzejima i knjižnicama. 

Za sve one koje zanima ova tema, sljedeća izložba i predavanje održat će se 19.10. (četvrtak) u 18:30 u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici. 

Pročitajte više