Najjeftiniji električni auto na svijetu košta 6200 kuna i dostavlja se na kućni prag

Screenshot: YouTube

AKO ste sanjali o električnom automobilu, ali si poput većine ljudi ne možete priuštiti Teslu, postoji rješenje i za vas. Changli, najjeftiniji električni automobil na svijetu, košta tek 930 dolara (oko 6200 kuna), odnosno 1200 dolara s većom baterijom (oko 8000 kuna), i može se naručiti online.

Dizajnirao ga je i proizveo kineski proizvođač Changzhou Xili Car Industry, a Changli ili Changli Nemeca je maleno električno vozilo koje privlači puno pozornosti nakon što je promovirano kao najpristupačniji električni automobil na svijetu.

Nazvati ovo vozilo automobilom možda je malo nategnuto, s obzirom na to da motor može proizvesti samo 1,16 konjskih snaga i najveća brzina mu je 30 km/h. Ipak, dolazi s nekim zanimljivim značajkama kao što su klima, grijači, radio, kamera...

No prema mnogima najimpresivnija značajka ovog proizvoda je da on može biti dostavljen na vaša vrata. Naime, svatko može naručiti Changli na internetu. Zapravo, jedini način da ga kupite je narudžbom na Alibabi.

Changli je dugačak 2,5 metara, širok 1,50 metara i visok 1,80 metara. Teži 323 kilograma i može nositi do 300 kilograma. Verzija s dva sjedala prodaje se za 930 dolara (1200 dolara s većim baterijama), dok ona s tri sjedala košta 1500 dolara. Baterija kojoj treba 7 do 10 sati za punjenje izdržat će 40-100 kilometara, ovisno o veličini.

Novinar i bloger Jason Torchinsky nedavno je naručio ovaj automobil te objavio recenziju na YouTubeu. Vozilo svakako ima limitacija, posebno u vožnji uzbrdo, no zaključak je kako je riječ o poprilično impresivnom proizvodu kad se u obzir uzmu svi čimbenici, uključujući cijenu i mogućnost dostave na kućni prag.

Pročitajte više