Pušiona: Što nam donosi 2004. godina?

DVIJE stvari koje su u mojoj domovini obilježile prethodnu godinu su svakako otvaranje niza malih dionica autoputa što sve zajedno čine popriličan komad ceste i pobjeda HDZ-a na prošlim izborima.

Sjećam se (dobro, ne sjećam se, pričali su mi) kako su partizani kad su pobjedili Švabe obustavili sve ustaške radove jer nisu htjeli raditi na izdajničkim temeljima pa su ceste koje su ovi već trasirali komplicirali do u vražju mater pa bi čovjek od sela do sela vozio pola sata jer bi onu na starim temeljima koja je išla ravno partizani `malo` zakrivili.

No, kako Sanader nema ništa s partizanima, to će kaže, nastaviti s radovima na autoputu tako da očekujem skorašnji kraj te autoceste što će se opet genijalno odraziti na naš turizam i popularnost Hrvatske u svijetu. Ne mislim pri tom na ugodnije putovanje turista prema moru nego na Mela Gibsona.

Zašto? Pa predviđam ovakav razvoj situacije. Nakon prve utakmice Hajduka i Dinama nakon završetka radova na cesti, stanoviti Mate iz Dugopolja će popizditi i krenut će potjera za kolonom automobila zagrebačkih tablica pa će ih na nadvožnjaku kod Dugopolja zapalit desetak zajedno s putnicima. Onda će Zagrepčani u znak odmazde spalit par auta kod Karlovca. Cestovne bitke će se nastaviti sve dok Zdravko Mamić ne odluči skupiti najokorjelije BBB-ovce i povesti ih na Dugopolje. Kad budu pred Dugopoljem, stvar će riješiti Severina Dugopoljska, djevojka već navedenog Mate koja će s Mamićem provesti jednu noć i ovaj će Dugopolju oprostiti sva zapaljena vozila.

Mel Gibson jednostavno neće moći odoljeti pa će o cijeloj stvari snimiti film. `Mad Mate`, film snimljen na autoputu Zagreb-Split, osvojit će hrpu Oskara čime će pridonijeti popularizaciji Hrvatske u svijetu i svekolikoj najezdi turista.

Mad Matu će glumiti Mel Gibson, Zdravka Mamića John Wayne kojeg će Lucas arts digitalizirati samo za ovaj film, a Severinu Dugopoljsku glumit će, zar ste sumnjali, Karolina Riječka i pokupiti Oskara za najbolji ženski lik.

Oskara za muziku dobit će Marko Perković Thompson koji će time zaokružiti svoju najuspješniju godinu.

Naime, nakon neuspjelog prvog pokušaja, on će pokušati održati ilegalan koncert u Amsterdamu kako bi svim masonima i Židovima pokazao da ih se ne boji. Naravno, završit će u zatvoru pa će uslijediti niz protesta po Nizozemskoj pod parolom `Svi smo mi Thompson!`

Da zlo bude gore, u isto vrijeme će se u Haagu čitati optužnica Slobodanu Miloševiću te će se hrpa njegovih poklonika u istoj toj Nizozemskoj okupiti pod parolom `Svi smo mi Slobodan Milošević!` Sukob će biti neizbježan.

Iako će se nizozemske vlasti svim silama truditi da do susreta navedenih skupina ne dođe (čak će pribjeći i radikalnim metodama tipa besplatna trava svima s Balkana) u tom naumu neće uspjeti.

Kad, dakle, uvide da mirnog rješenja krize nema i jedne i druge prosvjednike uputit će na jednu ogromnu livadu u blizini Haaga, stvar dobro izreklamirati, naplaćivati upad na tribine i svim posjetiteljima hepeninga dijeliti besplatne jointe.

Okupit će i svjetski poznate antropologe kako bi iz ovog slučajnog eksperimenta probali doći do nekih zaključaka, a oni će tako napušeni samo doći do zaključka da je šteta što je i onih deset preživjelo.

Pošto će od onih deset biti pet Hrvata i pet Srba, to stvar o pobjedniku neće biti kristalno jasna pa će Šešeljevevi radikali, koji su sad na vlasti u Srbiji, diplomatskim metodama pripojiti Bosnu da bi, je li, pokazali tko je tu gazda.

Međutim, u isto vrijeme će Thompson biti pušten na slobodu pa će uslijediti pripreme za veliki come-back koncet na sarajevskom stadionu Koševo pod nazivom `Čavoglave se brane u Sarajevu!`

Kad Srbi čuju da je koncert u fazi pripreme, Baja Mali Knindža će za isti dan najaviti veliki sarajevski koncert po nazivom `Da nije Zemlja kugla, znali bi gde nam je granica!`

Bošnjaci će sve to promatrati u čudi komentirajući cijelu stvar riječima `Joooo, evo ih opet. Bolan, šta ima da je rat bio?` Drugi će opet reći: `Jaro, tako ti je to. Tehnologija, to danas sve brzo nešto.`

Međutim, strah Bošnjaka pokazat će se neopravdanim jer će se dan-dva prije koncerta na ulici slučajno naći Thompson i Baja Mali Knindža te kad se prepoznaju, izgriliti se i izljubiti te otići na pivu, a Thompson će još i izvaditi joint jer se u nizozemskom zatvoru navukao na grass.

Onda će se oni tako napušeni prisjećati idiličnih momenata iz djetinjstva pa će se prisjetiti kako se ono Thompsonu krava bila zaplela u konope i da nije slučajno naišao mali Baja, bila bi se ugušila, pa nezgode s Bajinim ovcama kad je jedna zalutala na hrvatsku stranu brda i vratila se trudna. (Za neupućene, Thompson i Baja Mali Knindža odrasli su selo do sela.)

Onda će tako napušeni zabrijati na paranoju te shvatiti da nema smisla da se Srbi i Hrvati kolju kad imaju istog neprijatelja, a to su komunisti, masoni, ovi i oni te će odlučiti da održe zajednički koncert pomirbe pod nazivom `Čavoglave nikad neće biti Chavoglave, a boga mi ni Čačak Chachak!`

To će biti urnebesan koncert, a kao uvod, nastupit će Miroslav Škoro i Rafo Legenda, a prije samog koncerta publici će se obratiti i predsjednik SAD-a, George W. Bush.

Naime, kao otac ideje o ratovanju protiv neprijatelja kojeg zapravo i nema čuje za ovaj genijalan dvojac i njihov utjecaj na svekoliki balkanski puk, neće moći odoljeti, a da ih ne proglasi saveznicima.

Ali, tu će onda uslijediti belaj jer će američke tajne službe samo par dana nakon koncerta otkriti da veliki zemljotres koji je pogodio Iran početkom godine zapravo nije bio zemljotres nego posljedica eksperimenta iranskih vlasti s nuklearnim naoružanjem te će sve muslimane proglasiti neprijateljima.

Puno godina kasnije pokazat će se da su do tog zaključka došli zahvaljujući fleki od kave na jednoj od satelitskih snimki, ali to nije bitno za ovaj tekst.

Uglavnom, Bush će uz pomoć novih saveznika početi okupljati vojsku za veliki napad na muslimane, a Bosanci će se opet čuditi: `Jebo ga, jaro, opet mi krivi!`

Ali, onda će na scenu supiti poznati mirotvorac Stipe Mesić i predložiti mirno rješenje krize. Poslat će Bushu najjdjelotvornije hrvatsko rješenje za krizne slučajeve – Severinu Dugopoljsku – i nakon jedne noći s njom, Bush će povući vojsku i u svijetu će zavladati mir.

 

Pročitajte više