Scenic - najsigurniji u klasi

PO UZORU na sve nove modele iz Renaulta Scenic grabi utabanim putem i postaje jedini model u klasi koji se može podičiti s pet osvojenih zvjezdica za sigurnost.

EuroNCAP je početkom rujna objavio službene rezultate posljednjeg crash testa, koji je proveden na novom Scenicu.

34 osvojena boda od ukupno 37 mogućih bila su dovoljna za osvajanje najbolje ocjene i titule najsigurnijeg modela u klasi.

Rezultati ovog testa posebno su važni, jer će biti mjerilo klase. Također, riječ je o prvom malom MPV koji je podvrgnut test po strožem i zahtjevnijem protokolu. 

Scenic je po starom dobrom pravilu dragocjene bodove izgubio na području zaštite pješaka.

Ostvarivši 31-postotni učinak pokazao je da današnja tehnologija ne može na velikoserijskom modelu ponuditi optimalnu kombinaciju sigurnosti za putnike i pješake.

S jedne strane, robusnija konstrukcija fatalna je pri naletu na pješaka, dok se "mekše" projektirane konstrukcije još uvijek nedovoljno istražene. EuroNcap stoga Renaultu savjetuje da poradi na definiranju odbojnika i poklopca motora.
Kad je u pitanju bočna i frontalna zaštita, Scenic je osvojio 100 odnosno 94 posto bodova. Svi dijelovi tijela su izolirani od udarca, a tek neznatna izloženost postoji za predio lijeve noge putnika sprijeda i naravno prsnog koša vozača, što je posljedica blizine upravljača. 

Pročitajte više