Stranac nakon boravka u Hrvatskoj objavio: Ne putujte vlakom i ne pričajte o politici

Screenshot: YouTube

AMERIKANAC azijskih korijena Kevin Martin je travel bloger koji na svom YouTube kanalu dijeli svoje dojmove s putovanja. Godine 2019. posjetio je i Hrvatsku, gdje je boravio mjesec dana. Posjetio je Split, Hvar i Dubrovnik pa sastavio listu "pet stvari koje trebate izbjegavati ili o kojima ne trebate pričati u Hrvatskoj". 

"Ne ostavljajte smeće po plaži. Hrvatska je prekrasna zemlja s prekrasnim plažama. Hrvati su napravili jako dobar posao održavajući svoje plaže vrlo čistima u usporedbi s mnogim drugim mjestima. Posvuda postoje javne kante za smeće koje se redovno prazne. Nema izgovora za bacanje smeća kad je kanta za smeće uvijek nadohvat ruke na hrvatskim plažama", naglasio je Kevin.

"U Hrvatskoj ne treba govoriti o politici"

Smatra da u Hrvatskoj ne bi trebalo govoriti o politici. "Puno je osjetljivih tema oko rata sa Srbijom i raspada Jugoslavije. Većina obitelji bila je na neki način pogođena ratom tako da su ovo vrlo osobne teme. Bolje je ne ulaziti u te rasprave", naveo je.

Treća stvar koju je naveo na svom popisu je ostavljanje napojnice. 

"Toliko sam navikao da ne dajem napojnice u Aziji da je nisam dao u prvom hrvatskom mjestu gdje sam jeo. Kasnije sam saznao da je 10 posto uobičajeno i da to možete povećati do 15 posto za iznimnu uslugu. Ovo je sjajan savjet za putovanje u Hrvatsku!" rekao je.

Nadalje, Kevin smatra da se u Hrvatskoj ne trebaju koristiti vlakovi, već je bolje putovati autobusom.

"Za razliku od većine Europe, hrvatski željeznički sustav nije najbolji. Vožnja dugo traje i ima malo linija. Vožnja vlakom od Zagreba do Splita traje gotovo 6 sati, a možete stići tamo za 4, a još bolji je let od 45 minuta koji košta svega oko 50 američkih dolara. Ali ne brinite - i autobusi su odlični!" objasnio je Kevin.

"Hrvatsku ne zovite Jugoslavijom"

I kao zadnju točku na svojoj listi je naveo: "Hrvatsku nikad ne zovite Jugoslavijom ili bivšom Jugoslavijom."

"Slično kao i razgovor o politici, ovo je osjetljiva tema. Ovo bi bilo kao da SAD zovete bivšom Engleskom. Da, prije smo bili dio Engleske, ali nismo bivša Engleska. Ista stvar. Hrvatska je Hrvatska… Jugoslavija je još jedna država koja više ne postoji", zaključio je i dodao da je "Hrvatska jedno od najboljih mjesta za posjetiti".

Pročitajte više