Zadarski maturanti bakljom izazvali požar u kafiću, konobaru ozlijeđena noga

Foto: Mare Knežević

Tenda je planula u sekundi. Konobari su skočili gasiti požar, odnosno plamen koji je krenuo sukljati nad stolovima za kojima su sjedili ljudi. Dobar dio Varoši bio je u dimu, a crne čestice lebdjele su zrakom na putu prema tlu. Ovo je scena koja nas je dočekala na terasi caffe bara Arkada, inače omiljenog studentskog i srednjoškolskog okupljališta u Zadru. 

Rezultat je to nesmotrenosti i nepažnje maturanata koji danas imaju ludijadu. Okupili su se u blizini Pomorske škole, pjevali i plesali. Jednu raketu netko je ispalio u zrak i ona je sletjela na tendu.

Konobaru plamen ozlijedio nogu

"Ma užasno je bilo, za tren je planulo i ljudi su bježali. Valjda je pala raketa, ja nisam vidio, samo smo na brzinu dohvatili aparate za gašenje i krenuli gasiti“, kaže nam konobar kojem je plamen ozlijedio nogu i koji je uspio ugasiti vatru. Ubrzo su došli vatrogasci i policija, a vatra je dotad srećom već bila ugašena te su mogli samo utvrditi razmjere štete. Jedna baklja dogorjela je na podu.

"Trojica vatrogasaca i jedno vatrogasno vozilo izašli su na teren po dojavi o požaru u kafiću. Po dolasku su utvrdili kako je vatra već ugašena te nije bilo potrebe za intervencijom“, kazali su nam u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar. "Utvrđena je manja materijalna šteta nakon aktiviranja pirotehničkog sredstva“, kazala nam je Sonja Šimurina iz Policijske uprave Zadarske. 

Tradicija kaže da maturanti u Zadru najprije idu u svoje škole. Tamo pjesmom i vikom razbude prvu smjenu i pozdrave profesore i razrednike, neki na kratko "okupiraju" i zbornicu i simbolički se rastaju sa srednjom školom prije nego krenu u ono ozbiljnije životno doba. Zadarski maturanti nakon toga su se okupili u centru grada, na Poluotoku. 

Dobar zvučnik, prigodna majica i boca nekakvog pića glavni su rekviziti zadarskih maturanata ove godine. Sunčan i topao dan poslužio je vesele mlade ljude koji su se došli zabaviti i družiti. Bila je tu i pokoja vrećica brašna, ali i poneko jaje na podu po ulicama kojima je prošla povorka. Pjevalo se i plesalo od trga preko Kalelarge i Foruma, sve do rive. Turisti su većinom sa zanimanjem gledali što se događa dok su im turistički vodiči objašnjavali običaje u Hrvatskoj na kraju srednjoškolskog obrazovanja.

Okupljanje na rivi, skakanje u more...

Ludijada je u Zadru u centar grada dovela stotine maturanata, a mnogi su se  prolaznici, vidjevši ih, prisjetili svojih ludijada koje u Zadru već generacijama završavaju velikim okupljanjem na rivi, a kad je dan ovako topao, obavezno i kupanjem. Nekad se skakalo s mula, a posljednjih petnaestak godina u more se skače s Morskih orgulja. U Gimnaziji Vladimira Nazora još pamte kako je ranih devedesetih ekipa maturanata banula u školu i aktivirala uređaje za gašenje požara. Čišćenje je trajalo satima.

Iz PU Zadarske su za današnji dan izdali i posebno upozorenje u kojem, među ostalim, stoji: "Apeliramo na sve mlade da svoj završetak škole proslave bez alkohola i vandalizma, da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, te da poštuju pravila uljuđenog ponašanja. Ujedno apeliramo i na roditelje da svojoj djeci ukažu na poželjno ponašanje tijekom ove manifestacije. Također pozivamo djelatnike u ugostiteljskim objektima i trgovinama da se pridržavaju zakonskih odredbi u vezi s obavljanjem svoje registrirane djelatnosti. Policijska uprava zadarska svim maturantima čestita završetak srednjoškolskog obrazovanja, uz želju da odgovornim ponašanjem doprinesu da njihov dan protekne bez ugrožavanja njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih građana.“

Pročitajte više