Očevi s ovim karakteristikama mogu djeci uzrokovati emocionalne traume

Foto: Pexels

OČEVA ljubav, podrška, autoritet i primjer nezamjenjivi su i bitni. Zato odrastanje uz odsutnog ili nezainteresiranog oca stvara prazninu i rane koje se zadržavaju i u djetetovim odraslim godinama. Te rane utječu na emocije, odnose, osobnost i samopoštovanje.

Očevi su greškom dobili sporednu ulogu u obitelji i odgoju djece. Njihova uloga u roditeljstvu često se temelji na financijskoj potpori. Međutim, ova percepcija bi se trebala promijeniti.

Studija Nacionalne inicijative za očinstvo ocrtava negativne učinke očeve fizičke, ali osobito emocionalne odsutnosti na djecu. Ipak, treba naglasiti da ponekad očevi nemaju priliku biti sve što bi željeli za svoju djecu jer im drugi čimbenici tako nalažu.

Moguće je da nemaju dobar odnos s majkom djece ili često putuju zbog posla. Svakako je važno da i majke i društvo očevima daju veću ulogu u odgoju.

Radoholičari

Ovo su očevi koji su prisutni, ali kao da nisu. Rade po cijeli dan i provode samo nekoliko minuta dnevno sa svojom djecom. Pozdravljaju ih ujutro i kući stižu kad djeca već spavaju. 

Danas je ovaj oblik očinstva relativno čest. Materijalni razlozi i izgradnja karijere stavljaju obitelj na drugo mjesto.

Ali ove okolnosti same po sebi ne moraju nužno biti štetne. Ključ je u ravnoteži. Kvaliteta vremena provedena s djecom može nadomjestiti kvantitetu. Videopozivi s radnog mjesta mogu značiti jako puno i djeci i očevima. U zajedničkim trenucima, koliko god rijetki i kratki bili, očevi bi se trebali potpuno posvetiti svojoj djeci, bez mobitela i računala koji bi im mogli odvući pozornost.

Nedostatak empatije

Neki očevi imaju malu ili nikakvu emocionalnu vezu sa svojom djecom i ljudima oko sebe. Bave se sobom i održavaju površne odnose bez dubine. Ovakvi očevi emocionalno su udaljeni od djece jer to žele.

Emocionalna nezrelost

Ova je karakteristika u uskoj vezi s nedostatkom empatije. Emocionalno nezreli ljudi imaju poteškoće u povezivanju s drugima, boje se odnosa i stvaraju toksične odnose.

Emocionalna nezrelost mogla bi biti posljedica traume u djetinjstvu ili adolescenciji. Moguće je da i sami nisu imali kvalitetan odnos sa svojom djecom.

Neodgovornost

Neodgovoran je otac koji nije pažljiv prema razvoju svog djeteta. Nije tu za svoje dijete kad mu je teško ili kad se raduje zbog nekog dostignuća.

Egocentričnost

Samoživ otac zaboravlja na svoju djecu. Njegovi životni planovi ne uzimaju u obzir njegovu obitelj i daje prednost drugim stvarima, poput izlazaka s prijateljima ili svojim hobijima.

Pročitajte više