Ovih sedam stvari o adaptiranom mlijeku vjerojatno niste znali

Foto: 123RF

IAKO se dojenje smatra najboljom opcijom kada je u pitanju prehrana beba, njegova realizacija ponekad nije baš jednostavna. Osim toga, ne postoje crno-bijele situacije pa, unatoč uvriježenom mišljenju, majke ne odustaju od dojenja isključivo zbog manjka želje. Štoviše, razlog tome puno su češće zdravstveni ili drugi problemi.

Koji god razlog bio, adaptirano mlijeko najbolja je alternativa majčinom mlijeku jer mu je najsličnije. 

Iako je široko rasprostranjeno i većina majki zna za njega, postoje neke manje poznate činjenice o adaptiranom mlijeku.

1. Koristi se već jako dugo

U nekim davnim vremenima ako majke nisu mogle dojiti ili je novorođenče ostalo bez majke, koristilo se životinjsko mlijeko kako bi se bebe nahranile. No 1865. godine kemičar Justus von Liebig razvio je prvu formulu za novorođenčad, a bila je napravljena od kravljeg mlijeka, pšenice, brašna od slada i kalijevog bikarbonata.  

2. Adaptirano mlijeko je modificirano kravlje mlijeko

Naime, adaptirano mlijeko se i dalje dobiva od kravljeg mlijeka. Naravno, ono se proizvodi prema strogim pravilima i u kontroliranim uvjetima, a i posebno je obrađeno kako bi ga dijete lakše probavilo.

3. Može se pokvariti

Postoji razlog zašto se napravljeno adaptirano mlijeko koje beba odmah ne popije smije čuvati maksimalno sat vremena. Nakon toga ga trebate baciti. Naime, ono se vrlo lako može pokvariti, kao i svaki drugi mliječni proizvod.

Osim toga, važno je napomenuti da se napravljeno adaptirano mlijeko nikada ne smije podgrijavati.

Što se tiče samog praha, jednom kad se otvori pakiranje adaptiranog mlijeka, trebalo bi se potrošiti u roku od mjesec dana.

4. Beba može biti alergična na adaptirano mlijeko

Pojedine bebe su alergične na protein koji formula sadrži, a simptomi koji mogu upućivati na alergiju su krv ili sluz u stolici, proljev, povraćanje, razdražljivost za vrijeme hranjenja ili osip na koži.

Ako je vaša beba alergična ili ima intoleranciju na kravlje mlijeko, postoje druge opcije u obliku adaptiranog mlijeka koje možete isprobati, poput formule na bazi kozjeg mlijeka, soje ili hidrolizirane formule. 

5. Teže se probavlja

Ovo je razlog zašto mnogi vole isticati kako adaptirano mlijeko bebe dulje drži sitima. No to nije potpuna istina.

Naime, formula sadrži više proteina kazeina koji se sporije probavlja pa neke bebe dulje ostaju site i potrebno ih je manje hraniti nego s majčinim mlijekom. Ipak, valja naglasiti da to ovisi od bebe do bebe.

6. Zbog adaptiranog mlijeka bebina stolica može biti drugačija

Bebe koje su na adaptiranom mlijeku imaju tamniju, gušću stolicu intenzivnijeg mirisa od beba koje su dojene. Osim toga, nije neuobičajeno ako one rjeđe imaju stolicu od dojenih beba.

7. Adaptirano mlijeko potrebno je prilagoditi djetetovoj dobi

Ona nisu namijenjena samo za novorođenčad već se proizvode i za djecu jasličke dobi. Svaka od tih formula ima sastav prilagođen dobi, ovisno o tome treba li dijete u određenoj fazi razvoja više proteina, željeza ili minerala.

Pročitajte više