Provjeravate svoje dijete? Psiholozi otkrivaju kako to utječe na njega i vaš odnos

Foto: Shutterstock

RAZUMLJIVO je da su roditelji zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci, ali stručnjaci upozoravaju kako bi morali znati povući crtu. Održavanje granica može biti dobro za odnos roditelja i djeteta, a pomoći će djetetu i da postane odgovornije u kasnijoj dobi, tvrde psiholozi.

Upravo zato bilo kakvo narušavanje njegove privatnosti može imati vrlo ozbiljne posljedice i negativne učinke na dijete, a naročito na njegovo psihičko zdravlje, donosi Bright Side.

Neće se osjećati samopouzdano

Roditeljska kontrola je važna za dobar odnos djeteta i roditelja. Međutim, kada ta kontrola ode predaleko ili čak postane psihološka, tada počinju pravi problemi. Zadiranje u djetetovu privatnost oduzima mu neovisnost i briše granicu koju bi trebao imati zdrav odnos roditelj-dijete. Ako dijete osjeti da vi kao roditelj nemate dovoljno povjerenja u njega, ono će također s vremenom izgubiti vjeru u samoga sebe.

Bit će sklonije laganju i skrivanju

Psiholozi objašnjavaju da narušavanje djetetove privatnosti može dovesti do toga da vam ono samo još više laže i skriva istinu od vas. Naime, želja da djecu odgajate da budu otvoreni i pošteni ljudi jest plemenita stvar, ali nametljivo roditeljstvo može imati negativan učinak i uzrokovati upravo suprotno. Prirodna reakcija djece na ovu vrstu roditeljstva je skrivanje, prešućivanje i laganje, što poništava svrhu da ih se nauči da to ne čine.

Moglo bi imati problema s mentalnim zdravljem

Uništavanje vašeg odnosa s djetetom nije najgora stvar koja se može dogoditi kada dođe do narušavanja privatnosti. Ono može imati negativne posljedice i na mentalno zdravlje vašeg djeteta te kod njega može izazvati tjeskobu, anksioznost ili depresiju.

Neće naučiti da je dozvoljeno pogriješiti

Nijedan roditelj ne želi da mu dijete ima problema, da upadne u nevolje ili da čini iste greške kao i njegovi roditelji. Ali, nažalost, to je dio života i nikakva pretjerana zaštita ili narušavanje privatnosti to ne može zaustaviti. Stručnjaci upozoravaju da roditelji moraju pustiti svoju djecu da povremeno pogriješe kako bi iz grešaka mogli nešto naučiti.

Imat će lošiji odnos s vama

Bilo kakvo zadiranje u djetetovu privatnost ili nepoštivanje granica, poput priopćavanja informacija koje je dijete podijelilo samo s vama drugom roditelju ili nekoj drugoj osobi, moglo bi imati vrlo štetne posljedice na vaš odnos.

Pročitajte više