Udio u prodaji iPhonea u SAD-u nastavlja opadati

Foto: Shutterstock/CIRP

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREMA istraživanju tržišta, u prvom kvartalu 2024. udio novih aktivacija iPhonea u SAD-u pao je na 33%, što predstavlja najmanji postotak od 2017. godine. Ako usporedimo s prošlogodišnjim tromjesečjem, kada su iPhonei zauzimali 40% novih aktivacija pametnih telefona u SAD-u, vidljiv je pad udjela od 7% u samo godinu dana.

Pad u aktivacijama iPhonea ne proizlazi nužno iz nedostatka interesa za Appleove proizvode. Ovaj trend može se pripisati i činjenici da iOS uređaji traju dulje vrijeme, što znači da korisnici manje često kupuju nove uređaje.

Apple je bilježio stabilan rast novih aktivacija iPhonea do 2021.

Prema podacima koje je podijelio CIRP, nove aktivacije iPhonea dosegle su vrhunac u prvom i drugom tromjesečju 2023., nakon čega je Appleov udio postupno opadao.

Udio tvrtke od 33% u prvom tromjesečju 2024. jednak je onom iz 2017. To znači da su novi Android telefoni činili gotovo 67% aktivacija telefona u istom razdoblju. Drugim riječima, dva od tri pametna telefona prodana u SAD-u bili su Android uređaji.

Apple je bilježio stabilan rast novih aktivacija iPhonea do 2021., nakon čega je njegov udio postupno opadao.

Prema CIRP-u, postoji nekoliko faktora koji su doprinijeli usporavanju prodaje iPhonea. Osim povećanja cijena, iPhonei su postali trajniji. Korisnici sada zadržavaju svoje telefone dulje zbog "transparentnijih planova kupnje telefona" kada prelaze s dvogodišnjih subvencioniranih ugovora s operaterom.

Nedostatak velikih novih značajki također je odigrao ključnu ulogu u usporavanju ciklusa nadogradnje.

Prodaja iPhonea se smanjila i na drugim velikim tržištima, poput Kine

Prodaja iPhonea se smanjila ne samo u SAD-u već i na drugim velikim tržištima, poput Kine. Prema nedavnom izvješću, prodaja iPhonea u prvom tromjesečju 2024. pala je za zapanjujućih 19.1% u Kini u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Glavni razlog za to je snažan povratak Huaweija na domaće tržište. U istom razdoblju kada je prodaja iPhonea zabilježila pad, kineska tvrtka je ostvarila nevjerojatan rast od 69.9%.

Pročitajte više