Amerikanci poručuju: Utakmicu Brazila i Hrvatske ne smijete propustiti

Foto: Guliver Image/Getty Images

SVJETSKO nogometno prvenstvo najvažniji je sportski događaj u 2014. godini. U Brazilu, zemlji nogometa, 32 najbolje reprezentacije borit će se za trofej svjetskog prvaka napravljen od šest kilograma čistog zlata.

U grupnoj fazi odigrat će se neke jako zanimljive utakmice, a ESPN je odabrao "deset utakmica koje ne smijete propustiti ovog ljeta".

Brazil - Hrvatska, 12. lipnja, skupina A

Utakmica koja će otvoriti Svjetsko prvenstvo u Brazilu i koja će pridobiti veliku pažnju, kako domaće publike tako i ljubitelja nogometa širom svijeta. Ovo predstavlja povijesnu priliku za domaćina svjetskog prvenstva koji ima priliku podići pehar u svojoj zemlji i sigurno će atmosfera biti spektakularna. Trener Brazilaca Luiz Felipe Scolari izjavio je kako će ovo biti velika utakmica s puno žara i borbe. Ispitivanje protiv Hrvatske će poslužiti kao temelj, osnova od koje će sve ovisiti, puno toga će biti rečeno, a glavno pitanje je hoće li se momčad Brazila prošetati skupinom i može li doći do samog kraja.

Španjolska - Nizozemska, 13. lipnja, skupina B

Utakmica između Španjolske i Nizozemske je utakmica s najvećom pričom i to ne samo zato što je to repriza finala iz 2010. godine. To nam je prilika da vidimo formu Španjolske, najbolje reprezentacije svijeta, te da vidimo je li Nizozemska konkurentna momčad. Dvoboj koji će svima osigurati potpuni užitak u Brazilu.

Engleska - Italija, 14. lipnja, skupina D

Još jedan veliki derbi na samom početku prvenstva i relativno brz revanš ove dvije momčadi. U četvrtfinalnom susretu EURA u Kijevu 2012. godine nogometaši Italije pobijedili su Englesku sa 4:2 boljim izvođenjem kaznenih udaraca. U regularnom dijelu i nakon produžetaka nije bilo golova. U tih 120 minuta pokazala se vještina i spremnost Prandellijevog tima, a mogli smo vidjeti koliko je staložena bila engleska momčad koju su jedanaesterci opet skupo koštali. Ovo može biti odlučujuća utakmica s obzirom na činjenicu da se u ovoj skupini nalazi i jaki Urugvaj.

Argentina - Bosna i Hercegovina, 16. lipnja, skupina G

Obje reprezentacije preferiraju napadački nogomet. Argentina i BiH su dvije momčadi koje će postići puno golova i boriti se za prvo mjesto u skupini G. Leo Messi i Argentina dolaze u Rio na prvu utakmicu skupine G koju planiraju osvojiti, a BiH dolazi proslaviti svoj debi na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, gdje će biti i jedini debitant.

 

Njemačka - Portugal, 16. lipnja, skupina G

Jedna od najglamuroznijih utakmica u grupnoj fazi, ali i na cijelom Svjetskom prvenstvu. Ovo je susret jednih od najvećih momčadi na svijetu i najvećih igrača na svijetu. Dominantnom nogometu Njemačke suprotstavit će se veliki Portugal i moćni Cristiano Ronaldo.

Belgija - Alžir, 17. lipnja, skupina H

Belgija je jedan od favorita iz sjene za osvajanje Svjetskog prvenstva, a ova utakmica će pokazati koliko su oni zaista ozbiljni. Momčad Marca Wilmotsa je inspirirana uspješnim kvalifikacijama i pobjedama, ali kad turnir počne tek tada dobijete pravu sliku momčadi. Belgija protiv Alžira mora pokazati svoju vrijednost.

Španjolska - Čile, 18. lipnja, skupina B

Ovo će biti jedna od najveličanstvenijih utakmica turnira. Čile je još prije četiri godine pokazao da je ozbiljna reprezentacija, a Španjolci će imati priliku pokazati koliko vrijede četiri godine nakon osvajanja prvog svjetskog naslova.

Kolumbija - Obala Bjelokosti, 19. lipnja, skupina C

Radamel Falcao i James Rodrigez na jednoj strani protiv Yaye Tourea i Didiera Drogbe na drugoj. Ova utakmica govori da će jedna momčad konačno popraviti svoj nivo igre na svjetskim prvenstvima nakon dugogodišnjih neuspjeha i nedostatka sreće. Obje momčadi imaju šansu proći skupinu, a vidjet ćemo koja će momčad to i uspjeti.

Urugvaj - Engleska, 19. lipnja, skupina D

Skupinu D nazivaju skupinom smrti i šanse za prolazak su podjednake ovim dvjema momčadima, kao i Talijanima. Glavni lik ove skupine je senzacionalni Luis Suarez koji će sada napasti zemlju koju naziva domom. Hoće li uništiti englesku obranu kao što to radi obranama u Premier ligi vidjet ćemo u Sao Paulu.

Švicarska - Francuska, 20. lipnja, skupina E

U povijesti svjetskih prvenstava Francuzi su ispisali neke dominantne priče, no na posljednjim turnirima nisu bili na zavidnom nivou te imaju izazov u činjenici da su njihovi susjedi nikad jači i da će se s njima boriti za prvo mjesto.

Pročitajte više