Branko Ivanković: Zoranu Mamiću tolerira se ono što se nikom drugom ne bi

Foto: Guliver Images/Getty Images

ZORAN MAMIĆ smije izgubiti od nikad slabijeg Celtica, doživjeti debakl kod Salzburga i umalo se osramotiti protiv Opatije. Može i na glas razmišljati o ostavci, biti u potpunosti nezadovoljan ekipom koju je on sam izabrao, ali uprava je sretna i zadovoljna. I više od toga.

"Zoran i njegov stručni stožer rade najbolje u posljednjih desetak godina", tješio je svog brata Zdravko Mamić, a je li to doista tako pitali smo bivšeg trenera Modrih, Branka Ivankovića. 

Dinamo je u evidentnoj krizi. Mislite li da je zbog posljednjih rezultata Zoran Mamić trebao ponuditi ostavku te je li on adekvatan trener za klub kao što je Dinamo?
 
''Nezahvalno mi je pričati o tome tko bi trebao biti trener u Dinamu i je li Zoran Mamić pravi izbor. Ne znam kakvo je stanje u klubu, kakva je situacija, no mogu reći da je evidentno da Dinamo u posljednjih mjesec dana izgleda loše, da je nestalo samopouzdanje, da su igrači nakon poraza u Škotskoj izgubili vjeru u sebe i to je sve kulminiralo onakvom igrom u Salzburgu", rekao je Ivanković za Index.
 
"Mogu mediji pisati ovo ili ono, može Zoran Mamić nakon te utakmice reći što god hoće, no igrači Dinama su svjesni da su u Austriji imali jako puno sreće i da su mogli biti unakaženi. Ipak, najgore u cijeloj toj priči nije konačan rezultat. Poraz je poraz. Bio on 1:0 ili 4:0. Igra, igra je problem. Ona je bila grozna, užasna, i naravno da to igrači znaju, naravno da su oni svjesni toga. Zato me ne čudi ova situacija u kojoj se Dinamo nalazi. Samopouzdanje se lako izgubi, a evidentno je da su ga igrači Dinama izgubili.
 
"Treba li Mamić dati ostavku? Ne znam. To nije pitanje za mene, to je pitanje za ljude u klubu, ali evidentno je da u posljednjih godinu dana nikakav pomak nije napravljen. Nije se napravilo ništa, izgubilo se mnogo, a obećavalo se puno. Dinamo je izgubio Kup, Superkup, ispao je od Aalborga u kvalifikacijama za Ligu prvaka, čak i u prvenstvu igra jako loše, a s obzirom kakvu momčad ima i kakva mu je konkurencija u domaćem prvenstvu, trebao bi imati sve pobjede.
 
"Također, sjetimo se kako su sretno dobili i Hajduk i Rijeku, a ni protiv Celtica nije to sve štimalo svih 90 minuta. Dinamo je u Glasgowu odigrao dobro samo drugih 45 minuta. Ovo s Opatijom je bila samo kruna jedne velike krize i sigurno je da je potrebna jedna dublja analiza za vidjeti kako dalje. Ono što je jasno da se nikom drugom ne bi toleriralo ono što se tolerira Zoranu Mamiću.''
 
Dinamo je posljednjih godina potrošio silan novac na pojačanja, ali izostali su neki veći rezultati. Istina, Modri su preplaćeni na domaće prvenstvo, no rezultati u Europi su mizerni. Posljednje dvije godine se u pretkolu Lige prvaka ispadalo od neusporedivo jeftinijih, ako ne i slabijih momčadi kao što su Austria i Aalborg, a ni rezultati u Europa ligi nisu ništa bolji. Kako to tumačite?
 
''Dinamo je pun reprezentativaca. Od Hrvatske, Makedonije, Portugala, Čilea, Alžira, da ne nabrajam dalje. I to ne bilo kakvih reprezentacija. Ne znam gdje je problem. Dakle, momčad postoji, momčad ima kvalitetu, ima perspektivu, a zašto ona to ne pokazuje, zaista mi nije jasno. Prevelika je distinkcija između vrijednosti ekipe i rezultata. Ponavljam, potrebna je objektivna analiza da se utvrdi što ne štima u i oko momčadi. 
 
"No, u ovim okolnostima sumnjam da je moguće dobiti pravu analizu. Jer u Dinamu vladaju emocije, a čim se upravlja s emocijama, a ne racionalnošću, jasno je da se ne može na adekvatan način pristupiti rješavanju problema. ''
 
Zar nije pomalo paradoksalno da jedna Rijeka, koja je već sada u HNL-u nekoliko bodova iza Dinama, u Europi postiže sjajne rezultate, dok Modri grcaju u vlastitoj nemoći?
 
''Razlika između Dinama i Rijeke je samo u atmosferi i ambijentu u momčadi i oko momčadi. Uprava Rijeke je postavila realne ciljeve, nema nervoze, nema ekstremnih ponašanja. Savršena interakcija između navijača i kluba Rijeku gura možda puno više nego što su Rijekine objektivne mogućnosti. U Dinamo toga nema i to je jedan veliki problem. Rijeka ima ono što Dinamo nema, a to je atmosfera. Ona je najvažnija. Kad igrači igraju znajući da ih cijeli stadion, cijeli grad bodri, da su iza njih, onda je logično da će igrač dati sve od sebe.
 
"S druge strane u Dinamu imamo ovu priču oko zaraćenih frakcija BBB-a koji pucaju jedni na druge. Sjećam se kad sam ja vodio Dinamo i kad smo bili prvaci i osvajači Kupa, nas na domaćem terenu čuva specijalna policija jer je Mirko Hrgović igrao za Dinamo. Što više reći? Kako u jednoj takvoj atmosferi igrači mogu pružiti ono što mogu i ono što bi trebali?''
 
Mnogi protivnici Zdravka Mamića reći će kako Dinamo Mamiću služi isključivo kao poligon za prodaju igrača i zarade nauštrb sportske ambicije i želje za uspjehom? Slažete li se?
 
''Prodaja najboljih igrača je neminovnost klubova poput Dinama. Udio prodanih ulaznica u ukupnom budžetu kluba je zanemariv, znate i sami koliko publike dolazi na stadion. Sponzora nema, donatora nema, dobitak od TV prijenosa ne postoji.
 
"Tako da je prodaja igrača nužnost da klub preživi. I to nije problem samo Dinama. Ovo što se događa u Manchester Cityju, Chelseaju, Realu, PSG-u, to je izmaklo kontroli i te klubove više ne mogu pratiti ni klubovi poput Ajaxa, Benfice, Porta, a kamoli Dinama".
 
"Jasno mi je da navijač želi sve najbolje svom klubu, da želi rezultat, da želi da u klubu igraju oni najbolji, no jako je teško u svijetu današnjeg nogometa opstati, ako niste spremni na takve kompromise. Tako da tu ne krivim politiku kluba koja se oslanja na prodaju.''
 
Nered u Dinamu i oko Dinama pokazala je i nedavna situacija oko sukoba zaraćenih navijačkih frakcija Dinama. Što mislite o tome?
 
''To je nešto užasno, no meni je jako teško točno prokazati krivca za tako nešto. To je jedna nenormalna situacija, problem koji svi osjete, i igrači i uprava i to nije stvar koja se može i smije zanemariti. Zbog takvih situacija normalni navijači ne žele doći na stadion, igrači ne igraju s veseljem. U takvim okolnostima nogomet prestaje biti bitan. U redu, evidentno je i da se i tu sve to događa oko Zdravka Mamića. Imate skupinu navijača koja ga podržava, imate skupinu navijača koja ga ne podnosi, a zbog njihovih razmirica pati klub.
 
"Dinamo je klub koji godinama osvaja naslove u domaćem prvenstvu, koji iza sebe ima uspjehe, sređen je, funkcionira dobro, međutim, i dalje ima taj problem s navijačima. Zbog čega je to tako, zaista ne znam. Možda je problem i u prevelikom broju stranih igrača na koje se Zagrepčani nisu priviknuli."
 
"Jedno je to vani, gdje su klubovi imali dozvolu da imaju najprije tri stranca, pa pet, pa sad ih je puna svlačionica. Ali taj proces je trajao godinama. U Dinamo je preko noći došlo 15 stranaca. Ne znam, čini mi se da se Hrvati ne mogu preko noći adaptirati na nove uvjete i zbog toga se polako udaljuju od kluba. Pitanje je koliko se oni mogu ili žele identificirati s takvi Dinamom.''
 
Hipotetski, kad bi vas Zdravko Mamić ponovo pozvao u Dinamo, biste li došli?
 
''Nema šanse. Treći put kad sam preuzeo Dinamo, bio sam 45 dana u klubu. Preuzeo sam momčad u jedno vrlo delikatnoj situaciji nakon ispadanja od Austrije i momčad je trebalo vratiti. Međutim, tad su bile reprezentativne akcije i mjesec dana sam trenirao isključivo s juniorima. Dakle, imao sam prvu momčad na raspolaganju samo 15 dana, a od tih 15 dana smo imali svaki treći dan utakmicu. Naravno da se preko noći nije mogli ništa srediti i taman kad smo to počeli slagati, dobio sam cipelu.
 
Tada mi je učinjena jedna nepopravljiva šteta i jasno je da u tim okolnostima ne mogu biti trener Dinama. U prvom mom mandatu smo porušili sve rekorde u prvenstvu, no to nije bilo dovoljno. U drugom sam s klincima kao što su bili Sammir, Lovren, Tadić i još neki napravio super rezultate, oni su svi poslije bili jako skupo prodani, pa ni to nije bilo dovoljno. Treći put sam prije meča s Hajdukom tek upoznao pola tima i odmah sam maknut. I svaki put bez obrazloženja. Samo bi mi Zoran došao reći da raskidamo suradnju".

Pročitajte više