Dinamo na Celtic Parku nakon 16 godina: Tri boda u Glasgowu veliki korak u europsko proljeće

Foto: Index

DINAMO večeras (21:05 sati) igra jednu od najvažnijih europskih utakmica posljednjih godina. Nakon niza razočaranja u kontinentalnim natjecanjima, Dinamo je ovogodišnju Europa ligu otvorio čudesnom pobjedom protiv Astre. U slučaju nova tri boda u Glasgowu, Modri bi zaista bili nadomak europskog proljeća, prvog nakon četrdeset godina.

> Dinamu prijeti napadač koji je u Europi zabio samo dva gola u 24 nastupa

> Čačić: Dinamovci napokon pokazuju pozitivnu dozu sportske bahatosti

> BBC predstavio prvake Hrvatske: Bogataše s Istoka predvode alžirska napast i napadač Uniteda

> Dinamo kod Celtica, 16 godina poslije: Koliko su od ´98 nazadovale obje institucije, ali i hrvatski i škotski nogomet?

> Mamić mlađi se sjeća utakmice koju nije igrao: Pobrkao je škotske velikane Celtic i Rangers!

> Mamića oduševljava ono što doma nema: Privilegija je igrati pred ovakvim navijačima i pred ovakvom atmosferom

> Joe Šimunić u Glasgowu najavio: Došli smo ovdje po pobjedu

Dinamovcima je vrlo često u prošlosti nedostajalo sportske drskosti, bezobraštine, a čini se da ova momčad to ima, barem ako je suditi prema riječima njihova trenera, koji je na poluvremenu protiv Rumunja igrače motivirao usklikom: "Pun mi je kurac više prokletstva i proljeća". Možda se čini nevažnim, a možda pretjeranim, ali to je stav koji Zagrepčani moraju imati.

Mamić: Ne sviđa mi se što svi misle da je Celtic slabašan

No, Zoran Mamić je i s razlogom oprezan. U Hrvatskoj vlada mišljenje kako je Celtic slabašan protivnik i da bi sve osim pobjede Modrih u Škotskoj bilo iznenađenje. "Ne sviđa mi se što se u javnosti plasira priča o slabom Celticu, oni su favoriti, no ako njihovoj srčanosti odgovorimo na isti način, a tehnički mislim da smo bolji, imamo šanse. Mene bi zadovoljio i bod jer niti će pobjeda značiti proljeće, niti poraz ispadanje

"Ako u Škotskoj ne budemo bolji nego zadnjih mjeseci, bit će jako teško. U Glasgowu sam doživio jednu od najljepših atmosfera u igračkoj karijeri i to će Celticu biti velika snaga. Proučili smo ih, ali tu je riječ o jednoj utakmici u kojoj je svašta moguće. Idemo s vjerom da možemo nešto napraviti", dodao je strateg Modrih, koji je već nekoliko puta napomenuo kako je ovo najbolja momčad Dinama zadnjih 10 godina.

 

Delia: Imamo problema, ali ne predajemo se

Trener Delia u priličnim je kadrovskim problemima: Mislim da će Commons biti spreman za utakmica. Šćepović ima lakšu ozljedu, ali nadam da će s njim biti sve u redu te da će zaigrati. James Forrest još uvijek nije spreman, a za momčad će konkurirati tek nakon reprezentativne stanke. Za Dinamo ne konkuriraju ni Mikael Lustig, Adam Matthews i Charlie Mulgrew. Imamo problema, ali ne predajemo se", rekao je strateg Celtica.

"Protiv Dinama trebamo dobar rezultat, a ako ga ostvarimo, bit će to dobar start u Europskoj ligi. Nama je cilj proći dalje, a za to nam treba deset bodova. Puno moramo raditi u ofenzivnom dijelu, a ključ će biti pronaći dobitnu obrambenu kombinaciju. Dinamo je vrlo sličan Salzburgu. Igraju 4-3-3 i dobro rotiraju igrače. Dobri su na širokom prostoru i s loptom. Sezonu su započeli fantastično, a pobjeda 5:1 protiv Astre pokazuje koliko su kvalitetni", dodao je.

Celtic - Dinamo 16 godina poslije

Kao što smo već pisali, ove dvije momčadi susrele su se već u kontinentalnim natjecanjima. 1998. godine u trećem pretkolu Lige prvaka, Dinamo je poražen u Glasgowu s 1:0, da bi u uzvratu pred prepunim Maksimirom razbio Škote s 3:0 u jednoj od najljepših Modrih priča u posljednjih dvadeset godina i plasirao se u Ligu prvaka. Davne 1964. igrali su i u prvom kolu Kupa Kupova, a Celtic je prošao s 4:2.

Što se tiče večerašnjeg dvoboja na Celtic Parku, dvije stvari treba uzeti u obzir. Kao prvo da pobjeda neće biti dovoljna prolaz u šesnaestinu finala, jer je sedam bodova minimum, a drugo  kako Dinamo ove sezone puno bolje igra u gostima. U drugom pretkolu s 2:0 Modri su svladali Žalgiris, u trećem s 1:0 bili bolji od Aalborga u Danskoj, dok su u play-offu Europa lige s 3:1 pobijedili Petrolul u Rumunjskoj.

Vjerojatni sastavi:

Celtic: Gordom, Izaguirre, O Connell, Van Dijk, Ambrose, Johansen, Brown, Walaso, McGregor, Commons Stokes

Dinamo: Eduardo, Pivarić, Šimunić, Sigali, Pinto, Antolić, Ademi, Brozović, Wilson, Čop, Soudani

Pročitajte više