Jolly zagrijao Cedevitu i Cibonu za derbi

Foto: Cropix / Nenad Dugi

CIBONA je svladala Split, Zagreb je izgubio i od Kvarnera, a Jolly od Cedevite u 6. kolu košarkaške Lige za prvaka.

Cibona je na svom terenu riješila utakmicu 79:61, predvođena Blassingameom (25 poena). Žižić je dodao 16, a Strawberry 12 poena. Redove Splita predvodili su Siriščević s 24, Kraljević s 11 te Sobin 10 poena.

"Izgledali smo dobro 20 minuta, no već smo u trećoj četvrtini pali energetski, a u četvrtoj i mentalno. Cibona je u zadnjoj četvrtini pogodila 5-6 trica i to je bilo to", komentirao je Mladen Erjavec, trener Splita.

Daniel Lutz može biti zadovoljan ovim dijelom sezone, bez poraza je u šest utakmica borbe za titulu.

"Utakmica protiv Splita je pokazala našu parcijalu, primjerice Blassingame je zabio 22 poena u drugom poluvremenu, a u prvom nije pogledao koš", istaknuo je neke nedostatke u igri, iako bi se o parcijali moglo govoriti i kroz čitavu sezonu.

Kvarner je kod kuće uvjerljivo svladao Zagreb koji je i dalje bez pobjede u Ligi za prvaka. Sutra ga šestim porazom može stići i Alkar, koji igra protiv Zadra.

U Šibeniku je Jolly pao protiv Cedevite, na sličan način kao i u utakmici s Cibonom u prošlom kolu kada se držao dok Zagrepčani nisu ubacili u višu brzinu u nastavku. Cedevita je slavila 85:68.

Košarkaši Jollyja banke izgubili su i drugu utakmicu za redom na domaćem terenu, iako će mnogi reći da im na ruku nije išao težak raspored. Bankari su sasvim solidno otvorili utakmicu, pa su nakon početnog vodstva od 4:0 imali i najvećih (17:9) u osmoj minuti susreta. Ipak kako je vrijeme odmicalo gosti su malo pomalo topili tu prednost pa je dobar dio prvog dijela bio izjednačen gdje su se obje ekipe izmjenjivale u vodstvu. U tom dijelu Bankare su nosili skakački raspoloženi Ross i Bubalo. Šibenčani su u prvom dijelu imali čak devet napadačkih skokova naspram samo dva gostiju pa je ključ takvog rezultat ležao upravo u toj činjenici. U zadnje dvije minute prvog dijela gosti se bude pa serijom koševa Tomasa i Šuputa rade prvi put značajniju prednost i na odmor odlaze sa +9 (43:36).

U nastavku košarkaši Cedevite ubacuju u višu brzinu, predvođeni Baždarićem i Wrightom u 33. minuti odlaze na do tada najvećih +13 (58:71). Kako se utakmica približavala kraju tako je koncentracija domaćina rapidno padala, a prednost gostiju kontinuirano rasla. Zagrebačka momčad je susret rutinirano privela kraju, pa je trener Vulić priliku dao i onim najmlađima. Treba napomenuti kako su se sva trojica Cedevitinih poletaraca ( Buva, Rogić i Lebo) upisala u strijelce.

"Svaku sekundu trebat dati sve od sebe"

Cedevitu su do pobjede predvodili Bracey Wright i Marino Baždarić, obojica sa po 15 postignutih poena, dok su kod Bankara Ross  Bubalo imali po 14 ubačaja.

"Mogu reći da smo utakmicu otvorili dosta loše. Dozvolili smo Jollyju da u početku ostvari prednost. No, dijelom je razlog i što smo imali drugu utakmicu u dva dana. To je možda razlog zašto početak nije bio kao što smo priželjkivali, no brzo smo u drugoj četvrtini uspostavili kakvu-takvu ravnotežu. Patili smo u defanzivnom skoku i dali smo im devet napadačkih skokova, a da smo to iskontrolirali imali bi više prilika za kontru. Čestitam igračima na pobjedi i kolegi Veliću i košarkašima Jollyja na onome što su večeras prezentirali. Nije ih išao šut i to je detalj koji je nama išao na ruku. Mi se  okrećemo onome što nas čeka u petak, derbi s Cibonom", rekao je nakon pobjede trener Cedevite Jakša Vulić.

Trener Šibenčana Ivan Velić osvrnuo se na utakmicu iz svog kuta: "Očigledno je da teško u ovom trenutku, s obzirom da imamo smanjenu rotaciju, možemo dobiti takvu utakmicu. No, kad nemate kvalitetu onda morate zadovoljiti drugu stranu, a to je da kad primjerice osvojite loptu morate trčati u kontranapad, a ne trčati u kontranapad prije nego što smo osvojili loptu. Tako su neke lopte završile u rukama Cedevite. Treba se igrati do kraja. Primjer našim je igračima da na 20 sekundi do kraja na 20 razlike Baždarić skače u napadu, a mi gledamo. Svaku sekundu treba dati sve od sebe. To je problem naših mladih igrača i nisu se još naučili odgovornosti. Imali smo dobrih momenata, ali nas nije išao šut."

 

Pročitajte više