Niko Kovač otkrio što je promijenio u reprezentaciji i od koga traži savjete

Foto: Hina

NIKO KOVAČ najavio je Svjetsko prvenstvo, svoje prvo u ulozi izbornika, u intervjuu za FIFA-in tjedni magazin "The FIFA Weekly".

"Prije samo godinu dana sam imenovan izbornikom reprezentacije do 21 godine, a sada ću biti drugi najmlađi izbornik na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Da budem iskren, sve se dogodilo u ludom ritmu", rekao je Kovač i otkrio što radi drugačije od prethodnika Igora Štimca.

"Reprezentacija je u kvalifikacijama bila u padu i teško je pronaći prave razloge zašto je do toga došlo. Kako sam radio s mladom reprezentacijom bio sam dosta izložen i seniorskom kadru, pa mi je samim time posao u početku bio za nijansu olakšan. No nije bilo lako. Najprije sam sa svojim bratom, pomoćnikom na klupi, putovao Europom i obišao sve ključne igrače reprezentacije kako bi saslušao njihovo viđenje stvari uoči utakmica protiv Islanda. Najvažnije je bilo vratiti mentalnu snagu koja je u posljednjim utakmicama nestala."

Igrači nisu imali pravi pristup?

"Davali su sve od sebe, ali kao pojedinci, a ne kao momčad. Sami smo sebi otežali zadatak kvalifikacija za SP u toj prvoj utakmici na Islandu (0:0). Uoči uzvrata sam pokušao objasniti dečkima da ćemo ostvariti cilj, ali samo ako ćemo igrati kao momčad. To jest klišej, ali je istina."

"Ponekad sam umorniji kao izbornik nego što sam bio kao igrač"

Je li veći pritisak na Svjetskom prvenstvu nastupiti kao izbornik nego kao igrač?

"Ne. Osjećaj je potpuno drugačiji. Imam svojih obaveza i ponekad je jako teško povući granicu između nogometa i privatnog života. I kad nisam na treningu s momčadi razmišljam o nogometu, što gotovo nikada nisam radio kao igrač. Trenerski posao je uzbudljiv i istovremeno iscrpljujuć. Ponekad se osjećam umorniji nego kad sam bio igrač."

Kovač vjeruje da Hrvatska može biti iznenađenje natjecanja u Brazilu.

"Trenutno smo u razvojnoj fazi. Ali vjerujem da možemo biti iznenađenje prvenstva. U Hrvatskoj svi jedva čekaju početak Svjetskog prvenstva, prvenstveno iz razloga jer nam je pobjegla Južna Afrika prije četiri godine. Prva će utakmica protiv Brazila, jednog od favorita za osvajanje turnira, pokazati koliki je naš potencijal. U prvom meču prvenstva sve je moguće. Bit će to posebne okolnosti. Cijeli će svijet gledati tu prvu utakmicu prvenstva u 17 sati po lokalnom vremenu. Na Brazilu će biti veliki pritisak."

Za kraj, otkrio je kako su mu trenerski idoli Giovanni Trapattoni i Christoph Daum, te da se za savjet uvijek prvo obrati bratu, savjetniku i pomoćniku Robertu.

Pročitajte više