Nizozemska - Njemačka: Prvi sudar favorita za finale u "skupini smrti"



VEČERAS je na rasporedu Eura jedan od velikih međunarodnih derbija -  Njemačka protiv Nizozemske od 20:45.

U "skupini smrti" svaki će bod, a možda i gol biti presudni. Nakon slavlja Danske i Njemačke u prvom kolu, Nizozemci i Portugalci danas će tražiti pobjede kojima bi vratili stvari u skupini na početak.

Nijemci dobili Nizozemce prije pola godine

Nijemci su uoči početka Eura doživjeli neugodan poraz od Švicarske koja im je zabila pet golova. U veljači su "prijateljski" prihvatili 2:1 poraz od Francuske, a u studenom su posljednji put igrali protiv Nizozemaca, aktualnih svjetskih doprvaka, i pobijedili s 3:0. Igrali su tada ponajbolji igrači obiju reprezentacija i svi ključni igrači današnjih momčadi. Loew je tada krenuo ofenzivno sa Podolskim, Kloseom i Mullerom u napadu, a Van Marwijkovi izabranici nisu znali odgovoriti.
 

 
Zato su se Nizozemci odlučili dobro pripremiti za Euro na kojem očekuju ništa manje nego finale. U momčadi imaju čak desetoricu iz finala posljednjeg Svjetskog prvenstva. Pripremne utakmice nisu ispunile očekivanja, izgubili su od Bayerna (3:2), Bugarske (2:1), a pobijedili Slovačku i Sjevernu Irsku zabivši im ukupno osam golova.


U "skupini smrti" postalo je zanimljivo od samog početka natjecanja. Danska je iznenadila Nizozemsku 1:0, a Nijemci su jedva utrpali gol za minimalnu pobjedu protiv Portugala. Niti jedni niti drugi nisu briljirali, iako su pred Euro označeni kao najveći favoriti za zlato, uz Španjolsku, naravno.

Van Marwijk: Neću vam reći kako ćemo pobijediti Nijemce

Njemački izbornik Joachim Loew najavio je ovu utakmicu kao legendarnu i najzanimljiviju u posljednjih 20-30 godina.

"Veliko je to rivalstvo i očekujem najzanimljiviju utakmicu u posljednjih 20-30 godina."

Bert van Marwijk dodao je kako je atmosfera u stožeru Oranja vrlo napeta nakon početnog poraza.

"Naravno da je atmosfera napeta pred ovako jaku utakmicu, pogotovo nakon poraza. Ali, zato ćemo biti motiviraniji. Pripremamo se za najvažniju utakmicu proteklih godina. Neću vam reći kako ćemo pobijediti, to ću reći svojim igračima. Nijemci su vrlo jako, ali možemo ih dobiti", rekao je nizozemski izbornik.

Ključne bitke

Najveći u najznačajniju bitku večeras vodit će suigrači iz Bayerna. Na jednoj strani Arjen Robben mora pronaći način kako se osloboditi njemačkog kapetana Phillipa Lahma, a Nijemac, koji dobro poznaje Robbenove mogućnosti, ima zadatak zaustaviti glavnog pokretača igre "Oranja". Za drugoga, Wesleyja Sneijdera bit će zadužen Bastian Schweinsteiger.

Neuigrana njemačka obrana očekuje puno problema s Robinom Van Perseijem iza kojeg je sezona karijere, a s druge strane će iskusni Van Bommel pokušati zaustaviti razigranog Mesuta Oezila.

Marwijku bi mogao nedostajati Mathijsen koji se tek vratio treninzima nakon kraće pauze, dok su u njemačkoj momčadi svi zdravi i spremni.

Pročitajte više