Sportski kalendar 2015.

 Foto: Index

UVIJEK su te neparne godine sportski siromašnije od onih parnih. Nema svjetskih i europskih prvenstava u nogometu, nema Olimpijskih igara, no u toj nešto ipak siromašnijoj ponudi, uvjereni smo da će sportski zanesenjaci pronaći nešto u čemu će uživati.
 
Pred vama je kalendar najvažnijih sportskih događaja u 2015.:
 
Siječanj
 
Najvažniji događaj u prvom mjesecu 2015. godine je Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru, koje počinje 15. siječnja. Hrvatska prvu utakmicu igra dan nakon otvaranja protiv Austrije, a zatim slijede okršaji s Tunisom (17. siječnja), Iranom (19. siječnja), Makedonijom (21. siječnja), te Bosnom i Hercegovinom.
 
Osmina finala je na programu 25. i 26. siječnja, a četvrtfinala 28. Polufinalni susreti igrat će se 30. siječnja, a finale 1. veljače u Lusail Sports Areni koja prima 15.300 gledatelja.
 
Veljača
 
Dan nakon rukometnog finala počinje Svjetsko prvenstvo u skijanju u Vailu i Beaver Creeku. Nama najzanimljiviji datumi su 8. veljače, kada će skijaši se superkombinaciju, te 15. veljače kada je na rasporedu utrka skijaša u slalomu, ujedno i posljednja utrka prvenstva.
 
Ožujak
 
Hrvatska je krenula u kvalifikacije za EURO 2016. u Francuskoj gotovo savršeno. Pobjede protiv Malte, Bugarske i Azerbejdžana, oplemenjene su i velikim bodom sa San Sira. S deset bodova na kontu, 28. ožujka Hrvatska čeka Norvešku u petom kolu kvalifikacija i pobjeda bi gotovo sigurno značila to da  Niko Kovač slobodno može početi uigravati momčad za Francusku. 
 
Svibanj
 
Varšava će 27. svibnja biti domaćin finala Europa lige, natjecanja u kojem Sevilla brani naslov osvojen lani u dramatičnom finalu protiv Benfice. Sevillu više ne predvodi Ivan Rakitić, no momčad koja je ove sezone izbacila Rijeku i dalje je kvalitetna te je jedan od najozbiljnijih kandidata za trofej.
Lipanj
 
Kulminacija najjačeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu, Liga prvaka, dogodit će se 6. lipnja u Berlinu. Real Madrid, koji je lani osvoji svoj deseti naslov i napokon dosanjao mitsku La Decimu i ove sezone je najozbiljniji kandidat za naslov. Otišli su Xabi Alonso i Angel di Maria, a došli su Kroos i James. Real pod vodstvom Carla Ancelottija ove sezone, kako u Španjolskoj, tako i u Europi ruši rekord za rekordom, no nešto će se pitati i Bayern i Barcelonu. Bit će to zanimljiva godina u Ligi prvaka.
 
Samo šest dana poslije, na megdan momčadi Nike Kovača stiže četverostruki prvak svijeta Italija, nogometni div koji nikad nije uspio pobijediti Hrvatsku. Da su Hrvati bolji, vidjelo se i u Milanu, no sad, na domaćem terenu Modrić i društvo to još jednom trebaju dokazati, uzeti sva tri boda te pokazati tko je gazda na Mediteranu.
 
U lipnju se igra Roland Garros i Wimbledon, a Marin Čilić, Borba Čorić, Ana Konjuh i ostatak hrvatske teniske ekspedicije itekako će imati što za reći. Držimo im palčeve.
 
Srpanj i kolovoz
 
Od 24. srpnja do 9. kolovoza najbolji svjetski plivači i vaterpolisti natjecat će se na Svjetskom prvenstvu u ruskom Kazanu. U plivanju i nemamo nekih aduta, no pažnja hrvatske sportske javnosti bit će usmjerena na vaterpolsku reprezentaciju. Igrači Ivice Tucka, a to su puno puta pokazali, mogu potpuno podbaciti (kao na posljednjem EP kad su ispali od Italije u četvrtfinalu), ali i zabljesnuti kao onda kad su u domovinu nosili europska, svjetska i olimpijska zlata. Držimo im palčeve da će tako biti i ovo ljeto. Kolovoz donosi i Svjetsko prvenstvo za atletičare na kojem Hrvatska se može nadati medalji.
Rujan
 
Hrvatska košarkaška reprezentacija je na Svjetsko prvenstvo u Španjolsku na valu polufinala s EP u Sloveniji došla s velikim očekivanjima. Igrači su čak najavljivali i medalju, no dogodio se debakl, a ceh je platio izbornik Repeša, kojem je Izvršni odbor HKS pokazao ''crveni karton''.
U međuvremenu, FIBA je zbog ratnog stanja  oduzela EP Ukrajini te odlučila da će se prvenstvo Starog kontinenta održati u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji od 5. rujna  do 20. rujna.
Hrvatska, koja još nema izbornika ima relativno lagan ždrijeb i očekivanja su ponovo velika. Je li napokon došlo vrijeme da se prekine ''prokletstvo postolja'' koje traje još od Atene 1995.?
 
Pažnja hrvatske sportske javnosti u rujnu, također,  bit će usmjerena prema New Yorku, gdje će Marin Čilić pokušati obraniti naslov pobjednika US Opena. Da će biti teško, bit će, no ako Marin ponovi igru od lani, sve je moguće. Pokazao je da može. 
 
Listopad
 
Ljubitelji odbojke doći ne svoje od 9 do 18 listopada kada Bugarska i Italija organiziraju Europsko prvenstvo u odbojci. Naravno, kao i uvijek favoriti su isti. Svjetski prvak Poljska je naravno favorit broj jedan, no tu su uvijek i Rusi, Srbi, ali i oba domaćina. 
Hrvatska odbojka je godinama na marginama, no sportski se nadati da i naši momci mogu iznenaditi.
 
Prosinac
 
Prosinac će biti u znaku rukometa, ali onog ženskog. Brazilke brane senzacionalni naslov, Norvežanke figuriraju kao glavni favorit, tu su sjajne Crnogorke, uvijek opasne Francuskinje, Dankinje, ali i Švedska koja se diže i u ženskom rukometu. Što se tiče Hrvatske, potencijal imamo, ali na žalost, godinama sve staje samo na tome. 
 
 
 

Pročitajte više