Odbrojavanje do finala: Francuska ili Portugal?

Foto: Hina, Getty Images/Guliver Image

U FINALU Europskog prvenstva na Stade de Franceu od 21 sat igraju Francuska i Portugal.

FINALE EURA, REAKCIJE I ANALIZE PRATITE NA INDEXU.

19:00 Portugalci tvrde da nisu favoriti...

18:30 UZBUNA U PARIZU! Ispred hotela francuske reprezentacije pronađen sumnjiv paket. Stigla je policija i evakuirala područje.

> Opširnije

18:00 Evo s kakvom frizurom krvnik Hrvatske dočekuje finale.

17:00 Bale je poželio sreću suigračima iz Reala.

16:00 Pročitajte analizu koja otkriva tko su najopasniji igrači večerašnjeg finala >>> STATISTIČKA ANALIZA Santos večeras mora zatvoriti Payeta i Evru

15:30 Ovako bi Francuska i Portugal mogli večeras izgledati na terenu >>> Kako će igrati Francuska i Portugal?

14:50 Nekadašnja zvijezda Francuske i ubojiti napadač Arsenala Thierry Henry ovako je najavio večerašnju utakmicu > Francuska legenda upozorila: I kad je nevidljiv, Ronaldo može riješiti utakmicu

14:00 Na dan finala portugalske naslovnice osvanule su s jednom porukom: "Pobijedit ćemo!"

13:00 Francuzi finale najavljuju kao "Dan bogova". 

> Portugal i Francuska, sami protiv svih

Deschamp izgubio svoje jedino finale protiv Portugalca i Portugalaca

Francuski izbornik Didier Deschamps žali što ne može zaigrati u velikom finalu, a evo kako je najavio utakmicu > Deschamps: Živim za ovakve trenutke, žao mi je što ne mogu igrati

"Ispred mene je najvažnija utakmica u trenerskoj karijeri. Pritisak je strašan, no svi mi živimo za ovakve trenutke. Jedino mi je žao što ne mogu igrat. na terenu je ipak lakše" kazao je Deschamps sa smiješkom.

Francuski stručnjak je već jednom kao trener vodio francusku ekipu u europskom finalu. Bilo je to 2004. kada je sjedio na klupi Monaca, a u finalu Lige prvaka naletio je na portugalskog trenera na klupi portugalske momčadi. Jose Mourinho i njegov Porto tada su postali prvaci Europe.

"Do sada je ovo bila lijepa priča, a bit će još bolja ako će imati sretan kraj. Nije sve savršeno, možemo igrati još bolje i nadam se kako će ti biti baš u finalu", rekao je u najavi finala prvi golman Francuske Hugo Lloris, pa dodao: "Deschamps je arhitekt ove momčadi. On je vratio vjeru igračima usprkos svim problemima koje smo imali. Donio nam je smirenost i kvalitetan rad. Vratio je francuski nogomet na ispravan put".

Santos: Ući ćemo u povijest

Portugalski izbornik Fernando Santos vjeruje da scenarij nije unaprijed napisan te da može iznenaditi domaćina turnira.

"Naša momčad sastavljena je od iskusnih i mladih igrača, koji su gladni uspjeha. Svi su bili sigurni da nećemo stići do finala, ali smo pokazali da možemo i uvjeren sam da ćemo sutra ući u povijest, iako smo po francuski medijima već izgubili i pobjednik je već poznat. Međutim, iznenadit će se, jer nema većeg zadovoljstva nego boriti se na ovako velikom natjecanju za svoju zemlju".

> Santos: Ući ćemo u povijest, iako su nas otpisali

Za Cristiana Ronalda, jednog najboljih i najskupljih nogometaša svijeta, ovo je vjerojatno i posljednja prilika za s reprezentacijom uzme titulu prvaka. Finale 2004. na domaćem terenu još nije prebolio.

"To je nešto o čemu sam dugo sanjao. Želim nešto osvojiti s reprezentacijom jer sam sve dostigao na klupskom i individualnom nivou. Cijela zemlja stoji iza nas i vjeruje da možemo do trofeja," poručio je Ronaldo.

> Ronaldova utakmica karijere: Ovog puta ćemo mi biti Grčka!

GRIEZMANN PROTIV RONALDA

U finalu ćemo vidjeti i okršaj za najboljeg strijelca Eura, iako je ta borba već gotovo riješena. Antoine Griezmann vodeći je strijelac turnira sa 6 pogodaka, njegov suigrač Olivier Giroud ima tri manje, kao i Dimitri Payet, ali i Portugalci Ronaldo i Nani.

> Priča o Griezmannu: Europa je njegovo igralište

Iako je Ronaldo prvi nogometaš koji je dostigao Michelea Platinija po broju golova na europskim prvenstvima, a večeras će imati priliku postati apsolutni rekorder, Griezmann je postao prvi igrač nakon Platinija koji je na jednom Euru zabio više od pet golova. Još tri mu nedostaju do Platinijevog rekorda od 9 golova na Euru 1984. kojeg su Francuzi osvojili.

> Samo mu čudo može uzeti titulu najboljeg strijelca: Griezmann zabio koliko Ronaldo i Bale zajedno

Clattenburg sudi finale

Finalni susret sudit će 41-godišnji Englez Mark Clattenburg.  To je još jedno veliko priznanje za Clattenburga, koji je u svibnju sudio finale Lige prvaka, te finale engleskog FA kupa. Također, on je tek drugi sudac koji je u istoj godini sudio finale Eura i Lige prvaka. Godine 2012. to je uspjelo Portugalcu Pedru Proenci. Clattenburg je međunarodni sudac od 2007. godine, a na Euru u Francuskoj dosad je sudio tri utakmice. VIŠE > Finale Eura sucu koji je prekinuo Hrvatska - Češka i vodio finale Lige prvaka

Vraća se Pepe

Veliko pojačanje dobili su Portugalci uoči finala, nakon lakše ozljede i propuštenog dvoboja s Walesom, u momčad bi se od prve minute trebao vratiti branič Real Madrida Pepe, iza kojeg je odličan turnir.

Što se tiče sastava, ne očekuju se gotovo nikakve promjene u odnosu na posljednje utakmice ovih ekipa na Euru. Nani i Ronaldo predvodit će napad Portugala, a iza njih bi igrom trebao diktirati Renato Sanches.

S druge strane, Francuzi će vjerojatno ostati vjerni jedanaestorici koja je izbacila Njemačku u polufinalu. Giroud predvodi napad ispred Griezmanna i Payeta, kojima pomažu Sissoko, Pogba i Matuidi.

OČEKIVANI SASTAVI

Portugalu jedna pobjeda dovoljna za finale, Francuzi poštedjeli samo Švicarsku

Francuska je do finala stigla pobjedama protiv Rumunjske i Albanije u skupini, te Irske, Islanda i na kraju Njemačke u polufinalu. Jedino je Švicarska izvukla remi, ali i ispala već u osmini finala.

Portugal je prošao do polufinala bez ijedne pobjede u 90 minuta, s tri remija u skupini, pobjedom u  produžecima s Hrvatskom i protiv Poljske na penale, a onda s 2:0 izbacio Wales za finale.

Francuzi će u nedjelju igrati svoje treće finale na europskim prvenstvima, a Portugal drugo. Francuzi za sada imaju 100-postotan učinak - dva finala, dva naslova (1984, 2000), dok je portugalska vrsta u svom jedinom euro-finalu doživjela poraz (2004). Zanimljivo, Francuska je oba naslova osvojila kada je u polufinalu pobijedila Portugal.

Francuzi bi se novom krunom pridružili Španjolskoj i Njemačkoj, rekorderima sa po tri europske titule, dok Portugal lovi svoj prvi europski naslov čime bi postao deseti europski prvak.

Portugal lani nesretan za Griezmanna

Francuska je do sada osvojila oba velika turnira kojima je bila domaćin, SP 1998. i Euro 1984. godine. Portugal je jedini put u finalu Eura bio 2004., također kao domaćin, kada je izgubio od Grčke.

Finalisti Eura posljednji put su se susreli u rujnu 2015. kada je Francuska slavila s 1:0 u prijateljskoj utakmici. Bila je to kobna utakmica za novog heroja Griezmanna koji se ozlijedio već u 14. minuti. Susret je tada odlučio Valbuena golom u 85. minuti.

Francuska dominantna u međusobnim okršajima

Nogometne reprezentacije Portugala i Francuske igrale su 24 međusobna susreta, Francuzi su pobijedili 18 puta, Portugalci četiri puta, a jedna utakmica je završila bez pobjednika. Međutim, samo su tri puta igrali službene utakmice, a sve tri su dobili Francuzi i to sve tri u polufinalu.

Prvi službeni susret između ove dvije reprezentacije odigrao se 1984. u Marseilleu u polufinalu EP-a kojeg su Francuzi organizirali. 'Tricolori' su slavili 3:2 nakon produžetaka uz dva gola Jeana-Francoisa Domerguea, a jedan pogodak postigao je Michel Platini. Za Portugal je dvostruki strijelac bio Jordao. Novi ogled bio je u polufinalu EP-a 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. U susretu igranom u Bruxellesu Francuska je slavila 2:1, ali ponovo nakon produžetaka. Zinedine Zidane i Thierry Henry zabili su za Francusku, a Nuno Gomes za Portugal.

Francuska je dobila Portugal i u polufinalu SP-a 2006. u Njemačkoj. U susretu igranom u Munchenu 'Tricolori' su pobijedili golom Zidanea u 33. minuti.

Pročitajte više