Braća Sinković: "Veslamo zbog ljubavi. Novca i slave ionako nema puno"

Foto: EPA-EFE

VALENT i Martin Sinković jedni su od najuspješnijih sportaša Hrvatske. 

Aktualni svjetski, europski i olimpijski prvaci osvojili su u veslanju sve što se može osvojiti. Ipak, kada govorimo o veslanju, riječ je o sportu koji nije najpopularniji i ne donosi puno novaca. Braća su u velikom božićnom intervjuu za Sportklub objasnila kako nisu započeli s veslanjem zbog novca i da zbog toga sada uživaju. 

"Roditelji nam nisu bili sportaši, ali kao klinci bili smo vrlo živahni, a roditelji su nas od malih nogu gurali prema sportu kako bi iskoristili tu energiju. Prošli smo puno opcija prije nego smo se odlučili za veslanje, imamo i starijeg brata Matiju koji je jednom prilikom na televiziji ugledao neki od sportova s čamcima, mama je nedugo zatim nazvala jedan od lokalnih veslačkih klubova i mi smo se tu našli", rekao je Valent, na što se Martin nadovezao:

"Pomislili smo ako preživimo ovaj sport koji ne donosi puno novca i slavu, onda ćemo sve u životu preživjeti."

Potom ih je voditelj upitao je li bavljenje ovakvim sportom pomalo mazohizam.

"Svakako da jest, ali to ne radimo radi novca ili slave, već se radi o ljubavi prema sportu. Neke stvari kada novac nije uključen u većoj mjeri, su čak i bolje", kaže Valent Sinković. 

Za razliku od ostalih hrvatskih sportaša, braća su zadovoljna uvjetima za treniranje kakve imaju u Hrvatskoj.

"Imamo sreće da u Hrvatskoj posjedujemo znanje koje je potrebno da bismo ostvarili uspjeh, ne bi bili danas ovdje da nemamo sve potrebne uvjete, imamo sve što nam treba, a na svu sreću ne treba nam puno, ne trebaju nam veća sredstva, ovdje zaista imamo sve što nam treba. Osnovnu bazu imali smo u početku i to je dobar poziv da se ljudi pridruže veslanju... Sami čamci su skupi, običan košta 10 tisuća eura, ali sam trening ne košta ništa. Bavljenje veslanjem nije skupo."

Plan za 2019. je jednostavan. Pobijediti u svakoj utrci.

"Nama je plan uvijek isti, pobijediti svaku utrku. Na svakom natjecanju vozimo po tri utrke, zatim po Hrvatskoj regate i slično. To je naša sezona."

Cijeli intervju možete pročitati ovdje

Pročitajte više