PROTIVNICI EURA

Češka je nekima bila najteža utakmica u karijeri. Ovaj put moralo bi biti lakše

Foto: EPA

HRVATSKA je saznala protivnike na Europskom prvenstvu 2020. godine. Turnir otvaramo protiv Engleza, u skupini koja se igra u Londonu i Glasgowu tu su i Česi, a upada pobjednik play offa skupine C Lige nacija i jedan od njih može biti i Srbija. To su ključne vijesti sa ždrijeba u Bukureštu, a Index uz reakcije uživo donosimo i prve vijesti i analize protivnika.

Nakon Engleza, ključne bodove na Euru Hrvatska će tražiti protiv Češke u Glasgowu 19. lipnja.

Ždrijeb je bio neugodan u prvom potu i spojio Hrvatsku s Englezima, ali u trećem je bilo više sreće. Češka je ekipa koju je priželjkivao stožer Zlatka Dalića, ali to ne znači da su bezopasni.

Glavni igrači su 23-godišnji veznjak Sampdorije Jakub Jankto i plemenita Herthina desetka Vladimir Darida. Puno se očekuje od Patrika Schicka, stasitog napadača koji je zbog ozljede propustio veći dio sezone u Red Bull Leipzigu. Kao i obično, najveći dio svog kadra crpe iz domaće lige, a naročito praške Slavije.


Grafika za Index: SofaScore 

Česi su bili u skupini s Engleskom i plasirali su se znatno teže. Upisali su čak tri poraza - Englezi su ih razbili s 5:0, a još su ih svladali Kosovo te Bugarsku, iako ta posljednja utakmica nije bila rezultatski bitna. Ipak, treba napomenuti kako su Česi svladali Engleze i postali tek jedna od tri reprezentacije kojima je to pošlo za rukom nakon Svjetskog prvenstva. 

Hrvatska je s Češkom dosad igrala tri puta. Prvi put je to bilo uoči Svjetskog prvenstva u Francuskoj, na turniru Hasana 2. u Maroku. Nakon 1:1, pristupilo se izvođenju penala. Hrvatska je bila preciznija i na kraju je osvojila turnir. U veljači 2011. godine Hrvatska je u Puli slavila s 4:2 u prijateljskom ogledu, a jedini službeni susret stigao je na prošlom Europskom prvenstvu. Hrvatska je suvereno vodila 2:0 golovima Rakitića i Perišića, da bi u posljednjih 15 minuta prokockala to vodstvo nakon bakljade i prekida utakmice u bojkotu navijača protiv HNS-a. Bila je to bolna večer za reprezentaciju koju je vodio Darijo Srna, a četiri godine kasnije tu će biti Luka Modrić i pokušati ispraviti neke nepravde s europskih turnira.

"Kad se ne znamo ponašati, nismo ni zaslužili više od ovoga", rekao je Rakitić nakon utakmice koja je skoro prekinuta, a završila je remijem 2:2 u St. Etienneu.

Darijo Srna na svom zadnjem turniru je dodao: "Sve ovo dugo traje, ali ništa se ne mijenja. Nema alibija. Bio je prekida, ali treba igrati i nakon toga. Dobro smo se borili, ali pala nam je koncentracija. I to sada ne možemo promijeniti. Sve do 60. minute smo igrali dobro, imali smo inicijativu, a onda nas je taj prekid pokolebao. Da, ovo mi je bila najteža utakmica  u karijeri", rekao je kapetan Hrvatske.

Hrvatska bi ovaj put trebala imati puno lakši posao s Česima. I kladionice su prilično jednoglasne da je Hrvatska veliki favorit protiv ekipe koja kvalitetom ne može parirati Dalićevoj postavi.

Grafika za Index. SofaScore 

Pročitajte više