hrvatska reprezentacija

Dalić ih se boji, Hrvatska ih nikad nije dobila, a potjerali su Ćiru i Štimca

Foto: Guliver Image/Getty Images, Epa

''DA, Srbija je uvijek nezgodan suparnik. No, ja osobno ne bih volio da prođu Škoti. To znači da bismo morali dva puta igrati protiv domaćina natjecanja'', rekao je izbornik Hrvatske Zlatko Dalić kad su ga novinari nakon subotnjeg ždrijeba pitali da prokomentira koju bi reprezentaciju iz kvalifikacija volio vidjeti u hrvatskoj skupini.

Naime, na ždrijebu koji je u subotu održan u Bukureštu Hrvatska je saznala da će igrati u skupini D s reprezentacijama Engleske i Češke te pobjednikom play-offa između Škotske, Izraela, Norveške i Srbije.

Hrvatska je pet puta igrala s njima i nikad ih nije pobijedila

Naravno, iz razloga koje ne treba dodatno pojašnjavati, od svih reprezentacija koje prijete iz kvalifikacija najviše se pričalo o potencijalnom dvoboju Hrvatske i Srbije. Međutim, Zlatko Dalić je ispravno apostrofirao i Škote. Najprije, Škoti su uz Engleze domaćin skupine, što bi značilo da ako prođu, igrat će u Glasgowu, a premda Škotska desetljećima nije nogometna sila kao što je bila nekad, nikome nije lako igrati u paklu Hampden Parka. Drugo, Hrvatska u okršajima sa Škotskom ima katastrofalnu statistiku. Te dvije reprezentacije su odigrale pet međusobnih utakmica, četiri kvalifikacijske (za SP 2002. i 2014.) te jednu prijateljsku, a Škotska ima dvije pobjede dok su tri utakmice završile remijem. Hrvatska u pet utakmica nikad nije pobijedila Škotsku. Osim toga, kiksevi protiv Škota direktno su smijenili čak dva hrvatska izbornika.

Ćiro Blažević je preživio neodlazak na Euro 2000., ali ga je koštao domaći remi (1:1) sa Škotima na Maksimiru u listopadu 2000. Alen Bokšić je zabio za 1:0, a gol koji je smijenio Blaževića postigao je Kevin Gallacher. Na klupu Hrvatske sjeo je Mirko Jozić, u uzvratu u Glasgowu 1. rujna 2001. nije bilo golova, a Hrvatska se kao prva u skupini ipak plasirala na SP.

Hrvatska i Škotska nakon toga su se susrele 2008. u prijateljskoj utakmici na Hampden Parku. Niko Kranjčar je doveo Hrvatsku u prednost u 10. minuti, a izjednačio je Kenny Miller u 31. Do kraja, golova više nije bilo.

Škoti su potjerali najprije Ćiru, a onda i Štimca

Punih pet godina ove dvije reprezentacije morale su čekati da ih ždrijeb spoji, a to se dogodilo u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Igor Štimac je tada bio izbornik Hrvatske, a Škotska je u obje utakmice u potpunosti nadigrala slabu Hrvatsku i oba je puta slavila. U Zagrebu je bilo 0:1, a u uzvratu je domaćin razbio Hrvatsku i, prema prokazanom, završilo je samo 2:0 za Škote. Bila je to posljednja utakmica na klupi Igora Štimca. Štimac je u avionu na putu za Hrvatsku ponudio ostavku, naivno misleći da će je Davor Šuker odbiti, no prevario se. Fiktivni šef HNS-a i klika oko njega objeručke su prihvatili ponuđenu ostavku, potjerali su Štimca, a na klupu su doveli Niku Kovača koji je Hrvatsku preko Islanda u baražu ipak odveo u Brazil.

Škotska je danas 50. reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici. Daleko od vremena stare slave. U ovim kvalifikacijama su se mučili, čak ih je jedan Kazahstan pobijedio 3:0. Nekad su bili sila.

Celtic je bio prvi klub s Otoka koji je podigao pokal prvaka Europe (1967.), Rangers je osvojio Kup pobjednika Kupova (1972.), a Aberdeen Alexa Fergusona u finalu istog natjecanja 1983. srušio je veliki Real. I dok su škotski klubovi postizali fantastične rezultate u europskoj konkurenciji, za reprezentaciju možemo kazati da u cijeloj povijesti svjetskog nogometa nije bilo nesretnije ekipe od njih. Devet puta Škotska se plasirala na SP, uglavnom bi na Mundijal uvijek došla s velikim ambicijama, ali nikad nije prošla skupinu. A gotovo svaki put bi ispali na nevjerojatan način.

Nekad su bili velesila, danas su teški prosjek

Na Mundijalu u Zapadnoj Njemačkoj 1974. Škote je predvodio Dennis Law, osvajač Zlatne lopte i jedan od najboljih nogometaša Manchester Uniteda svih vremena. Škoti su remizirali s Jugoslavijom i Brazilom, a pobijedili su Zair 2:0. Kako je Jugoslavija napunila Afrikance s devet komada, a Brazil s tri, Škotska je morala doma zbog jednog jedinog gola. Još bizarniji peh dogodio im se četiri godine kasnije u Argentini. Strašna Škotska predvođena golmanom Roughom, Jordanom, Kennedyjem, Gemmillom, Sounessom i Dalglishem na turnir je stigla kao jedan od favorita. Međutim, ništa im nije vrijedila ni u kultnom Trainspottingu opjevana pobjeda protiv kasnijih finalista Nizozemaca kad su izgubili od Cubillasova Perua i remizirali sa slabašnim Iranom. Devet pokušaja, devet neuspjeha.

Dva puta su nastupili na europskim prvenstvima. U Švedskoj 1992. i u Engleskoj 1996. Ni tada nisu znali kako proći skupinu. Posljednji put na nekom velikom natjecanju nastupili su na SP-u u Francuskoj 1998.

Sve nakon toga bilo je jedno veliko ništa, no čak i takvi, slabi i loši, znali su kako igrati s Hrvatskom. Zato ih se Dalić i boji.

Pročitajte više