DREAM TEAM

Dan kada je nastala najjača momčad u povijesti sporta

Foto: Getty Images/Guliver Image

NA DANAŠNJI dan prije točno 30 godina nastao je američki Dream Team, najjača momčad u povijesti košarke, ali možda i sporta općenito.

Bila je to ekipa koja se sastala s ciljem osvajanja olimpijskog zlata u Barceloni, što joj je pošlo za rukom. Pobijedila je u svim utakmicama na turniru, a jedino joj se, donekle, Draženova Hrvatska predstavila kao ozbiljan takmac. Iako je Hrvatska u jednom trenutku vodila 25:23, Amerikanci su na kraju slavili s visoka 32 razlike.

FIBA je omogućila momčad iz snova

Okupljanje ovakve momčadi omogućila je FIBA koja je prije toga donijela odluku da profesionalni košarkaši smiju nastupati na Olimpijskim igrama. 21. rujna objavljen je popis koji je sadržavao deset imena. Na njemu su bili Charles Barkley, Larry Bird, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson i John Stockton. 

Trener momčadi bio je Chuck Daly, tip koji je s Detroit Pistonsima osvojio NBA naslove 1989. i 1990. godine. Popis je dovršen tek na kraju sezone, kada su u svibnju na popis dodani Clyde Drexler i igrač s koledža Christian Laettner koji je bio jedini igrač unutar momčadi bez profesionalnog iskustva, a u borbi za mjesto izbacio je tada mlađahnog Shaquillea O'Neala.

Pobijedili su i Magicov AIDS

Ali, nije sve teklo glatko. Ni dva mjeseca od okupljanja (7. studenog 1991.) Magic Johnson je objavio da boluje od AIDS-a i kako se s 32 godine, na vrhuncu karijere, povlači. Ova odluka uzdrmala je ostale igrače do te mjere da su neki najavili odustajanje od Olimpijskih igara. Na kraju je Magic prevladao sve probleme i predrasude, a u Barceloni se gledala čista košarkaška fantazija.

Prvi službeni susret originalni je Dream Team odigrao 28. lipnja 1992. godine protiv Kube na Prvenstvu Amerika i slavio je pobjedom 136:57. 

"Od prvog dana sam tvrdio da možemo izgubiti jedino ako pobijedimo sebe", govorio je nakon Barcelone Michael Jordan koji, zanimljivo, nije bio prvi strijelac Amera. Najviše, 18 koševa po utakmici, trpao je Charles Barkley, dok je Jordanov prosjek bio 14.9 poena. Koliko su bili dominantni, svjedoči i činjenica da su uz Jordana i Barkleyja imali još trojicu igrača s prosječno dvoznamenkastim brojem koševa (Malone 13, Mullin 12,9 te Drexler s 10.5 poena). Momčad je uzela zlato, a suparnike je dobivala u prosjeku s 44 poena razlike.
 

Pročitajte više