SUPERSPORT HNL

Dinamovi seniori su zakazali. Onda se ukazao najveći Čačićev dobitak

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

DINAMO je dominantnom pobjedom protiv Hajduka (4:1) slavio u derbiju petog kola SuperSport HNL-a. Sva četiri gola zabio je u zadnjih pola sata utakmice, u kojima je preokrenuo rezultat. Svi igrači Plavih zaslužili su barem prolaznu ocjenu, a nekoliko njih je briljiralo.

Jedan od njih je Martin Baturina, sjajni 19-godišnjak koji je nogomet počeo igrati u Hajduku, klubu u kojem je njegov otac Mate imao veliku karijeru. Danas je Baturina najveći projekt kluba, a u malo manje od par mjeseci postao je standardni prvotimac na kojeg se računa i u najvećim utakmicama.

Protiv Hajduka je bio jedan od najboljih na terenu, a takva predstava stigla je kao kruna dosadašnjeg dijela sezone u kojoj je pokazao ono što se očekuje od nekih seniora i nositelja igre. Ante Čačić je tu četiri mjeseca, a promocija novog Dinamovog cenera daleko je najveći dobitak dosadašnjeg dijela njegovog mandata.

Igrač koji radi razliku

Postoje igrači kod kojih se već u prvom dodiru vidi da rade razliku i stvaraju prednost za svoju momčad, bilo da je riječ o driblingu, otvaranju terena i primanju lopte ili skeniranju prostora oko sebe te pronalasku idealne pozicije za slomiti suparnički blok. Baturina je jedan od takvih igrača.

Dinamo je protiv Hajduka imao kontrolu utakmice i dominaciju, ali on je bio glavni kreativni kotačić i motor za opcije u završnici napada. Ono što je Dinamo dobro radio u dvije trećine terena, on je manifestirao u onoj posljednjoj.

Protiv Hajduka je igrao u lijevom međuprostoru i tamo je sjajno surađivao s Robertom Ljubičićem i Lukom Ivanušecom. Dinamo je konstantno opterećivao tu stranu Hajdukove obrane i u njoj pronalazio igrača viška za prijenos lopte u završnu fazu.

Od klinca koji se igra nogometa postaje igrač koji igra nogomet

Baturina je prošle sezone dobivao šanse na kapaljku. Započeo je samo tri utakmice u prvom dijelu prvenstva, a na dva od ta tri susreta, onima protiv Slaven Belupa i Hrvatskog dragovoljca, ubilježio je i dvije asistencije.

Čačić ga je već u drugoj utakmici po dolasku na klupu gurnuo od prve minute protiv Lokomotive, ali na teškom terenu u Kranjčevićevoj plemeniti veznjak nije mogao doći do izražaja koliko igrači koji su bolji u duelu i na poluvremenu je ostao u svlačionici.

Odmah se vidjelo da je riječ o posebnom talentu, ali je djelovao kao dijete. Dijete koje se igra nogometa i koje treba proći nekoliko stepenica razvoja dok se ne razvije u kompletnog igrača. Bilo bi pretjerano reći da je Baturina to ostvario, ali na dobrom je putu.

Ne gubi puno lopti, ne pokušava na silu izvesti potez kako bi ispao atraktivan i poštuje suigrača u boljoj poziciji. Već sad igra poprilično zrelo za svoje godine i dojam je da iz susreta u susret raste u tom pogledu. 

Čačićev dolazak sve je promijenio. Baturina je njegov najveći dobitak

Dolaskom novog-starog trenera sve se promijenilo za Baturinu. Započeo je tri od pet dosadašnjih prvenstvenih susreta, kao i obje utakmice protiv Ludogorca, a u igru je ušao i u obje utakmice protiv Shkupija.

Čačić mu je dao ozbiljnu minutažu te mu je ukazao veliko povjerenje. U nekima od tih utakmica pretpostavio ga je nominalno najvrjednijim i najboljim igračima, poput Luke Ivanušeca ili Brune Petkovića.

Bivši izbornik reprezentacije luta s rješenjima u igri, ali nitko ne može poreći da je na vrijeme prepoznao da je Baturina već sad spreman na puno ozbiljniju ulogu. Usporedio ga je nakon susreta s Hajdukom s još jednim dinamovcem koji je dugo čekao pravu šansu, a onda naglo eksplodirao.

"Teško mi je pričati zašto Baturina nije igrao prije mog dolaska, svaki trener ima svoju viziju i svoja razmišljanja. Evidentno je da Martin pokazuje kako se radi o vrhunskom talentu. Na njega se stvarno može ozbiljno računati, ali ne bih komentirao svoje prethodnike. Dugo je i Lovro Majer bio u 'frižideru', zar ne?" poručio je Čačić. Baturina je pet godina mlađi, ali može biti i bolji od Majera.

Radi ono što ne rade Dinamovi seniori. On je ubojica dječjeg lica

Baturina je upao u prvi plan u najboljem mogućem trenutku. Neki od najkreativnijih Dinamovih igrača, oni koji bi trebali raditi najveću razliku na terenu, već se neko vrijeme traže i nikako ne mogu ući u pravu formu. Marko Tolić, koji je mogao i trebao dobiti veću šansu, trebao je biti danas ono što je Baturina.

Pisali smo nedavno o problemima koje ima Ivanušec, a poznato je da Petković već dulje od godinu dana nije prava verzija samog sebe. Dosadašnji dio sezone nije dovoljno velik uzorak, Baturina će imati amplituda u igri, ali činjenica je da je dosad pokazao puno više od nekih seniora. I da trenutno ne djeluje kao klinac kojeg se trpi, nego kao netko tko čini momčad boljom.

Zabio je Hajduku u oba posljednja prvenstvena derbija fantastične golove. U onom odigranom u posljednjem kolu prošle sezone sjajnom je fintom tijela izbacio čuvara iz ravnoteže i pogodio kut lijevom nogom. Sinoć je s 20 metara zakucao loptu ispod Kalinićeve grede.

Oba gola proslavio je kao da je najnormalnija stvar na svijetu zabijati najvećem rivalu kao tinejdžer. Osim što su golovi otkrili o kakvom se talentu radi, pokazao je gard koji tjera gledatelje da mu već sad povjeruju da može vući ekipu. Martin Baturina i dalje tek raste kao igrač, ali već sada je ubojica dječjeg lica.

Pročitajte više