Dječak s ove fotografije s Phelpsom danas je junak Singapura i milijunaš

Foto: Facebook, Guliver Image/Getty Images

JOSEPH SCHOOLING prvi je plivač u Riju koji je pobijedio Michaela Phelpsa.

Singupurski plivač srušio je olimpijski rekord i uvjerljivo osvojio zlato na 100 metara delfin ispred Phelpsa, koji je nakon ovog poraza najavio odlazak u mirovinu.

"Ovo je ludost", rekao je oduševljeni 21-godišnji Scholing koji je na Igrama u Riju pobijedio svog idola. I to lako pobijedio...

Phelps ga je motivirao nakon lošeg rezultata u Londonu

A prije četiri godine Schooling je bio jedna od najtužnijih osoba na svijetu kada nije prošao u polufinale utrke na Igrama u Londonu.

"Michael je prolazio pored mene i vidio da sam utučen. Pitao me što se dogodilo, zagrlio me i rekao mi da sam mlad i da imam put ispred sebe, da mi je ovo lekcija i da držim glavu gore."

Kako je došlo do fotografije koja je hit?

Još 2008. godine Phelps se za Olimpijske igre pripremao u Singapuru, a tu ga je tada 13-godišnji Joseph zamolio za fotografiju koja je danas hit na internetu.

"Stigao je rano ujutro na bazen na kojem smo trenirali i svi smo urlali: Eno ga Phelps, Phelps... Naravno da sam i ja htio sliku s njim", otkrio je plivač kojem se nakon utrke u Riju naklonio i sam Michael.

"Skidam mu kapu. Gledajući Joea i sve ono što je napravio u zadnje dvije godine mogu samo reći da je veličanstven. Želio sam promijeniti plivanje i na novim generacijama vidim da sam uspio", rekao je najveći olimpijac u povijesti čije je rezultate s 15 i 16 godina Schooling već ranije nadmašio.

 

Priprema se gledajući "Igre prijestolja", navija za Chelsea, a iz njegove obitelji dolazi prvi olimpijac u povijesti Singapura

A do svjetskog vrha ne bi mogao da sa 14 godina nije preselio u SAD gdje je u plivačkoj momčadi University of Texas imao sjajne uvjete i rušio rekord za rekordom. Međutim, zbog škole nije mogao doći na dodjelu nagrade za sportaša godine u Singapuru, kada je 2012. godine bio najmlađi koji je dobio tu nagradu.

Za Rio se pripremao gledajući "Igre prijestolja" kako bi ostao fokusiran, a osim plivanja, uživa u nogometu i veliki je navijač Chelseaja. Njegov rođak Lloyd Valberg, koji je nastupio na Igrama 1948. godine u skoku u vis, prvi je olimpijac u povijesti Singapura.

Zlatom postao milijunaš

Danas je Schooling Singapuru donio prvu zlatnu olimpijsku medalju u povijesti, vlada ga je nagradila s milijun singapurskih dolara (750 tisuća američkih), a njegovi sunarodnjaci taj uspjeh su znali proslaviti...

Pročitajte više