BOKS

Doznajemo: Hrgović bi mogao ostati bez Igara, a HOO je u to uložio 100.000 eura

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

ŠANSE Filipa Hrgovića da ode na Olimpijske igre u Tokio sljedeće godine dodatno su se zakomplicirale. Zbog vlastitih visokih zahtjeva i tvrdoglavosti počeo je gubiti podršku Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je držao njegovu stranu u sukobu s Hrvatskim boksačkim savezom i donedavnim izbornikom Leonardom Pijetrajem.

Hrgović je na Igrama u Riju prije tri godine osvojio broncu, ali želi još jednu priliku za olimpijsko zlato, iako se već dvije godine bori među profesionalcima. Pravo na pokušaj kvalificiranja za Tokio ima i Marko Milun, osvajač srebra na Europskom prvenstvu, a na Igrama svaka zemlja ima pravo na samo jednog predstavnika po kategoriji. 

Prema posljednjem dogovoru, Milun bi trebao nastupiti na europskim kvalifikacijama u ožujku, a Hrgović na svjetskim kvalifikacijama u svibnju. Međutim, ako bi se Milun u ožujku plasirao u Tokio, Hrgović bi ostao bez svoje prilike.

Od HOO-a tražio direktan odlazak u Tokio i novac za svojeg novog trenera

Hrgović je na jučerašnjem sastanku s HOO-om zatražio wild card, odnosno direktno uvrštenje na popis putnika za Tokio, a da ne mora prolaziti kvalifikacije. No HOO je odbio taj zahtjev jer bi to značilo da Milun uopće ne bi mogao nastupiti na kvalifikacijama, na koje apsolutno ima pravo kao europski viceprvak.

Osim toga, Hrgović je potvrdio da ne odustaje od zahtjeva da olimpijski odbor uvrsti njegova trenera Yousefa Hassana u svoj program sufinanciranja rada trenera, koji bi mu omogućio 20.000 kuna bruto na mjesec. Međutim, procedura nalaže da taj zahtjev HOO-u pošalje Hrvatski boksački savez, s kojim je Hrgović u sukobu. U kolokvijalnim razgovorima ljude iz Saveza naziva nebitnim malim miševima i s njima ne želi ništa dogovarati.

Sara Kolak je primjer da se može, ali Hrgović ne želi imati posla sa Savezom

U programu sufinanciranja je već Leonard Pijetraj, koji je bio njegov trener kad je osvojio broncu u Riju, a uvrštenje Hassana njega ne bi potpuno izbacilo iz programa, nego ga degradiralo u nižu platnu kategoriju jer donedavni izbornik ima pravo na novac i na temelju Milunova srebra s EP-a.

Sličan zahtjev imala je Sara Kolak, koja je zlato u Riju osvojila sa slovenskim trenerom Andrejem Hajnšekom, ali ga je u međuvremenu zamijenila Norvežaninom Andreasom Thorkildsenom. Putem atletskog saveza zatražila je uvrštenje Thorkildsena u program HOO-a, koji je promjenu bez problema prihvatio, baš kao što bi prihvatio i Hrgovićev zahtjev, koji on ne želi podnijeti putem boksačkog saveza.

Stipendiju od 20.000 kuna imaju treneri vrhunskih kandidata za Tokio, kao što su treneri Sandre Perković Edis Elkasević, trener braće Sinković Nikola Bralić, rukometni izbornik Lino Červar i vaterpolski Ivica Tucak... Tu je čak i Joško Vlašić kao Blankin trener, iako naša slavna visašica uopće nije nastupala nakon Rija, ali formalno i dalje ima šanse za plasman u Tokio, što je kao bivšu medaljašicu još čini vrhunskom kandidatkinjom.

HOO vrhunskim kandidatima plaća 7000 kuna, vitaminizaciju, rekvizite, pripreme...

Istovremeno, ti vrhunski kandidati mjesečno od HOO-a dobivaju oko 7000 kuna bruto, ali primanja im se povećavaju kroz troškove vitaminizacije, nabavljanja rekvizita, financiranja priprema...

HOO je na valu optimizma nakon Igara u Riju, na kojima je Hrvatska osvojila rekordnih 10 medalja, odlučio da će sve medaljaše sponzorirati sve do sljedećih Igara, odnosno četiri godine. Prije toga praksa je bila dvogodišnje sponzoriranje, nakon kojeg bi slijedila revizija. Da je tako bilo i u ovom ciklusu, Blanka i Joško Vlašić od 2018. ne bi bili u kategoriji vrhunskih kandidata.

U tri godine HOO je u Hrgovića uložio skoro 100.000 eura

Takva odluka značila je i da Hrgović već tri godine dobiva tih 7000 kuna bruto (oko 5000 kuna neto), pa je uz ostale troškove HOO u njega uložio skoro 100.000 eura. Budući da Hrgović ne odustaje od zahtjeva o uvrštavanju trenera u HOO-ov program, postoji realna opasnost da ne dođe do dogovora pa da ispadne da je olimpijski odbor uludo ulupao sav taj novac, a ne postoji osnova prema kojoj bi ga mogao dobiti natrag.

Zbog svega toga Hrgović je bio favorit u odnosu na Miluna u očima olimpijskog odbora, ali nakon ovih komplikacija polako gubi i njegovu potporu. 

No nije sukob s boksačkim savezom jedina prepreka Hrgoviću na putu do ostvarenja sna o olimpijskom zlatu. Njegove ambicije ovog je tjedna uzdrmao i WBC, organizacija pod kojom je osvojio naslov interkontinentalnog prvaka, zaprijetivši suspenzijom na najmanje dvije godine svakom profesionalnom boksaču koji nastupi u Tokiju protiv amatera jer su "profesionalni i amaterski boks dva različita sporta i jako su opasni".

Preklapanje interesa u amaterskom i profesionalnom boksu

Suspenzija bi itekako pogodila Hrgovića, koji gradi uspješnu profesionalnu karijeru i ima devet pobjeda u isto toliko mečeva te se nada skorašnjoj borbi za svjetsku titulu.

Olimpijske igre na rasporedu su od 24. srpnja do 9. kolovoza sljedeće godine. Čak i ako bi izbjegao suspenziju WBC-a, nema nikakvog jamstva da mu se taj termin ne bi preklapao s važnom profesionalnom borbom, koju ne bi bilo preporučljivo odbiti, kako iz financijskih razloga tako i zbog razvoja profesionalne karijere, pa i vlastita ugleda.

Nepunih 10 mjeseci prije početka Igara situacija je i dalje maksimalno zamršena, ponajviše zato što Hrgović, narodski rečeno, želi i ovce i novce, a sve su manje šanse da će moći dobiti oboje.

Pročitajte više