HRVATSKA - MAĐARSKA OD 20:45

Hrvatska je izgledala kao drugorazredna ekipa. Uzdrmani ste, Mađari imaju šansu

Foto: EPA / Index

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. "Na gostovanju" kod Index Sporta danas je Huber Tamás, kolumnist Nemzeti Sporta koji godinama prati nacionalnu momčad te iz prve ruke za Index Sport javlja o atmosferi u momčadi ususret dvoboju na Poljudu (četvrtak od 20.45) 

U Mađarskoj se danas pitamo zašto nismo na vrhu skupine. Imali smo priliku koju nismo smjeli propustiti. Hrvatska je razbila Slovačku u Trnavi, ali mi smo nakon par dana izgubili od nje zbog spleta nesretnih okolnosti. Znali smo da nas čeka vrlo zahtjevna utakmica. Ne, nismo ju podcijenili, priprema za dvoboj bila je dobra. Susret smo otvorili koncentrirano i prvih 40 minuta dominirali smo sredinom terena. Što je pošlo po zlu? Splet nesretnih okolnosti koji je započeo golom iz zaleđa.

Rezultati by SofaScore

Na poluvrijeme smo otišli s golom zaostatka, uvjereni kako u nastavku kvalitetnija igra mora doći do izražaja. Tako je i bilo, početkom nastavka 18-godišnji Dominik Szoboszlai je nevjerojatno zabio iz slobodnog udarca i kada su svi očekivali novi pogodak u gostujućoj mreži, obrana je na trenutak zaspala, a Bozenik je uništio sve nade. Do kraja smo pokušavali i pokušavali, ali nije išlo.

Nedostajalo je sreće, a nedostajao je i Adam Nagy koji je srce našeg veznog reda. Osim toga, u 30. minuti dvoboja ozlijedio se i Gergő Lovrencsics, tako da smo bili prilično hendikepirani. Nažalost, Mađarska nema takve zalihe kvalitetnih igrača na klupi kao Hrvatska.

Hrvatska je drugi svijet, ali prostor za iznenađenje na Poljudu postoji 

Sve ovo što se danas događa oko reprezentacije Mađarske je iznad očekivanja koje smo imali uoči početka ciklusa. Malo je tko vjerovao da se možemo boriti za prvo mjesto. Nakon dobrog starta i pobjede protiv Hrvatske apetiti su porasli, a onda su nas Slovaci vratili na zemlju. Prava je glupost što smo protiv njih ispustili šest bodova. Srećom, dojam je da u ovoj skupini svatko može pobijediti svakoga i to daje dodatnu draž.

Mađarska ne odustaje od borbe za prvo ili drugo mjesto. Vjerujemo da imamo šanse i da će se do posljednjeg kola voditi velika bitka. S bodom na Poljudu, a koliko čujemo Hrvatska je tamo uvijek imala problema, mogli bismo doći u dobru situaciju, što znaju i navijači koji stižu u Split u velikom broju. Znamo da travnjak nije u optimalnom stanju, što je sigurno hendikep za domaću ekipu koja će težiti igri. Prostor za iznenađenje svakako postoji.

Hrvatska nije smjela kiksati u Azerbajdžanu 

Izbornik Marco Rossi je dobar taktičar i siguran sam da je za Split smislio neko iznenađenje. Ako smo mogli iznenaditi i pobijediti Hrvatsku u Budimpešti, zašto to ne bismo napravili opet? Hrvatski kadar sastavljen je od velikih zvijezda, vi ste drugi svijet za sve ostale ekipe u skupini, ali s dobro organiziranom igrom, Hrvatsku se može sputati, baš kao što je to pokazao Azerbajdžan. 

Osobno mi je zanimljivo kako je Hrvatska u svega tri dana, od Trnave (0:4) do Bakua (1:1), pružila dvije toliko različite partije. Bez Rakitića, Kovačića i Kramarića prvo ste rastavili Slovake, da biste onda protiv momčadi kojoj je Slovačka na istom stadionu uvalila pet komada izgledali kao drugorazredna momčad. Bodovno smo svi sada vrlo blizu, ali Hrvatska je uzdrmana.

To je za Mađarsku u jednu ruku dobro, a u drugu nije jer neće biti podcjenjivanja s vaše strane. Pobjeda je imperativ, a Hrvatska u takvim utakmicama nije sigurna. Da ste pobijedili u Bakuu, sada biste nas opušteno dočekali u Splitu. Atmosfera u svlačionici mađarske reprezentacije je vrlo dobra. Svi su svjesni da na Poljudu nemaju što izgubiti. Igrači su opušteni, a takvi su i najopasniji.

Nadamo se da ćemo izdržati početni pritisak Hrvatske i dovući se do 60. minute bez primljenog pogotka. Hrvati bi onda mogli lako postati nervozni, pogotovo što na kontu već imaju kiks protiv Azerbajdžana te žele srušiti "prokletstvo" Poljuda. Mađarska na Poljudu može i izgubiti, za nas je puno važniji domaći dvoboj u nedjelju protiv Azerbajdžana. Tada ne smijemo pogriješiti.

Najveći problem izbornika Rossija su brojni izostanci igrača. Neće biti Dominika Szoboszlaija, Patkaija te Tamaša. Svi su ozlijeđeni. Neugodnu ozljedu vuče i Barnabas Bese, ali on je priključen ekipi i postoji mogućnost da uđe barem na kratko. Kao njihove zamjene pozvani su Janos Ferenczi, Mate Vida te Endre Botka.

Vjerojatni sastav koji će istrčati na poljudski travnjak trebao bi izgledati ovako: Gulácsi - Lovrencsics, Orbán, Kádár, Korhut, - Kleinhiesler, Sigér - Dominik Nagy (or Holender), Holman, Dzsudzsak - Szalai

Pročitajte više