Hrvatska traži lidera, karizmatika i vođu: Tko bi trebao naslijediti Darija Srnu?

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images

NAKON što je Dario Srna u nedavnom intervjuu za službene stranica Šahtara potvrdio kako mu je utakmica protiv Portugala bila posljednja u dresu reprezentacije, hrvatsku nogometnu javnost zanima tko će naslijediti čovjeka koji je za Hrvatsku odigrao 134 utakmice i kapetansku vrpcu oko ruke nosio punih osam godina.
 
Od senatora u svlačionici, s obzirom na status u momčadi, ugled u svijetu nogometa, liderske osobine i broj utakmica u nacionalnoj vrsti, u prvi plan kao glavni favoriti za upražnjeno mjesto kapetana izbijaju Luka Modrić, Ivan Rakitić, Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić.
 
 
O tome tko bi i zašto bi trebao naslijediti Srnu na kapetanskoj poziciji, razgovarali smo s ''trenerom svih trenera'' Ćirom Blaževićem i Krunom Jurčićem, trenerom koji je u Dinamu imao čast voditi trojicu od četvorice za koje smo se odlučili da su prvi ispred ostalih.

Ćiro: Modrić nema potrebe vikati na terenu, on pogledom sve probleme rješava. Rođeni je lider''
 
''Odgovornost prema kapetanskoj traci na ruci individualna je, sigurno da svi igrači na takvu dužnost jednako ne reagiraju niti se prema takvoj obavezi jednako i ponašaju, no za mene biti kapetan užasno je važna stvar. Kapetan momčadi produžena je ruka trenera na terenu, to je igrač koji mora svojim autoritetom i karizmom biti sposoban adekvatno odgovoriti na svaku situaciju na terenu. Nakon odlaska Srne, za mene nema dvojbe tko bi trebao biti njegov nasljednik. Luka Modrić je najobljubljeniji naš reprezentativac, igrač je kojeg suigrači obožavaju, a rivali poštuju. Luka nema potrebe vikati na terenu, on onakav kakav je, smiren i drag dečko, sposoban je samo pogledom neke probleme riješiti. Njega igrači slušaju, ne zato jer je igrač Reala, već zato što je autoritet. S tim ili se rodiš ili ne, kapetan ne možeš biti na silu. Ako se mene pita, Luka je naš budući kapetan'', rekao nam je Ćiro, a gotovo istog razmišljanja bio je i Jurčić.
 
Jurčić: ''Modrić će biti kapetan i svojim ugledom zaslužio je tu čast, ali najjaču lidersku crtu ima Ćorluka''
 
''Nema tu neke velike mudrolije. Prema svemu, prema statusu u svom klubu, u reprezentaciji, među suigračima, pa na koncu i u svjetskom nogometnom poretku, kao jedino logično rješenje, nameće se Luka Modrić. Premda, pošto sam imao sreću da treniram i Luku i Mandžukića i Ćorluku, starosjedioce i senatore u reprezentaciji te igrače koji se nameću kao prirodni nasljednici Srne, rekao bih da možda Ćorluka ima najizraženiju lidersku crtu, no vjerujem da ćemo na prvoj sljedećoj utakmici vidjeti Luku s trakom oko ruke.
 
Kapetanska traka nije samo simbol, za trenera je pravi blagoslov kad naiđe na pravog kapetana, lidera koji će mu pomoći i u procesu treninga, pripremi utakmice i za vrijeme same utakmice. Ne znam koliko će se toga promijeniti u reprezentaciji odlaskom Srne. Već dugi niz godina, kao vođe i kao nositelji atmosfere nametnula su se tri, četiri igrača, uz naravno Srnu, tako da ne vjerujem da će se nešto dramatično promijeniti po tom pitanju, ali ponavljam, uvjeren sam da će novi kapetan biti Luka Modrić. Zaslužio je to.''
 
 

Pročitajte više