James u novom porazu Lakersa postao najbolji svih vremena u impresivnoj kategoriji

Foto: EPA-EFE

IAKO su LA Lakersi izgubili i petu utakmicu zaredom na početku nove NBA sezone i s omjerom 0-5 najgora su momčad u cijeloj ligi, LeBron James nastavio je svoj povijesni uspon na vrh, koji će kulminirati u drugoj polovici sezone kada će prijeći Kareema Abdul-Jabbara kao najbolji strijelac svih vremena.

U međuvremenu, James se sinoćnjom utakmicom probio na sam vrh u drugoj, također impresivnoj kategoriji. S 28 poena u porazu od Minnesote 111:102 LeBron je preskočio Karla Malonea s najviše utakmica na kojima je postigao barem 20 poena. To je učinio već 1135. put u 1371, utakmici karijere, što znači da mu je to uspjelo u 83% utakmica koje je odigrao, odnosno u prosjeku u pet od svakih šest.

Unatoč novom porazu, učinili su korak naprijed. Pogodili su devet trica iz 29 pokušaja (31%) i tako izbjegli da postanu prva momčad u povijesti koja je na prvih pet utakmica trice gađala slabije od 30%. Da im je ušla samo jedna manje, pao bi i taj rekord.

LeBronu se ovo dogodilo samo u rookie sezoni

James osobno ovakav start sezone nije doživio otkako je bio rookie 2003. godine, kada je s Clevelandom također izgubio prvih pet utakmica, ali u šestoj je zaustavio niz. Lakersi će iduću priliku za prvu pobjedu imati u noći s nedjelje na ponedjeljak kod kuće protiv Nikole Jokića i Denver Nuggetsa.

Uz Sacramento Kingse (0-4) Lakersi su jedina momčad koja još nema pobjedu u novoj sezoni, ali kako imaju jedan poraz više, trenutačno su na samom dnu NBA lige. Što je najgore, ako nastave ovako, neće imati priliku ni osladiti se prvim pickom na draftu iduće sezone, koji bi im donio transcendentalnog francuskog centra Victora Wembanyamu.

Lakersi su, naime, 2019. u razmjeni za Anthonyja Davisa New Orleans Pelicansima prepustili gotovo sve svoje pickove koje su im pravila dopuštala. Iako Pelicansi nemaju potpuno vlasništvo nad njihovim pickom prve runde 2023., imaju ga pravo zamijeniti za svoj ako Lakersi budu birali ranije, što je poprilično izvjesno.

Pročitajte više