"Jeste li, gospođo Adlešić, pogledali oko sebe u Vladi prije nego ste uperili prst u navijače?"

HRVATSKA Čelična Lady, koja se užasava usporedbi s Margaret Tatcher, brzo je zahvaljujući radu na "specijalnom navijačkom projektu", na sebe navukla osudu navijača i dijela javnosti. U emisiji Otvoreno potpredsjednicu Vlade napali su sa svih strana, glas je zbog olake uporabe riječi huligani podignuo i Ivan Brleković, dopredsjednik HNS-a, a zbog lošeg kopiranja famoznog britanskog zakona o navijačima prosvjeduju navijačke skupine. Nakon nastupa Đurđe Adlešić reagirao je Klub navijača Bad Blue Boysa, koji su se oglasili službenim priopćenjem. Prenosimo ga u cjelosti:

"Osjećamo se obavezni reagirati na nedavne najave promjena Zakona o spriječavanju nereda na sportskim borilištima i drugih zakonskih riješenja kojima bi se reguliralo ponašanje navijača. Smatramo najavljene promjene i propise koji će tek biti uvedeni potpuno neprimjerenim, nesrazmjernim općenitoj zakonskoj situaciji u Hrvatskoj, a u krajnjoj liniji i neustavnim.

Jeste li, gospođo Adlešić, pogledali oko sebe u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, Sabora i Vaše stranke prije nego ste okrenuli prst prema navijačima i proglasili ih najvećim problemom Republike Hrvatske? Jeste li pročitali novine prije nego ste u njima proglasili sve navijače huliganima, propalicama i kriminalcima?

Mislite li stvarno da je primjereno uvoditi nove zakone o navijačima i baviti se tim pitanjem dok je Zagrebačka burza pred slomom, recesija u punom zamahu, korupcija na vlasti, a osuđeni kriminalci bježe u druge države pred zakonom?

Zašto niste oduzeli putovnicu dr. Šimiću?

S druge strane, jeste li upoznati sa Kaznenim zakonom Republike Hrvatske i uobičajenoj razini kazni u Republici Hrvatskoj? Zašto se iznimke uvode baš za navijače? Nije li bilo primjerenije da ste uzeli putovnicu dr. Šimiću, koji je osuđen od suda Republike Hrvatske na dugogodišnju zatvorsku kaznu, umjesto da se sila demonstrira na navijačima? 

Ne bi li bilo primjerenije zakonsko riješenje zabraniti pedofilima pristup vrtićima, nego navijače udaljavati od stadiona? Jesu li navijači stvarno veći državni problem od silovatelja, pedofila, ubojica i reketara? Zašto navijači imaju prioritet u policijskom poslu ispred nalaženja krivaca i nalogodavce za pretučene Miljuša, Rađenovića i Galinca? Zašto još uvijek niste našli ubojice Luke Ritza ili Ivane Hodak? 

Je li to zato što je najlakše sakriti se iza navijača i zanemariti sve druge probleme koje država ima, a u fokus javnosti baciti navijače? Ili je ipak zato što bi se uhićenja u drugim slučajevima mogla dogoditi predaleko od Maksimira, a preblizu Markovom trgu?

"Bit ćemo najsretniji kada postanemo najveći problem ove države"

Veoma dobro znate brojeve navijača sa zabranama, ali nas zanima koliko je policajaca do sad procesuirano zbog prekomjerne uporabe sile? Mislite li stvarno da su svi navijači kriminalci, a svi policajci tratinčice? Koliko dugo će neki od članova naše skupine čekati odgovor na zahtjev za provjeru ustavnosti prvotnog zakona o navijačima? 

Mislite li da će se agresivna manjina navijača smiriti ako pooštrite represiju i na silu odgovorite silom? Mislite da li da će netko gledati HNL ako sa njega potjerate navijače? Ili simpatizere koje sa stadiona ni danas ne tjeraju navijači, nego derutni stadioni, kriminalci u foteljama i korumpirani suci?

Bit ćemo najsretniji kada postanemo najveći problem ove države, ali danas mi to nismo. Kada riješite problem korupcije na najvišem nivou, umjesto da osuđujete studente zbog pokojeg ispita, kada riješite problem mafije, umjesto da to pompozno najavljujete na televiziji, kada neće postojati mogućnost da se iz šetnje gradom nikad ne vratimo, kada na natječaju ne pobjedi Jure Radić, a premijer ne stavi na ruku sat koji vrijedi kao 20 njegovih mjesečnih plaća, skrušeno ćemo se ispričati i proglasiti sami sebe najvećim državnim problemom. Do tada se vi držite svoje fotelje za koju ste se tako gorljivo borili, nauštrb vaših birača, a pustite navijače da uživaju u jedinoj radosti koju kraj ovakve države imaju.

"Đurđo, služite samo kao parodija"

Ako je izlika za nove mjere ugled Republike Hrvatske, predlažemo da prvu putovnicu ostavite kod kuće u ormaru prije nego odete u Englesku tražiti odgovore od pravosudnih organa države čiji navijači sruše do temelja prvi grad u koji uđu nakon što prijeđu La Manche, a navijački sukobi su najnormalnija stvar, iako ih ne vidite u izravnom prijenosu velebnih stadiona. Nakon toga uzmite putovnicu ministru vanjskih poslova, prije nego idući put zaboravi o kojim poglavljima Hrvatska raspravlja. Slijedeći bi možda mogao biti potpredsjednik Sabora zbog kojeg bi stranci mogli pomisliti da RH promiče alkoholizam. Bivšeg i predbivšeg ministra unutarnjih poslova da ni ne spominjemo, ni po vertikali, ni po horizontali, ma što god to značilo.

Ali nema veze gospođo Adlešić, Vi samo služite kao parodija kojoj će se narod zabavljati kako ne bi razmišljao o bitnim problemima, možda vam dr. Ivo udjeli koju foteljicu i na slijedećim izborima za nagradu ukoliko ih uopće i dobijete. Ako ispružite šapu, možda dobijete i keks. A za nas ne brinite, doživjeli smo i puno gore represije i puno gore predsjednike i ministre, i znate što? Oni su otišli, a mi smo još uvijek na stadionu. I nemamo namjeru otići s njega... "

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više