Južnoamerička čarolija u Južnoj Africi: Dani šamaranja ostatka svijeta

NAKON što smo u prvom krugu vidjeli siromašan i izrazito defenzivan nogomet, gdje su dvije utakmice odigrane s najnepopularnijih 0:0, a još čak njih šest završilo minimalnim pobjedama, drugi krug donio nam je velikim dijelom dijametralno suprotnu stvarnost. Dok su u prvom krugu samo četiri reprezentacije, J. Koreja, Njemačka, Nizozemska i Brazil, postigle više od jednog pogotka, u drugom su Urugvaj, Meksiko, Argentina, Brazil, Portugal i Španjolska donijeli pregršt lijepih akcija i golova, a i ostale su reprezentacije, unatoč nešto slabijem učinku, igrale nedvojbeno atraktivniji i ofenzivniji nogomet. Rezultat toga je i preko 40 postignutih golova u drugom krugu, dok je, primjerice, u prvih 16 utakmica SP-a postignuto samo 26, gol manje po susretu. Možda je najbolji dokaz opreznosti izbornika i njihovih pulena u prvim utakmicama čak devet utakmica koje su na poluvremenu završile 0:0. U drugom krugu istim rezultatom završilo je upola manje susreta.

Novozelanđani i Alžirci prenerazili Apenine i Otok

Najveće iznenađenje prvog kruga SP-a svakako je pobjeda Švicaraca protiv aktualnog prvaka Europe Španjolske, a u iznenađenja manjeg inteziteta svakako spadaju remi Italije i Paragvaja te Engleske i Amerike. Oni koji nisu bili upoznati s opusom Raymonda Domenecha, mogli su čak i remi Francuske i Urugvaja smatrati istim, međutim, daleko je taj remi bio od iznenađenja, pokazat će se kasnije. U drugom krugu, zajedno s otvorenim i atraktivnim nogometom, došla su i brojna iznenađenja pa je tako Meksiko ponizio Francuze, Alžir zadržao blijedi Gordi Albion, Srbija,  kojoj su mnogi prognozirali raspad nakon poraza od Gane, svladala Njemačku, a totalni autsajderi Novozelanđani uzeli bod Azzurima. Uoči posljednjeg kola tako su Tricolori već ispali sa SP-a, a Talijani, Nijemci i Englezi moraju vrlo ozbiljno shvatiti posljednje ispite u skupini kako bi se plasirali u knockout fazu. U svakom slučaju, možda je na ovom prvenstvu više nego ikad postalo jasno kako danas zaista svatko zna igrati nogomet.

Tko će zaustaviti Južnoamerikance?

Tko su najupješnije reprezentacije u Južnoj Africi? Odgovor je vrlo jednostavan, južnoameričke. Pet predstavnika Južne Amerike, Urugvaj, Argentina, Paragvaj, Brazil i Čile, upisalo je do sada osam pobjeda i dva remija, bez ijednog poraza. Gaučosi, Karioke i La Roja pobijedili su u svih šest susreta, dok su Charruas i Guaranies po jednom remizirali, s Italijom, odnosno Francuskom. Južnoamerikanci, osim sjajnog bodovnog učinka, pružaju i sjajne predstave na travnjaku i nesumnjivo se mogu smatrati favoritima ovog natjecanja. Europljani s druge strane, osim nekih, ne igraju ni približno kvalitetno, dok su vjerojatno najveća razočaranja u Južnoj Africi domaće reprezentacije, koje nisu opravdale očekivanja i predviđanja svjetske javnosti i medija, koji su ih smatrali potencijalnim dark horseovima natjecanja.

Afrikanci blijedi, slabi gotovo kao nekada

Domaćin Južna Afrika već je ispala iz daljnjeg natjecanja nakon samo dvije utakmice, Nigeriju nakon dva poraza spašava samo čudo, Alžir je remijem protiv Engleske svoje napravio, Kamerunci su možda generirali i najveći podbačaj izgubivši i od Japana i od Danske, Obala Bjelokosti također napušta SP nakon teškog poraza od Brazila, a jedina svijetla točka je Gana, koja će također napustiti prvenstvo ukoliko u posljednjem kolu izgubi od Njemačke, a Srbija svlada Australce. U konačnici, dojam je da su afričke reprezentacije, unatoč velikom napretku posljednjih godina, još uvijek taktički nezrele i nedorasle europskim i južnoameričkim reprezentacijama, iako se mora priznati da ih je pritisak svojevrsnog domaćinstva sve dobrano zauzdao. Za sve njih SP u Africi tako je istovremeno i korak naprijed i korak natrag...

Pročitajte više