Katanec: Priče o stimulacijama su samo dio psihološke bitke s Hrvatima

AKO igrače Makedonije uoči susreta s Hrvatskom u Skopju 17. idućeg mjeseca ne budu stimulirali očajni Englezi, ostaje im i druga šansa da poprave svoje tekuće račune. Naime, pobijede li Hrvatsku na stadionu Vardara i Izrael u Tel Avivu te okončaju kvalifikacije kao četvrti u skupini, stići će dodatne premije od Haralampija Hadži-Risteskog, predsjednika makedonske nogometne vlade. Popularni Hari kaže da se takvih premija ne bi posramile ni puno bogatije vlade.

Iako bi više trebala brinuti sjajna forma vedete Lazija Gorana Pandeva, klasične priče o malima i velikima i dalje su glavna tema uoči finiša kvalifikacijskog ciklusa. Nakon što  se, propisno po tom pitanju, prvi oglasio naš narod, štafeta je na proputovanju kroz Makedoniju, gdje se ne mogu načuditi prljavim primislima ovdašnjih dušebrižnika.

Primjera radi, bivši je Hajdukov i Dinamov stoper Goce Sedloski ovih dana izjavio da ga vrijeđaju upiti o mogućem stimuliranju, a oglasio se i as Lazija Goran Pandev, koji tvrdi da voli Hrvatsku, ali ne toliko da pusti utakmicu.

Najviše je reakcija u Makedoniji pobrala izjava trenera svih trenera Ćire Blaževića, koji je u svom stilu, prvi emitirao priču o velikoj uroti.

"Hrvatska ima najjaču momčad u skupini i vjerujem u sretan epilog po nas. Ali ipak treba biti na oprezu jer će Makedonci sigurno biti dodatno stimulirani pokojom funtom",  uvjeren je Ćiro.

Ni on se nikako ne voli sjetiti 6. svibnja 1999. godine, kada nas je remi u Skoplju koštao drugog mjesta u skupini, a time i nastupa na europskoj smotri 2000. godine. Osim te kobne utakmice, na strani Makedonije svakako je (doduše, uz čitavu Englesku) i veliki motiv Srećka Kataneca, nesuđenog hrvatskog izbornika.

No, Srećko tvrdi da neće kalkulirati.

"Priče o stimulacijama samo su dio psihološke bitke s Hrvatima kakva se odigrala i prije prvog našeg susreta u kvalifikacijama, u ožujku na Maksimiru. No, naša je prednost što u ovu bitku ulazimo neopterećeni. To je jako dobro. Makedonska reprezentacija dovoljno je stimulirana činjenicom da će u slučaju osvojenog četvrtog mjesta u skupini biti bogato nagrađena od strane našeg saveza. Stoga nam ove nesportske priče uopće nisu potrebne", kazao je Katanec za makedonski Dnevnik, te dodao:

"Da bi zaslužili svoju nagradu, potrebna nam je dobra igra i pozitivni rezultati u dvije preostale utakmice. I to je sve."

O stimuliranju funtama ništa ne zna ni predsjednik Hadži-Risteski, inače intimus našeg presidentea Vlatka Markovića.

"Nemam nikakvih saznanja o mogućoj ofenzivi Engleza, niti mislim da bi se tako nešto moglo dogoditi. Znam da hrvatski mediji o tome naveliko pišu, vidio sam izjavu gospodina Blaževića koji vjeruje da bi naši momci mogli pasti pod loš utjecaj. No, nas takve priče uopće ne zanimaju. Igramo za Makedoniju i za nikog više. A da se u nogometnom smislu možemo nositi s Hrvatima već smo dokazali na Maksimiru", prokomentirao je predsjednik makedonskog nogometnog saveza.

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više