OI TOKIO

Klečanje prije utakmice nije protivno olimpijskim pravilima. Zašto ga onda skrivaju?

Foto: The Yomiuri Shimbun via AP Images/Guliver

MEĐUNARODNI olimpijski odbor i organizatori Igara u Tokiju zabranili su svojim timovima koji se brinu o društvenim mrežama da na njih stavljaju fotografije i snimke sportaša koji kleče u znak protesta, piše Guardian.

Jučer su počela prva natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju, čija će se službena ceremonija otvorenja održati u petak.

Guardian piše da je njihov izvor potvrdio da je uputa stigla nekoliko sati prije utakmice nogometašica Velike Britanije i Čilea.

U prijenosu se vidjelo da su igračice obiju ekipa prije utakmice kleknule u znak prosvjeda protiv rasizma i mržnje na internetu, ali fotografije tog čina nisu objavljene ni u službenom olimpijskom blogu uživo, kao ni na Facebooku, Twitteru ili Instagramu, na kojem Tokio 2020 prati više od pola milijuna ljudi. Nije ih bilo ni na bilo kojem od službenih profila MOO-a.

Engleski dnevnik ističe da je odluka neobična s obzirom na to da MOO ponosno ističe stare fotografije prosvjeda s Olimpijskih igara, poput onih Amerikanaca Tommieja Smitha i Johna Carlosa koji su 1968. podignuli šake zbog nejednakog tretmana crnaca u SAD-u.

Osim toga, MOO je nedavno ublažio Pravilo 50, koje je sportašima branilo bilo kakvu političku, religijsku ili rasnu propagandu. Sada su mirni prosvjedi dopušteni na borilištima, pod uvjetom da ne prekidaju natjecanje i poštuju ostale natjecatelje, ali zabranjeni su na pobjedničkim postoljima.

"Kao igračice u Velikoj Britaniji već smo klečale na klupskim i reprezentativnim utakmicama i zajednički smo odlučile da želimo nastaviti pružati podršku onima koji osjećaju posljedice diskriminacije i nejednakosti", rekla je jedna od britanskih kapetanica Steph Houghton te dodala:

"Bile smo izuzetno ponosne kad u kleknule i Čileanke i tako pokazale koliko smo ujedinjeni u sportu."

Predsjednik MOO-a Thomas Bach je kratko prokomentirao: "Klečanje je dopušteno, ne krši Pravilo 50. To je striktno definirano u ovim smjernicama."

Pročitajte više