Leo, donesi nam njemačke glave! - Za razliku od 1939., sada Poljaci započinju rat

POLJACI se na neukusan način sokole pred nedjeljni ogled s Nijemcima: prizivaju duhove krvave zajedničke prošlosti, a poljski ilegalci u Berlinu su i umiljatog medvjedića Knuta iskoristili za propagandu.

"Poljaci vode prljavi nogometni rat!", ogorčeni su njemački novinari, ali i političari, na kampanju koju su započeli novinari susjedne zemlje i suparnika u skupini na Euru.

Prvo je list "Fakt" prikazao poljskog supermana Beenhakkera kako je zauzdao Ballacka u legendarnom istočnonjemačkom Trabantu (jer njemački kapetan je rođen u Görlitzu, u tadašnjem DDR-u), a nastavilo se još neukusnijom montažom s istim akterima.

Na njoj je nizozemski trener poljske reprezentacije prikazan u sjajnom oklopu poljskog viteza iz srednjeg vijeka koji se mačem sprema otkinuti glavu Michaela Ballacka na koju je zataknut pickelhaube - šljem sa šiljkom njemačke vojske iz Prvog svjetskog rata.

Uskoro dekapitirani Ballack je ogrnut plaštom vitezova njemačkog reda, također iz srednjeg vijeka pod naslovom: "Napravite isto što i u Grunwaldu", što je referenca na događaj koji se 1410. odigrao na tom mjestu, kad su njemački vitezovi poraženi od poljskih.

Oliver Bierhoff, direktor njemačke reprezentacije, je reagirao na ove provokacije: "Trebalo bi takve slike sa motivima iz njemačke ratne povijesti odstraniti iz nogometa".

Što je u Faktu prijetio, Beenhakker je u Super sportu ostvario

Vrhunac je dosegnut u drugom dnevnom listu, koji izlazi u velikoj nakladi, Super Sportu: na naslovnici je morbidna montaža u stilu trash-horora: kao što se vidi na fotografiji, razjareni Leo Beenhakker u rukama nosi odsječene glave njemačkog izbornika Joachima Loewa i opet nesretnog Ballacka.

Beenhakker poludio: "To je sranje od kojega se potpuno distanciram"

Iz Austrije se oglasio se i junak ovih montaža, poljski izbornik Leo Beenhakker: "To je sranje od kojega se potpuno distanciram. Pokazuje da svugdje na svijetu postoje poremećeni ljudi."

Njemački političari traže da poljska vlada kazni listove za skandalozne montaže

Peter Danckert, predsjednik Odbora za sport u njemačkom Bundestagu je postupke poljskih listova nazvao skandaloznima: "To je apsolutno nedopustivo. Nadam se da će poljska vlada odmah reagirati".

Gesine Schwan, zadužena za njemačko-poljske odnose je izrazila žaljenje zbog ovog skandala i podsjetila na sjajnu atmosferu koja je vladala između dvije zemlje na SP 2006., kada su susjedi, također, bili u istoj skupini: "Duž cijele naše zajedničke granice vladalo je prijateljsko raspoloženje. Ovo što sada rade u poljskim novinama je bez stila i poštovanja, a nogometa bez toga nema".

Što im je skrivio Ballack?

Zanimljivo je da su se Poljaci posebnim žarom okomili na Ballacka, čiji rodni grad samo rijeka Lužička Nisa dijeli od Poljske i to neprirodno; Ballackov Goerlitz i poljski Zgorzelec su do 1945. bili isti grad kroz koji je protjecala rijeka, a koji je razgraničenjem koje je išlo rijekom, poslije Drugog svjetskog rata podijeljen na dva grada; poljski i njemački.

Ballack je jako uvrijeđen postupcima poljskih listova i nije ništa želio komentirati.

Knut je Sjeverni Pol(j)ak!

Famozni medvjedić Knut iz berlinskog zoološkog vrta je također kolateralna žrtva najnovijeg poljskog pritiska pred utakmicu u nedjelju: navijači crveno-bijelih su se probili do njegovog staništa i na stijeni pored bazena u kojem se brčka dražesni medo postavili poljsku zastavu s natpisima na poljskom i njemačkom: "Navijam za Poljake"

Poljska i Njemačka: Idilična sadašnjost i krvava prošlost

Danas su dvije zemlje u svakom smislu upućene jedna na drugu, što se posebno ogleda u nogometu, jer u posljednjih 15 godina je ogroman broj poljskih reprezentativaca igrao u Bundesligi (Hajto, Waldoch, Krzynowek, Smolarek, da nabrojimo samo najpoznatije), a glavni igrači Njemačke su Poljaci Klose i Podolski.

Međutim, provokacije između njih ni u kojem slučaju nisu samo na razini susjedskih podbadanja: na svakom koraku u Varšavi su spomenici i podsjećanja na jednu od najtragičnijih epizoda Drugog svjetskog rata; Varšavski ustanak protiv njemačkih okupatora, kad su u krvavom gušenju ustanka Nijemci likvidirali 300 tisuća ljudi, a cijeli grad srušili do temelja. Da ne spominjemo milijune Poljaka koje su Njemici ubili tijekom okupacije, kao ni to što je Poljskoj nakon rata za gubitke zemlje na istoku od SSSR-a, kompenzirano njemačkim teritorijem na zapadu. Tako da bez obzira koliko vremena je proteklo, prigode kao što je skorašnji međusobni susret na Euru bude najgore emocije.

Poljski reprezentativci su se za SP 2002. nabrijavali gledajući filmove o herojskom otporu Nijemcima '39.

Iako će Beenhakker na izravno pitanje u intervjuu za Index u Varšavi "Boji li se buđenja duhova tragične međusobne povijesti među navijačima kad se reprezentacije Njemačke i Poljske sastanu na Euru?", odgovoriti: "Ne, rat je završio '45.", poljske kolege s kojima smo pričali su nas podsjetili da je njegov prethodnik na klupi reprezentacije Jerzy Engel prije ogleda za odlazak na SP 2002. s Norveškom, koji se igrao 1. rujna 2001. (na dan napada na Poljsku i početak Drugog svjetskog rata), igračima pustio film o napadu Njemačke na njihovu zemlju. Poljaci su tada pobijedili sa 3:0.

Zvonko Alač

Pročitajte više