Lige petice

Na Messijevom debiju bila su još četvorica iz La Masije. Gdje su danas?

Foto: Guliver Image/Getty Images

LIONEL MESSI debitirao je za Barcelonu prije 15 godina. Prvi put je zaigrao 16. listopada 2004. godine u gradskom derbiju protiv Espanyola.

Frank Rijkaard, tadašnji trener Barcelone, odlučio je dati priliku najvećim klupskim talentima uslijed problema s ozljedama glavnih igrača. Messi i još četvorica igrača iz Barcelonine omladinske škole našli su se na klupi, a Argentinac je u igru ušao umjesto portugalskog veznjaka Deca i sedam je minuta proveo na travnjaku s legendama poput Ronaldinha, Xavija i Henrika Larssona. 

Na klupi su uz Messija i Andresa Iniestu bili još Ruben Martinez, Cristian Hidalgo, Damia Abella i Carlos Pena. Messi je u narednim godinama postao najbolji na svijetu, a Marca se prisjetila što se dogodilo ostalim Barceloninim talentima s te utakmice.

Samo je jedan ostao u Primeri

Vratar Ruben Martinez odigrao je dvije utakmice za Barcelonu. Ušao je protiv Valencije nakon što je Victor Valdes dobio crveni karton i branio u sljedećoj utakmici protiv Levantea. Od ove četvorice ostalih iz La Masije napravio je najveću karijeru. 

Četiri godine je bio u Barceloni i vrijeme provodio u drugoj momčadi i na tribinama Camp Noua, a onda je krenuo mijenjati klubove po Španjolskoj. Branio je za Cartagenu, Malagu, Rayo, Almeriju, Levante, Deportivo i sada je u Osasuni nakon što je 2017. odradio pola godine posudbe u Anderlechtu i prvi put u karijeri branio u europskim natjecanjima. 

Embed from Getty Images

Abella završio karijeru, Hidalgo u Andori, a Pena u Indiji

Damia Abella odigrao je 10 utakmica za Barcelonu od 2004. do 2006. godine. Kasnije je po četiri godine ovaj bek nastupao za Betis i Osasunu, a karijeru je s 34 godine završio 2014. u Middlesbrough, kamo ga je odveo sunarodnjak i tadašnji trener tog kluba Aitor Karanka.

Embed from Getty Images

Cristian Hidalgo će moći unucima pričati da je zaigrao za Barcelonu. Doduše, samo jednu minutu. Zamijenio je Rafu Marqueza u 90. minuti kup utakmice protiv Zamore 2005. godine. Godinu kasnije je debitirao u Primeri, ali za Deportivo. Nakon tri godine u Deportivu i dvije u Herculesu promijenio je čak 10 klubova u sljedećih sedam godina - Alki Larnaca (Cipar), Cherno More Varna (Bugarska), Bnei Sakhnin (Izrael), Chennaiyin (Indija), Moghredb Tetouan (Maroko), Ceahlaul Piatra Neamt (Rumunjska), Granollers (Španjolska), La Jonquera (Španjolska) i Ordino (Andorra) gdje i danas s 36 godina igra.

Embed from Getty Images

Carlos Pena jedini od ovih igrača nije zaigrao za slavni katalonski klub. Lijevi bek je skupio više od 150 nastupa za drugu i treću momčad Barcelone, ali za prvu nikad nije nastupio. Igrao je u Španjolskoj za Albacete, Recreativo, Valladolis, Oviedo, Getafe i Lorcu, a od prošle godine je ovaj 36-godišnjak u Indiji.

Embed from Getty Images

Pročitajte više