Najstariji španjolski klub pred gašenjem: "Bila bi to nacionalna katastrofa"

Foto: Wikipedia/Diario La Provincia

PRIJE 10 godina Recreativo je igrao u Primeri, pobjeđivao Real u Madridu, a danas je pred gašenjem u trećoj ligi. Najstariji španjolski klub, osnovan 1889. godine, proživljava najteže trenutke u 126 godina dugoj povijesti.
 
Momčad iz Huelve trenutačno se bori za ostanak u trećoj ligi, blokiran joj je račun, a plaće nema već osam mjeseci. 

 
"Klub je dužan oko 20 milijuna eura kroz porez. To je razlog zašto ne primamo plaću već dugo vremena. Ne možemo dovoditi ni nove nogometaše, a u momčadi trenutačno igra 14 nogometaša uz klince iz mlađih kategorija", otkriva Antonio Nunez za BBC, veznjak koji je igrao za Real Madrid te osvojio Ligu prvaka s Liverpoolom u Istanbulu 2005. godine.
 
Igrači ne mogu izdržavati obitelj
 
Da je situacija u klubu alarmantna svjedoče Nunezove riječi.
 
"Igrači ne mogu prehranjivati obitelj. Nemaju za stanarinu. Tužno je sve to gledati. Situacija je veoma teška. Do sada smo preživjeli s novcem koji dolazi od prodaje ulaznica, a od njega plaćamo suce, autobus i hotele kad igramo u gostima. U suprotnom ne bi mogli igrati i došao bi kraj", kazao je 37-godišnji Nunez.
Bila bi nacionalna katastrofa da Recre nestane
 
Klub iz Andaluzije osnovan je 10 godina prije Barcelone te 13 prije Real Madrida, kada su dva Britanca formirala nogometnu momčad za strane radnike. 
 
"Bila bi nacionalna katastrofa da Recre nestane. Naš klub je dio španjolske nogometne povijesti i ne bi smjeli dopustiti da se on ugasi. Preko Recreativa je nogomet ušao u Španjolsku i to ne smijemo zaboraviti. Ovdje se živi za nogomet i ovo je klub očeva i djedova", kazao je Jose Antonio Cabrera, predsjednik kluba navijača.
Ovaj klub ne smije umrijeti
 
Navijači su prošlog listopada prosvjedovali na ulicama Huelve. Njih 10 tisuća, uključujući bivše igrače, glazbenike, zahtijevalo je od vlasnika kluba Pabla Comasa da proda Recreativo i ode.
 
Prethodnog vikenda navijači su pozvali na ujedinjenje, stadion je po prvi put u novijoj povijesti bio pun protiv Granade II, cijena ulaznice bila je jedan euro, a utakmicu je gledalo 21 tisuća navijača. Recreativo je pobijedio s 1:0 golom Rubena Mese u 89. minuti i sada je na 15. mjestu ljestvice koja mu garantira ostanak u ligi.
 
"Ovaj klub ne smije umrijeti. Ukoliko ispadnemo iz lige bit će to pravi pakao. No, navijači i klubovi iz cijele Španjolske pružili su nam podršku. To nam pomaže da se borimo do kraja", jasan je trener Alejandro Ceballos.
Povijesna pobjeda protiv Reala
 
Dres Recreativa nosili su Luis Aragones, Martin Caceres, Santi Cazorla, Daniel Guiza, Florent Sinama-Pongolle, Antonio Valencia, a  jednu od najvećih pobjeda u povijesti Recre je ostvario 20. prosinca 2006. godine u Madridu gdje je svladao Real s 3:0.
 
Iker Cassilas, Roberto Carlos, David Beckham, Ruud van Nistelrooy, Ronaldo, Raul, Robinho, Fabio Capello i ostatak "Galacticosa" poklonili su se Sinami-Pongolleu, Ikechukwu Ucheu i Emiliju Joseu Viqueiri u noći za sva vremena. 
  

Pročitajte više