Najteži trenuci Igora Tudora: Navijači velikana s razlogom su bijesni, prijeti nam debakl!

Foto: Getty Images / Guliver Image

IGOR TUDOR proživljava vjerojatno najteže trenutke svoje trenerske karijere. Još od prvog dana dolaska u Istanbul, s njegovim izborom nisu se slagali mnogi uglednici ovog turskog kluba, govoreći da je to potpuna pogreška. Umjesto da ih je svojih ponašanjem i rezultatima razuvjerio, hrvatski strateg učinio je potpuno suprotno.

Na jednoj od prvih konferencija za medije izvrijeđao je najveću zvijezdu kluba Wesleya Sneijdera, a onda je na svom debiju šokirao preko 30 milijuna navijača jer u prvih 11 nije stavio dotad najboljeg igrača kluba, Arminda Brumu. Već u sljedećem kolu Tudor je za derbi protiv Bešiktaša iz momčadi izbacio i braniča Limmesa koji je potom ljut izjurio iz trening-kampa.
Loša atmosfera prenijela se i na travnjak pa je Tudor od Bešiktaša poražen 1:0, iako ga je svega nekoliko tjedana ranije svladao s nemjerljivo slabijim Karabuksporom. Atmosfera je do usijanja došla uoči derbija s Fenerbahčeom proteklog vikenda, kad su devetorica igrača digla otvorenu pobunu protiv Tudora, tražeći razgovor s predsjednikom kluba.
 
Rezultiralo je to novim bolnim porazom pa je tako u prva dva i pol mjeseca na klupi Tudor upisao svega tri pobjede, remi i četiri poraza, od kojih tri u posljednja četiri kola. Zbog toga se nalazi u vrlo nezavidnoj situaciji jer mu šest kola prija kraja prvenstva na četvrtom mjestu, posljednjem koje vodi u Europu, za leđima pušu Trabzonspor i Antalyaspor.
 

 
Samo je triput u posljednjim dvama desetljećima Galatasaray bio lošije plasiran od petoga mjesta, a interesantno je to da je jedan od tih bio i prošle sezone, kad je završio šesti. Međutim, sezona je na koncu donekle spašena osvajanjem Kupa pa je ovaj turski klub ipak nastupio u kontinentalnim natjecanjima.
 
Svi navijači najviše strahuju da klub ne ostane bez natjecanja u Europskoj ligi. Galatasaray je već ispao u osmini finala kupa, a ako samo još jedno mjesto sklizne na tablici, dogodit će raspad sistema. Samo su dvojica trenera od 1995. ostala bez natjecanja u Europi, rumunjski velikan Gheorghe Hagi koji je taj debakl preživio te Turčin Bulent Under.
 
No pogrešno je reći kako je sve to posljedica Tudorova dolaska. Simptomatično je to kako je Galatasaray u posljednjih godinu i pol dana promijenio čak pet trenera. Nakon što je u studenom 2015. klupu napustio Turčin Hamza Hamzaoglu, u svega 17 mjeseci izmijenili su se Claudio Taffarel, Mustafa Denizli, Orhan Atik, Jan Riekerink te naš Igor Tudor.
 
Očigledno je da se nešto čudno događa sa žuto-crvenima, što je u razgovoru za Index pokušao objasniti dugogodišnji kroničar ovog turskog kluba i novinar Miliyeta Kadir Onur Dincer. On smatra da je Tudor kvalitetan trener koji je klub preuzeo u vjerojatno najgoroj situaciji posljednjih deset godina.
 
"Ovo su vrlo teška vremena za Galatasaray. Predsjednik kluba Dursun Özbek pod velikim je udarom, mnogi traže njegov odlazak pa je zbog toga vrlo teško očekivati i njegovu podršku Tudoru. Dapače, čak je vjerojatnije da će mu vrlo brzo okrenuti leđa, pokušavajući tako spasiti svoju poziciju."
 
"Što se tiče Tudora, ne smatram da je loš trener, ali došao je u najgorem trenutku. Porazi se nižu sve češće, kuloarima se svako malo spominju velika nezadovoljstva u svlačionici, dok je nakon poraza od Fenerbahčea krenuo udar i na njegove trenerske kompetencije jer je potpuno pogrešno vodio momčad."
 
"Njegov Galatasaray igra stvarno loše, a što je najgore, Fenerbahče je na Turk Telekom Areni odigrao jednu od najgorih utakmica posljednjih nekoliko godina. No i takvog Fenerbahčea Tudor nije uspio pobijediti jer je potpuno promašio u tempiranju izmjena. Navijači su bili s pravom bijesni, pogotovo što je riječ o najljućem rivalu."
 
"Iskreno, ne znam kakva je Tudorova budućnost. Samo se nadam da neće ispustiti to četvrto mjesto jer bi onda klub ostao bez natjecanja u Europi, a to bi tek bio debakl. Hrvatski treneri zbog Roberta Prosinečkog, ali i Slavena Bilića bili su na visokoj cijeni u Turskoj. Međutim, nezadovoljstvo Tudorom sve je glasnije."
"Ako su se dosadašnji porazi nekako i mogli opravdati, ovaj posljednji ne može se opravdati, a čak i oni koji su se donedavno kleli u Tudora postaju sve tiši. I nad njihovim glavama se mogu primijetiti brojni upitnici, što znači samo jedno. Vremena je sve manje i Tudor nešto hitno mora promijeniti", dodao je Dincer za kraj.

 

Pročitajte više