BUNDESLIGA

Njemački eksperiment je uspio. Evo što smo naučili nakon restarta Bundeslige

Foto: EPA, Getty Images

ELITNI nogomet vratio se u subotu prvi put nakon prekida zbog pandemije koronavirusa, a Bundesliga je prva krenula u restart. 

Igrači su se socijalno distancirali pri proslavama golova, pričuve su na klupama nosile maske... Što smo sve naučili prvog dana restarta Bundeslige o logistici potrebnoj za održavanje utakmica na praznim stadionima i o protokolima kojih se treba držati? Sve ostale lige koje planiraju nastavak natjecanja morat će slijediti isti put.

Sky Sports je analizirao jučer viđenu novu stvarnost svjetskog nogometa.

Atmosfera duhova

Iako u Njemačkoj popušta sve više mjera, pa je u petak odobreno otvaranje kafića i restorana s terasama, nogomet se vratio na skoro potpuno praznim stadionima.

"Čudan je i nepoznat osjećaj zbog kojeg srce krvari", prokomentirao je sportski direktor Borussije Dortmund Michael Zorc.

Na stadionima je dopušteno maksimalno 300 ljudi, od kojih samo 100 na travnjaku i oko njega. Svi su na ulazu prolazili sigurnosne provjere, nosili su maske i mjerili su im temperaturu.

Embed from Getty Images

Iskustvo gledanja na televiziji bilo je nadrealno, umjesto uobičajenog uzbuđenja na tribinama, mogla se čuti igla kako pada. U Dortmundu je s razglasa svirao "You'll Never Walk Alone", ali nije to bilo to. Igrači se nisu rukovali, nisu pozirali za službenu fotografiju i preskočili su bacanje novčića. Nije bilo ni maskota.

Kad je utakmica krenula, čulo se svako jače dodavanje, mogao se osjetiti svaki duel. Čuo se krik Erlinga Halanda nakon starta Salifa Sanea prije trećeg Dortmundova gola u pobjedi 4:0 protiv Schalkea. Nasreću, Haland je mogao nastaviti te je pokazao zašto ga smatraju najboljim mladim napadačem u Europi.

Unatoč razdobljima skoro mrtve tišine, pogotovo kad je utakmica kod 4:0 već bila odlučena, u igri nije nedostajalo intenziteta, bez obzira na izostanak publike. Thomas Delaney dobio je žuti karton zbog laktarenja Suata Serdura, što je pokazalo da je kompetitivnost na razini.

"Bilo je ovo vrlo, vrlo posebno iskustvo. Nije bilo buke, stvoriš šansu, odigraš vrhunsko dodavanje, zabiješ gol... I ništa. Bilo je jako, jako čudno, nedostaju nam naši navijači", rekao je trener Borussije Lucien Favre.

Jesu li navijači došli?

Uslijed zabrane prisutnosti navijača ulice oko njemačkih stadiona bile su pune policije zbog brige da će se navijači ipak okupiti, posebno u Dortmundu, koji ima najveću posjećenost u Europi s 80-ak tisuća ljudi na svakoj utakmici. No upozorenje da će se utakmica prekinuti u slučaju masovnog okupljanja bilo je dovoljno. Ispred Westfalena bilo je neuobičajeno tiho.

Embed from Getty Images

Nove proslave golova

Čini se da su skokovi u zagrljaje ili na leđa suigrača do daljnjega stvar prošlosti. Igrači su dobili upute da ne slave sa suigračima, a prvi Halandov gol bio je najbolji primjer.

Bio je to njegov deseti gol u devet utakmica od dolaska u Borussiju, a krenuo ga je slaviti kao i obično, trkom prema korner-zastavici, ali suigrači su ga se klonili, a nekoliko njih plesalo je samo sa sobom, zbog čega je svima bilo pomalo neugodno.

Ali nisu se svi držali uputa kad su navrle emocije. Nakon trećega gola Herthe u pobjedi nad Hoffenheimom 3:0 postalo je jasno da eksploziju radosti neće biti tako lako zaustaviti...

Embed from Getty Images

Distanciranje

Naravno, nemoguće je držati distancu na terenu za vrijeme utakmice, ali za sve ostale vrijede strogi protokoli pa igrači na klupi za pričuve moraju sjediti dva metra jedan od drugoga i nositi maske. Intervjui poslije utakmice djeluju pomalo bizarno dok novinar i trener stoje udaljeni dva metra, a mikrofon je prevučen plastičnom zaštitom.

Eksperiment s povratkom je uspio

Javnost je bila podijeljena zbog odluke o nastavku Bundeslige. Najzagriženiji navijači tvrde da nogomet bez gledatelja nije nogomet, a drugi su smatrali da nogomet ne bi trebalo pretpostavljati zdravlju cijele nacije.

Zbog prijetnji prekidom utakmice u slučaju masovnog okupljanja navijača ispred stadiona, u Dortmundu su se pošteno ispunili kafići s velikim terasama na kojima su fanovi zajedno pratili TV prijenos.

Sve u svemu, bundesligaški eksperiment je uspio, a sad će i u ostalim ligama analizirati sve stavke povratka nogometa na primjeru njemačkih iskustava.

"Imao sam mnogo poziva i e-mailova iz velikih klubova u Španjolskoj i Engleskoj, svi se nadaju da ćemo dobro iznijeti ovu situaciju te da će se i oni uskoro moći vratiti", rekao je Jochen Schneider, sportski direktor Schalkea.

"Znamo koliko je važno restartati i završiti sezonu jer situacija se neće puno promijeniti do kolovoza ili rujna pa ako sad ne možemo igrati, tko će nam dopustiti da igramo najesen?"

Restart nije bio ni normalan ni idealan, ali najvažnije je da se nogomet vratio u vjerojatno jedinom mogućem obliku za vrijeme globalne pandemije.

Pročitajte više