Nogomet konačno potisnuo huligane s naslovnica

NOGOMET je konačno potisnuo huligane s naslovnih stranica. Manchesterova briljantna pobjeda nad Romom potpuno je u sjenu bacila obračun navijača uoči utakmice. Policija je srećom bila spremna, angažirani su svi mogući profili postrojbi u borbi protiv nogometnih huligana.

Da engleski navijači ni u Rimu nisu bili potpuno nevini, potvrđuje i podatak da su 14 od ukupno 21 uhićenog navijača pred Old Traffordom bili Englezi, točnije Manchesterovi navijači, koji su po svemu sudeći započeli sukob bacajući boce i kamenje na goste.

Desetak ozlijeđenih zatražilo je pomoć medicinskih ekipa, ali niti jedna ozljeda nije ozbiljnije prirode. Kod uhićenih je pronađeno nekoliko noževa i ostalih rekvizita kojima se služe huligani u uličnim obračunima.

Koliko je intervencija policije bila učinkovita govori i podatak da se nakon utakmice nije dogodio niti najmanji incident. Romini navijači tužni i pokunjeni tiho su napustili poprište najtežeg poraza u povijesti Rome.

Pred suca za prekršaje su danas odmah izvedena četiri Talijana, a čak 11 engleskih navijača će pred suca tek iduće srijede, a do tada su u pritvoru.

U Valenciji, na vrućoj Mestalli, gdje je Chelsea izvukao pobjedu u posljednjim trenutcima utakmice golom Essiena, sve je proteklo mirno, u gotovo prijateljskom ozračju između navijača Valencije i Chelseaja .Poneka verbalna uvreda, o čemu svjedoče neki navijači Chelseaja, je naprosto zanemariva. Bila je to zaista ugodna noć u Valenciji.

UEFA oštro kritizirala Španjolce i Talijane

Danas je u razgovoru za radio BBC glasnogovornik UEFA-e, William Gaillard, pohvalio engleski model i način na koji se kontroliraju navijači, dok je žestoke kritike uputio na račun španjolske i talijanske policije zbog nereda na utakmicama u Sevilli i Rimu prošlog tjedna.

"Michel Platini više je puta tražio od policije da uče iz engleskog primjera. Tamo, kroz velik broj mjera koje se već dugo provode, imamo mnogo prihvatljiviju situaciju nego u drugim zemljama", rekao je Gaillard.

Posebno je oštar bio prema Talijanima: "Nema sumnje da bi bilo lakše kontrolirati navijače kad bi uz njih bilo nekoliko policajaca koji razumiju njihovu kulturu i znaju kako ih smiriti. Prošli tjedan skupo je plaćena greška talijanske policije. Potez da na utakmici navijače čuvaju policajci od kojih vjerojatno ni jedan nije znao ni riječi engleskog jednostavno je glup".

M.J./M.Č.
Foto:AFP

Pročitajte više