TRANSFERI

Ovo su najbolji transferi u povijesti HNL-a. Zadnji Hajdukov bio je prije 10 godina

Foto: Igor Kralj/Sanjin Strukić/Pixsell

LJETNI prijelazni rok je u punom zamahu, kako u najvećim svjetskim ligama tako i u Supersport HNL-u. Klubovi slažu posljednje dijelove slagalica za novu sezonu i nadaju se da će pri kraju prijelaznog roka naći što bolja i što jeftinija rješenja za najosjetljivije pozicije u momčadi. 

Takvi transferi, koji se mogu proglasiti top pogotkom, nisu bili česti u domaćoj ligi, a za vas smo izdvojili 15 najboljih. U obzir ne ulaze oni koji su u klubove stigli formalno kao slobodni igrači pa zbog toga na popisu nema imena poput Arijana Ademija ili Marka Livaje.

Najvažniji kriterij za uvrštenje na popis je doprinos rezultatima ili imidžu kluba. Naravno, "dodatni bodovi" dobivaju se ako je klub igrača kasnije uspio prodati za značajno veći iznos od onog za koji je doveden.

Problem predstavlja činjenica da za većinu transfera iz devedesetih ne postoje dovoljno pouzdani podaci pa je sigurno barem poneki igrač koji je zaslužio biti na ovom popisu izostavljen. Ovo je 15 najboljih transfera u povijesti HNL-a.

Marko Pjaca (iz Lokomotive u Dinamo za milijun eura)

Pjaca je i danas najskuplji igrač u povijesti Dinama i HNL-a. U ljeto 2016. godine Juventus ga je kupio za 29.4 milijuna eura, a Dinamo ga je dvije godine ranije doveo iz sestrinske Lokomotive za 28.4 milijuna eura manje.

Pjaca je u Dinamovom dresu ušao u najuži izbor udarne postave reprezentacije. Osvojio je uzastopne dvostruke krune u Maksimiru, a netom prije odlaska u Italiju bio je ključ za pobjedu nad Vardarom. Makedonskom klubu dao je dva gola i gurnuo Dinamo prema Ligi prvaka, a on se u toj utakmici oprostio od publike.

Lovro Majer (iz Lokomotive u Dinamo za 2.5 milijuna eura)

Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa stigao je u Dinamo dobro utabanom stazom, nakon kaljenja u Lokomotivi. Na početku su mu mnogi zamjerali nedovoljno odgovornu igru, a Nenad Bjelica mu nije davao puno prilika u velikim utakmicama.

Prije dvije godine počeo je njegov streloviti uspon. Bio je jedan od ključnih igrača u povijesnom Dinamovom pohodu do četvrtfinala Europa lige, a to je pažljivo pratio i francuski Rennes koji ga je doveo za 12 milijuna eura.

Dominik Livaković (iz Zagreba u Dinamo za 625 tisuća eura)

Hrvatska je zemlja bogata talentom, ali ne može se povijesno podičiti velikim bazenom kvalitete na golmanskoj poziciji. Stoga je Dinamovo dovođenje Livakovića za 625 tisuća eura iz Zagreba jedan od najboljih transfera Plavih u novijoj povijesti.

Pet titula prvaka, dva naslova pobjednika Kupa i skoro 250 nastupa za Dinamo u svim natjecanjima već ga sad stavljaju u konkurenciju jednog od najboljih Dinamovih vratara u periodu hrvatske samostalnosti.

Mislav Oršić (iz Ulsan Hyundaija u Dinamo za milijun eura)

Kada je Dinamo odlučio u HNL vratiti igrača koji se dokazao "tek" u Interu iz Zaprešića, pojavili su se brojni upitnici nad glavama njegovih navijača. Oni danas, četiri godine kasnije, ne postoje ni u kakvom obliku.

Hat-trickovi Atalanti i Tottenhamu kruna su karijere čovjeka koji je postao najbolji strijelac Dinamove europske povijesti. Zabijao je Hajduku, odlučivao derbije i kod kuće i preko granice, a njegova povezanost s navijačima i činjenica da ga obožavaju dovoljno govore o tome koliko je dao Dinamu.

Bruno Petković (iz Bologne u Dinamo za milijun eura)

Ako su Oršićev transfer smatrali čudnim, Petkovićev je bio pomalo bizaran. Dinamo je platio čak milijun eura za čovjeka koji je veći dio karijere proveo u niželigaškom talijanskom nogometu i imao je tek 12 seniorskih golova.

Imao je Petković u Dinamu amplituda (točnije, i dalje ih ima), ali je bez sumnje debelo opravdao svoj dolazak. Za Plave je dao već 16 golova u Europi, jedno vrijeme bio je i prva devetka reprezentacije, a napadačka igra kluba se godinu i pol dana zasnivala na njegovom talentu.

El Arabi Hilala Soudani (iz Vitorije Guimaraes u Dinamo za 900 tisuća eura)

Sjajni alžirski krilni napadač bio je godinama najbolji igrač ne samo Dinama nego i čitave lige. Za Plave je zabio čak 86 golova i još je 54 puta asistirao suigračima za pogodak. Osvojio je četiri lige i tri Kupa, a golom u produžetku kod Red Bull Salzburga odveo je klub u Ligu prvaka. Prodan je u Nottingham Forest za tri milijuna eura.

Sammir (iz Athletico Paranaensea u Dinamo za 1.4 milijuna eura)

Često nije živio sportski, znao je birati utakmice, ali je definitivno bio i ostao jedan od najutjecajnijih i najtrofejnijih Dinamovih igrača u eri HNL-a. U osam titula prvaka ugradio je 64 gola, a bio je ključan čovjek Dinamovog povratka u Ligu prvaka nakon 11 godina pauze.

Robert Prosinečki (iz Seville u Dinamo za 2.5 milijuna eura)

Bilo je to doba suludog trošenja Tuđmana i HDZ-a na njegovu najskuplju sportsku igračku. Iz ove perspektive, Prosinečki je bio nevjerojatno skup igrač (dio potraživanja od Dinama morao je tražiti i na sudu), ali njegov dolazak bio je okidač jedne sjajne generacije.

Golovima protiv MTK-a i Celtica bio je ključan igrač generacije koja je dvije sezone zaredom igrala Ligu prvaka, prvi put u eri HNL-a i zadnji put prije sezone 2011./12. Dinamu je ostavio tri naslova prvaka i jednu titulu u Kupu.

Tino-Sven Sušić (iz Standard Liegea u Hajduk za 50 tisuća eura)

U Hajduku puno toga nije štimalo u prethodnih 15 godina, pa ono što je bilo dobro dodatno dobiva na vrijednosti. Bosanskohercegovački veznjak stigao je kao mlad igrač iz Belgije za smiješnih 50 tisuća eura.

U teškim godinama za Hajduk bio je jedan od njegovih najboljih igrača. Odigrao je 134 utakmice, dao je 27 golova i 24 puta asistirao, a u Belgiju se vratio u vrijednom transferu. Genk ga je platio dva milijuna eura.

Senijad Ibričić (iz Zagreba u Hajduk za 1.8 milijuna eura)

Miljenik Torcide oprostio se ovog ljeta. Njegov dolazak u Hajduk bio je u "krivo" vrijeme, onda kad je Dinamo već ozbiljno vladao domaćim nogometom i konkurencija nije mogla do naslova. Ipak, ni s kim Bijeli nisu bili bliže skidanju Dinama s trona nego s Ibričićem.

Virtuoz je tih godina bio najbolji igrač i strijelac Bijelih. Na njegovim krilima Hajduk se posljednji put plasirao u skupine nekog europskog natjecanja, a među navijačima je dobio status legende, jedne od rijetkih na Poljudu u zadnja dva desetljeća.

Niko Kranjčar (iz Dinama u Hajduk za 1.5 milijuna eura)

Odlazak sina Dinamove legende i najmlađeg kapetana Plavih u povijesti ima mnogo širi značaj od onog što je donio na terenu. Štimčev trijumf nad Mamićem u ovoj trakavici pokrenuo je neviđenu bitku za prevlast u domaćem nogometu, a posljedice toga su i danas vidljive.

Na terenu je Kranjčar bio ono što su Dinamovi navijači htjeli od njega na Maksimiru. Odveo je Hajduk do posljednje titule prvaka, dok je Dinamo čamio u "ligi za bedaka", a kasnije je prodan u Portsmouth za 4.5 milijuna eura.

Mirko Marić (iz Videotona u Osijek za 1.5 milijuna eura)

Najbolji Osijekov posao u modernoj povijesti kluba. U prvoj sezoni dao je 18, a u drugoj 20 prvenstvenih golova, čime je bio na vrhu ljestvice najboljih strijelaca. Prodan je za profit od tri milijuna eura u talijansku Monzu.

Mario Gavranović (iz Züricha u Rijeku za 600 tisuća eura)

Dolazak švicarskog reprezentativca u Rijeku već je dovoljno zvučan sam po sebi, ali ostavština Marija Gavranovića u gradu koji teče je ogromna. Bio je jedan od glavnih igrača na putu do jedine titule prvaka u sezoni iz snova.

Iste sezone, 2016./17., bio je heroj i u Kupu. U Varaždinu je u finalu Kupa dao dva gola Dinamu pa je Rijeka povijesni uspjeh zaključila dvostrukom krunom. Kasnije se pridružio baš Dinamu, s kojim je ponovio uspjehe iz Rijeke.

Andrej Kramarić (iz Dinama u Rijeku za 1.2 milijuna eura)

Najbolji strijelac u povijesti Dinamove omladinske škole nije dobivao pravu šansu na Maksimiru. Rijeka je odlučila reagirati i povukla je potez koji joj je donio fantastičan sportski rezultat, ali i višegodišnju financijsku aktivnost.

Kramarić je bio najbolji igrač momčadi koja je ozbiljno igrala u skupini Europa lige. Feyenoordu je utrpao hat-trick, zabijao je Lyonu i Sevilli, a njegov transfer za devet milijuna eura u Leicester je i danas klupski rekord.

Matej Mitrović (iz Cibalije u Rijeku za 130 tisuća eura)

Kekova Rijeka igrala je sjajan nogomet, ali glavni čovjek obrane bio je Matej Mitrović. U samo par godina izrastao je iz drugoligaškog igrača u vođu obrane prvaka Hrvatske koji se našao i na popisu reprezentativaca.

Nakon četiri sjajne sezone prodan je u Bešiktaš za 4.2 milijuna eura. U kasnijoj fazi karijere su ga ozljede prečesto udaljavale s terena, a Hrvatska je potencijalno izgubila vrlo dobrog stopera za rotaciju.

Pročitajte više