Prosinečki: Hrvatska je talentirana momčad s dobrim trenerom. Možemo napraviti uspjeh kao ´98.

ROBERT PROSINEČKI pet je godina bio desna ruka Slavena Bilića u hrvatskoj reprezentaciji prije nego što je dobio poziv Crvene zvezde i preselio se u Beograd. Prosinečki još uvijek pozorno prati sve što se događa s Bilić boysima, a za poljski Przegladsportowy najavio je Europsko prvenstvo koje počinje za nešto više od pola godine.

"Hrvatska se gotovo svaki put plasira na velika natjecanja i prolazi skupinu pa će tako biti i ovaj put. Ne kažem da će moja zemlja biti europski prvak, ali ova momčad može napraviti veliki uspjeh", rekao je Prosinečki.

Može li Hrvatska ostvariti rezultat kao iz Francuske '98?

"Bit će teško, ali je moguće. Imamo talentiranu momčad i dobrog trenera. Tko zna, možda će na turniru u Poljskoj i Ukrajini prezentirati sjajan nogomet."

Je li Prosinečkog iznenadila lagana 3:0 pobjeda nad Turskom u dodatnim kvalifikacijama?

"Naravno. Iznenadio me visoki rezultat iako sam znao da će Turci ispasti. Odigrali smo fantastično i teško je zamisliti da možemo bolje od toga. Moramo znati da je Turska imala samo jedan udarac na gol."

Koga Žuti vidi kao favorite Eura?

"Favoriti su uvijek isti. Recite mi jednu momčad koja nije bila favorit, a da je osvojila veliko natjecanje. Osim Grčke 2004."

Danska 1992.

"Da, ali je Danska imala sjajnu momčad. Od tada se naslovi prvaka Europe dijele između Njemačke, Nizozemske, Italije i Francuske. Sad se u tu skupinu uključila i Španjolska."

Prosinečki je igrao u Španjolskoj. Koliko je snažna Furija nakon svjetskog i europskog naslova?

"Oni su posvetili pažnju mlađim generacijama i sada ubiru plodove toga. Dominiraju nogometom i tako će biti još nekoliko godina. Svakome je teško igrati protiv njih. Španjolci su prvi favoriti Eura 2012."

Pročitajte više