Prosinečki na prvom velikom natjecanju s BiH protiv Austrije i Sjeverne Irske, Srbija na Crnu Goru

Grafika: Index

LIGA NACIJA, novo natjecanje UEFA-e koje će zamijeniti prijateljske utakmice i olakšati plasman na EP, današnjim ždrijebom skupina dobilo je konture.

U Ligi nacija 55 reprezentacija podijeljeno je u četiri Lige, od A do D. Od najjače prema najslabijoj po UEFA-inu koeficijentu koji imaju reprezentacije. Lige A i B imaju po tri, a Lige C i D po četiri jakosne skupine. 
 
 
 
Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva u rujnu, listopadu i studenom. Reprezentacije se bore za prvo mjesto i prolazak na završni turnir, ali i protiv ispadanja u niži rang, odnosno Ligu. Također, pobjednici skupina u Ligama B, C i D penju se za jedan rang.
 
S obzirom na to da smo detaljnije pisali o natjecanju te Ligi A i skupini u kojoj je Hrvatska, ovdje se osvrćemo na ostale skupine i protivnike koje su dobile reprezentacije susjednih zemalja.
 
Bosna i Hercegovina, kojoj će ovo biti prvo natjecanje s novim izbornikom Robertom Prosinečkim, izvukla je zahtjevne protivnike, Austriju i Sjevernu Irsku. U Ligi B interesantne su i ostale skupine. Najjačom se čini ona s Rusijom, Švedskom i Turskom. Intrigantna je i susjedska, u kojoj su Češka, Slovačka i Ukrajina. Atraktivna je i grupa s Danskom, Walesom i Irskom. 
 
Slovenija je u Ligi C s Norveškom, Bugarskom i Ciprom. Srbija ima zanimljiv ždrijeb. Osim Litve, izvukla je dvije susjedne zemlje; Rumunjsku te Crnu Goru, s kojom je do prije 12 godina bila u državnoj zajednici. 
 
Kosovo je u Ligi D dobilo skupinu s Azerbajdžanom, Farskim Otocima i Maltom. Makedonija je s Armenijom, Lihtenštajnom i Gibraltarom. 

Pročitajte više