Rezultat koji tek moraju potvrditi: Lepršavi Nijemci zalutalim Australcima zabili četiri komada

NJEMAČKA leti visoko, ali ugodni rezultat iz Durbana (4:0) tek će morati potvrditi protiv jačih protivnika. Australija nije momčad koja može biti mjerilo, a Verbeek ne može niti sanjati da napravi ono što je prije njega u Njemačkoj s Australijom napravio Guus Hiddink. Situacija ne bi bila drugačija sve i da Tim Cahill, stasiti napadač, nije zaradio smiješno isključenje zbog sapletanja sa Schweinsteigerom u 56. minuti.

"Ne smije se zaboraviti da smo u uvodnim minutama utakmice imali dosta sreće. Vidi se da smo mlada momčad, ali i da imamo kvalitetu", priznat će Lahm.

Mueller i Ozil dali su ton igri Njemačke

Australci su izgledali smiješno, njihova obrana kao da se prvi put sastala u dotičnom sastavu, i zato Loew i svi simpatizeri Elfa moraju stišati euforiju. A to nije lako kada prvenstvo otvorite s 4:0 i pružite brzu, atraktivnu, modernu i plodnu partiju. Nije lako niti kada toliko kritizirani njemački udarnici Klose i Podolski svojim pogocima s leđa skinu teško breme. Nije lako ostati na zemlji ni kada znate da su Nijemci u Afriku stigli s najmlađom ekipom od daleke 1934. godine. U toj ekipi Ozil, za sada korektno, glumi Ballacka, 26-godišnji Philip Lahm nosi kapetansku traku, a Mueller se na desnom krilu predstavlja kao otkriće. U svom tek trećem nastupu za reprezentaciju.

Australiju smo na terenu vidjeli tek na početku utakmice, njihov je presing obećavao čak i izjednačen sraz. Propustili su realizirati prvu šansu na utakmici u 4. minuti; nakon kornera se stvorila gužva pred Neuerom, a udarac Cahilla je zastao negdje na putu prema mreži.

Tada je krenuo njemački mlin. Dva nova lica, mladi Müller, dali su ton Elfu, a Podolski i Klose otvorili su pogocima put prema uvjerljivoj pobjedi. Iza njemačkog napadačkog dvojca katastrofalne su klupske sezone, no za reprezentaciju su i ovaj puta odradili ono zbog čega su tu. Istina, Klose se i ispromašivao. zlatnoj kopački silno nedostaje utakmica.

"Danas je sve bilo kako je i trebalo, a to je za početak Mundijala vrlo važno. Mislim da će nas nakon ovoga suparnici respektirati, no daleko je kraj, a mi još ništa nismo osvojili. Danas sam se dobro osjećao i mislim da se to na terenu vidjelo. Znam što mogu, za što sam sposoban.", poručio je Klose.

Podolski i Klose utišali kritičare

U 8. minuti je Podolski načeo Australce "bombom" s desetak metara, nakon što je Müller povratnom loptom u šesnaesterac rasparao obranu Australije. Podolski je nastavio fantastičnu golgetersku seriju u reprezentaciji, postigao je 39. pogodak u 74. nastupu.

"Važno je bilo pobijediti na otvaranju turnira, a sada kada smo do pobjede došli ne smijemo upasti u samozadovoljštinu. Pogodak koji sam postigao posvetio sam sinu s kojim sam telefonski razgovarao prije utakmice", rekao je strijelac premijernog pogotka na ogledu Lukas Podolski.

Nakon velikog promašaja u 23.  minuti kada je na ubačaj Mueller, nakon eskpres akcije, s pet metara promašio gol barem za tri, napadač Bayerna iskupio se. Lahm je neometano, iz velike daljine, nabacio na peterac Kloseu koji u skoku nadvisuje Schwarzera. Bilo kakve šanse Australaca, barem i za jači otpor, su srušene kada je Cahill dobio crveni karton. Krenula je šala Nijemaca, malonogometne akcije i nova dva pogotka, Mueller i Cacau. Mueller je zaista zaslužio taj pogodak, odmjerenim udarcem pogodio je desni donji kut.

Mogli su Australci stradati i gore, da se Werderov Ozil nije ispromašivao do kraja susreta. Nakon uvjerljive pobjede, Nijemci spavaju mirno. Od svih su se reprezentacija do sada predstavili najuvjerljivije, no svjestan je Loew da ovaj durbanski rezultat može biti varljiv...

Početni sastavi:

Njemačka:  Neuer, Friedrich, Khedira, Schweinsteiger, Ozil, Podolski, Klose, Mueller, Badstuber, Mertesacker

Australija: Schwarzer, Neill, Moore, Cahill, Culina, Emerton, Wilkshire, Chipperfield, Grella, Valeri, Garcia 

Sudac: Rodriguez Moreno, Meksiko

Pročitajte više