RUSI TULUMARE U KOREJI Ne smiju se natjecati pod svojom zastavom, ali su najglasniji na Igrama

Foto: Getty Images/Guliver Image

IAKO IM je zbog dopinškog skandala zabranjeno natjecati se pod ruskom zastavom, a 45 sportaša zbog dopinga uopće ne smiju nastupati, ruski olimpijci napravili su u Pyeongchangu najveći tulum uoči današnjeg otvaranja Zimskih olimpijskih igara u tom korejskom gradu.

U "sportskoj kući", kako se naziva dom ruskih sportaša i navijača u Pyeongchangu sve je u znaku i bojama Rusije. Na zgradi je velika matroška, svi hodaju u ruskim narodnim nošnjama, svira ruska glazba, a hostese uokolo hodaju u kratkim suknjama i poslužuju jelo i piće, piše Reuters.

Rusi su večer prije otvaranja priredili veliki tulum za svoje sportaše i navijače, na kojemu se partijalo do sitnih sati, što je naišlo na kritike nekih drugih nacija budući da se brojni olimpijci ne slažu s nastupom ruskih sportaša u Koreji.

Podsjetimo, Međunarodni olimpijski odbor prošle godine je zabranio Rusiji nastup na Olimpijskim igrama pod svojim imenom i zastavom, zbog dopinškog skandala za koji se otkrilo da je financirao najviši državni vrh. Rusima je ipak dopušteno natjecanje pod nazivom "Olimpijski sportaši iz Rusije", ali ne smiju nositi uniforme u ruskim bojama. No, unatoč tome, "sportska kuća" u Pyeongchangu je cijela u plavom, crvenom i bijelom, a u prostorije su čak postavili i fotografije na kojima se Vladimir Putin susreće s južnokorejskim dužnosnicima.

"Hladne glave mogu reći da zastava, himna i sve te formalnosti ne znače puno, ako ih nosiš u sebi. Svi mi smo ruski domoljubi i nije važno pod kojim imenom nastupamo. Svi smo mi Rusija", rekao je bivši ruski klizač Maksim Trankov, koji je partnericom Tatijanom Volosožar prije četiri godine u Sočiju osvojio dvije zlatne medalje.

Olimpijski sportaši iz Rusije su četvrta najbrojnija reprezentacija na ZOI-ju s 168 natjecatelja. Najviše je Amerikanaca, čak 242, s slijede ih Kanada s 226 i Švicarska sa 169 natjecatelja.

Pročitajte više