HRVATI U NBA

Šarić će na audiciju za bogati ugovor, Hezonja za goli život u NBA ligi

Foto: Getty Images, EPA

GOTOVA je NBA sezona. Nakon osam momčadi u srijedu preostale 22 zaključile su regularnu sezonu i jasno definirale poredak. Osam najboljih iz svake konferencije ovog će vikenda započeti svoj put u doigravanju, dok 14 nesretnika iz prošle sezone svoju pažnju okreće prema NBA draftu. Među tih 14 nalaze se New York Knicksi i Minnesota Timberwolvesi naših Marija Hezonje i Darija Šarića, koji će doigravanje gledati na televiziji.

Hezonja neće dugo preživjeti u NBA ligi ne počne li pogađati trice

Mario Hezonja odradio je rookie staž u ligi. Nakon tri sezone u Orlando Magicu, ekipi koja ga je izabrala petim pickom 2015. godine, četvrtu sezonu odradio je kao igrač New York Knicksa za koje je potpisao kao slobodan igrač. Dolazak u Knickse bio je idealan scenarij za nastavak karijere mladog Hrvata iz dva razloga.

Knicksi su bili orijentirani na ljeto 2019. u kojem će imati preko 80 milijuna prostora na salary capu te su im bili potrebni igrači koji će prihvatiti jednogodišnje ugovore i pojesti dio raspoloživih minuta, što je značilo da će Hezonja dobiti dovoljno prilike i usput spremiti u džep veći novac od, primjerice, DeMarcusa Cousinsa. Drugi razlog je ime. New York Knicksi. Franšiza za koju znaju u svakom kutku svijeta medijski je popraćena više nego Memphis ili Charlotte. Sjetite se Jeremyja Lina i Linsanityja koji je vladao par mjeseci 2012. godine. Mislite li da bi isti efekt imao da je kojim slučajem igrao za spomenuti Memphis?

Početak sezone bio je dosta nestabilan. Miješale su se utakmice s preko 30 minuta, utakmice u kojima je dobivao minute na kapaljku i utakmice u kojima uopće nije igrao. Ta praksa nastavila se sve do posljednjih desetak utakmica, kada je konačno dobio priliku igrati nešto konstantnije i više s loptom u rukama. U porazu od Houstona prije tjedan dana ostvario je prvi triple-double učinak u karijeri, uz 16 poena dodao je isto toliko skokova i 11 asistencija.

Utakmicu prije postigao je 29 uz devet skokova, dok je tjedan zaključio s 30 poena u pobjedi protiv Washingtona. U ta tri susreta dobio je priliku više imati loptu u rukama, kreirati igru za sebe i druge. Bio je to tjedan iz snova, ali u posljednjoj utakmici uslijedio je povratak u realnost. Poraz od Detroita bez poena u 21 minuti provedenoj na parketu.

Ono što može zabrinjavati je činjenica da je tricu gađao mizernih 28%. Za igrača od kojeg se očekivalo da će imati mjesto u ligi narednih deset godina samo na račun šuta to je premalo. Gole brojke su sasvim u redu, 9 poena, 4 skoka uz 1,5 asistenciju i 41% iz igre u nešto manje od 21 minute na terenu. Ali napredne brojke pozivaju na oprez.

Njegov ofenzivni rejting na 100 posjeda? 94. Samo tri igrača su lošija u cijeloj ligi: njegov suigrač, rookie Kevin Knox, Josh Jackson iz Phoenixa i majstor šupljih brojki Tyreke Evans. Triple-double učinak izgleda lijepo, ali pristupimo li objektivno situaciji, dolazimo do zaključka kako je riječ o igraču koji je minus u napadu i obrani, ne može opravdati tvrdnju da je šuter jer tricu gađa 28%, nije dovoljno dobar kreator kojemu se može povjeriti uloga point forwarda s klupe, a najbolje partije je odigrao u trenucima kada je 90% lige odrađivalo sezonu u drugoj brzini.

Hezonja je izrazio želju za ostankom u Knicksima, iako pitanje je kakvi su planovi Knicksa ako im propadne dovođenje velikih zvijezda. Hezonja će se morati zadovoljiti novim jednogodišnjim ugovorom, vjerojatno u lutrijskoj ekipi ako nastavi karijeru graditi u smjeru kojim je tekla u Knicksima.

Pretvaranje u smallball četvorku najbolji je način za dugoročni ostanak u ligi. Mlad je i pokazao je naznake da se može od njega stvoriti dobrog role playera. Zadnja sezona u Orlandu pokazala je da može odraditi rolu stretch četvorke, no za to će morati šutirati više od 28%, ali i potezati više asistiranih trica nego ove sezone.

Hezonju će NBA ove sezone pamtiti po zakucavanju i koraku preko Giannisa Antetokounmpa, blokadi na LeBronu Jamesu za pobjedu nad Lakersima i još nekolicini atraktivnih poteza, ali ne i po osobito kvalitetnoj košarci. Najizglednije je da će mu ovog ljeta, kao i prošlog, ponuditi jednogodišnji ugovor. Ako Knicksi zaista dovedu dva superstara poput Duranta i Irvinga, ostatak momčadi popunjavat će jeftinim igračima. Ako je ove sezone trenera Fizdalea uvjerio da mu može biti koristan i kad porastu klupske ambicije, mogao bi ostati u novoj supermomčadi Istoka kao jeftini X faktor od kojeg se ne očekuje puno, ali je sposoban bljeskovima i odlučiti poneku utakmicu. I pokazati da i dalje ima mjesta u NBA ligi.

Za Šarića je u protekloj sezoni najbolje to što je završila

Sredinom studenog Dario Šarić napustio je Philadelphiju nakon nešto više od dvije sezone provedene u Gradu bratske ljubavi. Sixersi su procijenili kako je Jimmy Butler u ovom trenutku važniji i potrebniji ekipi od Šarića i Covingtona, koji je uz Šišija protjeran u prostranstva hladne Minnesote.

Potez koji je naišao na veliko negodovanje navijača Sixersa, koji su Šarića smatrali svojevrsnom "maskotom" na terenu, sada je okarakteriziran kao potez koji su morali napraviti. Iako je naš, treba biti realan. Butler je bolji igrač od Šarića i može više donijeti Sixersima, pogotovo u play-offu koji je pred nama.

Nakon lošeg početka sezone u Philadelphiji Šarić se dolaskom u Minnesotu preselio na klupu i nastavio s blijedim partijama. Koliko je u tome imala prste cijela ekipa koja je potpuno izvan ritma odradila sezonu u kojoj su promijenili trenera, slali nesuvisle postave na teren i djelovali kao da im je svima dovoljna činjenica da imaju nove, bogate ugovore, teško je reći.

Ono što se može primijetiti iz 68 utakmica u Minnesoti je povratak šuterskih postotaka na primjerenu razinu. Iz igre je šutirao 45%, uz 38% za tricu, prosječno postižući 10,5 poena uz 5,5 skokova u 25 minuta provedenih na terenu. Startao je u 24 utakmice, brojka koja bi bila veća da iz nekog nepoznatog razloga treneri Saunders i Thibodeau nisu forsirali Taja Gibsona na poziciji četvorke i time osudili Darija na ulogu s klupe, često ga zakopavajući sve dublje ako je loše otvorio susret.

Tako je upisao čak 35 utakmica na kojima je postigao manje od 10 poena, uz dvije nule sredinom sezone, ali bilo je i partija poput utakmice protiv Oklahome u kojoj je postigao 23 poena uz pet ubačenih trica ili pobjede protiv Chicaga kada je ugradio 19 poena i 14 skokova. Definitivno sezona puna uspona i padova, koja u startu nije bila zamišljena da će ići tom putanjom.

Šarić je očekivao još jednu dobru sezonu u Philadelphiji i pregovaranje oko novog ugovora prije ulaska u posljednju sezonu, ovako je transferiran u nepoznato okruženje i ekipu bez glave i repa koja i dalje ne zna kojim smjerom krenuti. Kako stvari trenutno stoje, Minnesota će vjerojatno potiho ispitivati tržište za Šarića ako se nastave promjenjive partije, ali odlaskom Gibsona i zakrčenim capom, dobit će više prilike u narednoj sezoni zaraditi nešto bogatiji ugovor kad mu isteče ovaj koji je potpisao kao rookie. Hoće li on doći u Minnesoti ili će morati tražiti novu sredinu, teško je procijeniti, ali trenutačno jedini djeluje kao igrač koji je siguran za ostanak u prošlosezonskoj ekipi od naših košarkaša.

Pročitajte više