HNL

Strahonja rekao da je Osijek oštećen i objasnio pravilo penala koje rijetki razumiju

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/HRT

MARIO STRAHONJA, sudački ekspert, u emisiji "Stadion" je za HRT analizirao sudačke odluke u proteklom kolu HNL-a. Dogodile su se dvije greške, ali samo jedna je donekle utjecala na rezultat.

Strahonja: Mierez voli pasti, ali suci to ne smiju iščekivati

Prva sporna i krivo dosuđena odluka bila je s utakmice između Osijeka i Rijeke (2:0). Domaći napadač Ramon Mierez u jednom je trenutku pao nakon povlačenja u suparničkom šesnaestercu. Nije dosuđen penal, a Strahonja smatra kako je to greška.

"Za mene je ovo propust. Napadač je ispred obrane, branič ga povlači u izoliranoj situaciji u kojoj je Mierez u prednosti. Svi znamo da on voli naglasiti pad i da je to uvijek u podsvijesti sudaca. Ali oni ne smiju imati cijelo vrijeme subjektivna očekivanja kako će glumiti. To samo znači da moraju više paziti u ovakvim situacijama. VAR soba nije pronašla elemente da se ovdje oglasi, ali za mene je to pogrešna odluka", rekao je Strahonja.

Smatra kako je sudac Duje Strukan iz Splita dobro kontrolirao utakmicu i zaslužio dobru ocjenu za svoju predstavu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE. SPORAN TRENUTAK DOGODIO SE NA 3:15 U VIDEU.

Pojasnio je pravilo koje mnogima nije jasno

I dok na utakmicama Lokomotiva - Gorica i Slaven Belupo - Šibenik Strahonja nije vidio veće greške, na utakmici između Istre i Varaždina vidjeli smo situaciju za koju pravila nisu jasna mnogim gledateljima.

Igrala se 32. minuta kada je Šime Gržan pao u šesnaestercu Varaždina. Sudac Fran Jović najprije mu je pokazao žuti karton zbog simuliranja, ali je nakon intervencije VAR sobe promijenio odluku i dosudio penal. "Ovdje vidimo da je VAR soba ispravila očitu pogrešku. Gržan je prvi igrao loptom, nakon toga ga je golman počistio. Dobro da su to vidjeli, penal je bio dobra odluka."

Iako je Stefan Lončar promašio penal, neki navijači primijetili su da su čak četiri igrača Varaždina ušla u šesnaesterac prije nego je kazneni udarac izveden. "Istina, taj penal nije pravilno izveden. Ali ovdje je važno naglasiti da taj prekršaj nije pod ingerencijom VAR-a. VAR se javlja samo ako golman prerano izleti s linije. Ovo je nešto što može vidjeti i dosuditi samo glavni sudac", zaključio je Strahonja.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više