Superliga

Superliga je daleko od savršenstva. Postoji pet ključnih problema

Foto: Salvatore di Nolfi/EPA-EFE

NA INICIJATIVU 12 velikih europskih klubova osnovana je Superliga čiji čelnici je predstavljaju kao spas nogometa i razrješenje brojnih aktualnih problema. Ipak, Superliga je i dalje daleko od savršenstva.

Paul Macdonald s portala FootballTransfers naveo je pet ključnih pitanja oko Superlige na koja i dalje nema odgovora.

1. Čemu žurba?

Ideja Superlige se već dugo vrti u nogometnim krugovima, a opet se činilo da su klubovi bili nespremni i neorganizirani u objavi osnivanja Superlige. Neki su i izbjegavali objaviti da sudjeluju u Superligi, bojeći se reakcije navijača. Osim toga, informacije su procurile ranije od predviđenog i izazvale dodatan kaos.

Zašto žuriti s objavom ako sve nije bilo pripremljeno? I to na način i u vrijeme kada navijači nikako ne mogu podržati tu ideju.

2. Hoće li Superliga zbilja biti atraktivnija?

Znalo se da će Superliga kad-tad nastati. Navijači žele i vole derbije i utakmice od velikog značaja. No i dalje ne znamo cijeli sastav lige, ne znamo koja će biti preostala tri od inicijalnih 15 klubova i na koji način će se popuniti preostalih pet od predviđenih 20 mjesta. 

Ekipe će biti podijeljene u dvije lige po 10 klubova te će svaka odigrati po 18 utakmica. Prve tri momčadi idu direktno u četvrtfinale, a četvrte i pete će razigravati za posljednja dva mjesta u završnici.

Kako i u trenutnim sustavima Lige prvaka i Europa lige svjedočimo beznačajnim utakmicama u skupinama, što će tek biti u skupinama od 10 ekipa? Neće biti ispadanja iz Superlige pa klubovi koji budu slabije pozicionirani na tablici neće imati motiva za igru.

Prvi je dojam da Superliga donosi samo veći broj utakmica. Nema većih inovacija.

3. Što s trenutnim TV ugovorima?

TV kuće imaju višegodišnje ugovore s Uefom oko televizijskih prava na utakmice Uefinih natjecanja. Bez najjačih klubova Liga prvaka više nikad neće biti ista, a televizijska prava ne mogu vrijediti jednako s najboljim ekipama i bez njih. 

Rješenje se zasad ne nazire. Možemo očekivati sporove između Uefe i TV kuća.

4. Kako će se klubovi moći natjecati u svojim državama?

Unatoč prijetnjama Uefe i ponekih nacionalnih saveza za očekivati je da će se klubovi koji sudjeluju u Superligi i dalje natjecati u domaćim prvenstvima. Izbacivanjem najjačih klubova iz svojih prvenstava savezi bi sami sebi pucali u nogu.

No problem je kako organizirati rasporede domaćih natjecanja kada se pojedinim klubovima broj europskih utakmica poveća sa šest na 18. Ne samo da su ugrožena prvenstva od 38 kola nego i domaći kupovi - znamo da ih neke države imaju i po dva.

Preostali klubovi i dalje imaju pravo glasa u slaganju rasporeda domaćih natjecanja. Teško je očekivati da će se oni, koji su u većini, htjeti prilagoditi najvećim klubovima.

5. Je li ovo samo loše izveden trik?

Objava stvaranja Superlige došla je dan prije nego što je Uefa objavila koncept nove Lige prvaka. To ne može biti slučajno. Prvi čovjek Superlige Florentino Perez istaknuo je da klubovi nisu zadovoljni Uefinom odlukom.

Postoji mogućnost da su najveći svjetski klubovi ovo napravili kako bi natjerali Uefu na dodatne promjene i kompromise koji će im pogodovati. Nije isključeno da će se dvije strane dogovoriti i da će sve proći bez ikakvih sankcija.

Ipak, reakcije na potez najjačih klubova su burne, a dio štete možda nepopravljiv. Navijači na svoje klubove gledaju drugim očima. Teško da su klubovi to htjeli postići.

Nešto se mora dogoditi. Netko će morati popustiti.

Pročitajte više