Svi ga mrze, a Leipzig i dalje maršira Bundesligom

Foto: Guliver Image/Getty Images

ČAK DVANAEST kola bez poraza. Sedam pobjeda zaredom. Petnaest golova u pet utakmica. Ako netko dosad nije shvaćao Red Bull Leipzig ozbiljno, vrijeme je da promijeni mišljenje. Jer za njih ona "ma, neće oni još dugo" više ne vrijedi.

Leipzig je dobio i petu utakmicu u gostima ove sezone. Rutinski su razbili Freiburg 4:1 i, barem do sutra, pobjegli Bayernu na šest bodova razlike. A kako Bavarci trenutačno igraju, pitanje je koliko će i hoće li sutra protiv Leverkusena tu razliku smanjiti.

Poveo je Leipzig u drugoj minuti fantastičnim golom Keite, domaćini izjednačili u 15. i to je u biti bilo sve što su napravili. S dva gola jednako lijepa gola Wernera do poluvremena je bilo 3:1, a Sabitzer je u 79. minuti postavio konačnih 4:1.



All Goals & highlights - Freiburg 1-4 RB... by mohtv


Da će se boriti za naslov prvaka, možda je ipak malo prerano najavljivati, ali ako je mogao Leicester, u puno konkurentnijoj ligi nego što je Bundesliga, može i Leipzig. Veliki favorit je i dalje Bayern, iako će se ove godine puno toga pitati i žuto-crne iz Dortmunda. Ako ništa drugo, Leipzig fantastično stoji u borbi za mjesta koja vode u Ligu prvaka.

Bojkotirali ih i bacali im svinjske glave

A to je ono što će najviše zaboliti veliku većinu nogometne publike u Njemačkoj. Klub koji je do prije sedam godina bio amaterski, golemom financijskom injekcijom vlasnika Red Bulla strelovito se uspeo do vrha njemačkog klupskog nogometa. A tamo se uglavnom poigrava s kime god stigne.

Bunili su se navijači diljem Njemačke gdje god su stigli. U Berlinu su domaći navijači 2014. godine na utakmici Uniona i Leipziga šutili prvih 15 minuta. U Dresdenu su im prije početka utakmice na teren bacili odrubljenu bikovu glavu, vojska Borussije Dortmund je iz protesta odbila putovati na gostovanje kod Red Bulla, a klub je Leipzigu zabranio da koristi njihova obilježja pri izradi promotivnih materijala i popularniih 50/50 šalova.


U međuvremenu je Red Bull spretno izigrao sve moguće njemačke propise kako bi se "oprao" pred zakonom i počeo harati Bundesligom. No, iako je u klub investiran ogroman novac, ne može se reći da je suludo trošen.

Leipzig ima uvjerljivo najmlađu momčad u ligi, s prosjekom od 23,9 godina, a klub se, barem zasad, orijentira dovođenju isključivo mladih i perspektivnih igrača.

A nije baš ni točno da nemaju navijača. U Freiburg ih je na 650 kilometara dug put krenulo 1400. Mrzili ih ili ne, morat će se na njih - naviknuti.


Bundesliga, 12. kolo:

SC Freiburg - RB Leipzig 1:4 (Niederlechner 14' / Keita 2', Werner 21', 35', Sabitzer 79')

 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Pročitajte više