Vanjak: Ovo je veliki uspjeh hrvatske košarke!

NAKON jučerašnjeg dramatičnog finala i iznenađujućeg trijumfa ruske reprezentacije, završeno je Europsko prvenstvo u Španjolskoj. Hrvatska je osvojila 6. mjesto koje nas vodi u dodatne kvalifikacije za odlazak u Pekingu  i tako ispunila inicijalni plan uoči odlaska na prvenstvo. Ipak većina se slaže da je dojam mogao biti kudikamo bolji i da nas je ovaj put pomazila sreća.

O hrvatskom plasmanu, ali i uopće o cijelom Eurobasketu, porazgovarali smo sa poznatim hrvatskim košarkaškim stručnjakom Vladom Vanjkom.

"Ovo je veliki uspjeh naše reprezentacije, to je ono što smo očekivali, priželjkivali i na koncu i ostvarili. Treba čestitati izborniku, momcima i stručnom stožeru."

Dosta puta smo se žalili na sustav natjecanja koji nam nije bio naklonjen. Ovaj put je situacija bila obrnuta i sustav nam je išao na ruku. Sa 3 pobjede i 6. poraza Hrvatska je 6., dok je Slovenija recimo sa puno boljim omjerom ostala iza nas. Je li to realan plasman Hrvatske?

"Sustav je takav kakav je. Prije dvije godine je bio drugačiji sustav, pa nam je išao manje na ruku nego ovaj koji je za nas bio povoljniji. Da li je realno? Mi smo u par utakmica pokazali da smo mogli osvojiti medalju, a opet s druge strane smo mogli i ne otići u sljedeći krug natjecanja. Što je u sportu uopće realno?"

"Prkačin je bio pravi vođa i na terenu i u svlačionici..."

U ključnim trenucima utakmica naše reprezentacije osjetio se nedostatak vođe na terenu, onoga tko bi mogao povući i napraviti onaj korak više prema pobjedi. Je li falila četvorka koja je okrenula leđa reprezentaciji?

"Uopće ne bih komentirao igrače koji su otkazali reprezentaciji, jer ne vidim nikoga od njih tko bi mogao biti veći vođa ove momčadi, nego što je bio Planinić ili Popović u ovakvom sastavu. Očekujem u narednom periodu, da će se u našoj reprezentaciji iskristalizirati onaj tko će nas voditi u sljedećim natjecanjima. Ovdje je u biti ulogu vođe preuzeo Nikša Prkačin, koji je i na terenu i u svlačionici pokazao da je Repeša napravio odličan potez pozvavši ga u reprezentaciju, ali i njega koji se odazvao u nacionalnu momčad."

Jučerašnje finale pružilo je nekvalitetnu, neefikasnu i nervoznu utakmicu koja se odlučivala u posljednjim sekundama. Naslov su mogle uzeti obje momčadi, ali je presudio američki Rus Holden.

"Utakmica traje 40 minuta. Rusi su se pokazali kao izuzetno kvalitetna momčad koja je pokrivena na svim pozicijama. Oni imaju američkog trenera koji ih je uspio disciplinirati i treba im skinuti kapu. Utakmica je bila dramatična i istina je da su Španjiolci imali šansu, podršku publike, ali i da su Rusi još jednom pokazali da su s pravom promatrani kao jedni od kandidata za najviše pozicije, što su na kraju i ostvarili."

"Odlučivali su detalji, ali to je košarka..."

Ovo je možda bilo najizjednačeniji Eurobasket do sada. Gotovo se desetak utakmica odlučilo šutom u posljednjoj sekundi, od toga čak tri naše reprezentacije.

"I u najavi prvenstva se pričalo da je 7-8 reprezentacija vrlo izjednačeno i da možeš vrlo lako biti prvi, a možeš biti i osmi. Odlučivali su detalji i dosta puta par lopti, a u našem slučaju i slobodna bacanja, koja bi nam donijela povoljniji rezultat da smo ih bolje pogađali protiv Litve.Tako da je vrlo malo odlučivalo tko je otišao u borbu za medalje, a tko ne. Ali to je košarka."

Čvrste obrane i disciplina u napadu uzele su danak atraktivnosti i zanimljivosti. Malo je ludih akcija zbog kojih ljudi dolaze na tribine.

"Što se tiče atraktivnosti, nisam oduševljen. Nije se igrala nekakva luda i zanimljiva košarka i sve reprezentacije bi trebale poraditi na tome. Za mene, najatraktivnija utakmica prvenstva, je bila ona naše reprezentacije u prvom poluvremenu protiv Francuza kada smo odigrali po mom guštu", zaključio je Vanjak.


M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više